7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTabinetul Cîțu

Tabinetul Cîțu

 

Negocierile pentru șefia Camerei Deputaților au blocat târguielile pentru formarea guvernului.

Totuși, prin menținerea propunerii de nominalizare a lui Florin Cîțu, președintele PNL, unul dintre cei mai experimentați oameni politici din România, dă lovitura.

Își menține poziția, în ciuda cârcotelilor ageamiilor că Orban e terminat.

De două ori pus să se facă de râs

Cu figura sa de șocâte, Florin Cîțu nu reprezintă o amenințare pentru bătrânul animal politic, intrat în PNL încă de pe vremea apariției celebrului videoclip electoral“Vin lupii!”- adică 1992.

Florin Cîțu, adus în PNL, în urmă cu patru ani, nu a fost o ființă socială, în stare să capitalizeze simpatie. Așa că eventuala sa nominalizare convine președintelui PNL, căruia nu i se periclitează funcția.

Perfect potrivit pentru sistem, Cîțu a intrat în vizorul instituțiilor de control ale statului încă din 2008. Avea 36 de ani când a participat la actul speculativ asupra leului, fiind director al unei reprezentanțe bancare străine. A scăpat de o condamnare penală. Toți participanții la hold-up-ul asupra monezii naționale au primit sancțiuni din partea Băncii Naționale a României, cu interdicția de a mai profesa în domeniu. Doar documentul cu referire la Florin Cîțu a dispărut din arhiva celei mai ferecate instituții publice.

De acolo a pornit avântul său de mare specialist. Nici măcar greii lupi ai sistemului bancar românesc nu știu cine e în spatele său, dar bănuiesc.

Brusc și deîndată a apărut ca mare specialist. O serie de televiziuni l-au marketizat drept un profesionist.

Un om șantajabil

Ca orice individ plăcut sistemului, oricând dosarul Golești poate fi exploatat în defavoarea sa, Florin Cîțu va merge ca pe ață în interesul statului nevăzut.

La orice împotrivire, poate fi pus sub acuzare că departamentul juridic  al ministerului de finanțe a făcut un non combat în procesul, deschis de familia Cîțu, de revendicare a 50 de hectare de pădurea de lângă pârtia de schi din Voineasa.

Opinia publică nu a fost niciodată lămurită pe cine au moștenit cîții din perioada interbelică, fiind cunoscut faptul că acele întinderi erau ale obștilor sătești sau comunale.

Ca orice capitalist care se respectă, Florin Cîțu are un credit de 303.000 de Euro. Pentru a-l plăti, salariul de prim ministru e prea mic. Dar necunoscute sunt căile binefăcătorilor săi.

 

 

 

 desen realizat de Ștefan Popa Popa’s

Florin Cîțu ar fi putut să o facă pe Viorica Dăncilă monumentală

 

PNL nu dorește să renunțe la controlul asupra guvernării și mai ales la ministerele importante

 

Un alt personaj cu o ascensiune fulminantă, Ionel Dancă, actualul negociator cu USR-PLUS și UDMR pentru alcătuirea viitorului cabinet, vizează postul de ministru de finanțe, chiar dacă nu are expertiză în domeniu. El e într-o competiție internă cu deputatul USR-PLUS Claudiu Năsui, fiul unui afacerist român implicat în Afacerea Motorola, coordonată de serviciile secrete românești de după 1989.

Cabinetul Cîțu e deja creionat pe hârtie cu cerneală simpatică. Poate fi lăsată pe masă, doar inițiații, posesori de ochelari speciali, pot să o lectureze până la validarea sa de către Klaus Iohannis, fără de care nu se mișcă nimic.

Ministrul justiției pare așezat pe făraș. S-ar părea că va fi adus un haștagist, după experimentul Monica Macovei, practica e cunoscută. 

PNL nu este dispus să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare. USR-PLUS vrea fondurile europene și mecanismul de control al cheltuielilor lor. UDMR e pregătit să ia învățământul. Partidele și-au făcut nominalizări. Dar…

Ludovic Orban are cel puțin două soluții de avarie

Totuși, de mâine, totul poate fi dat peste cap, dacă nu se ajunge la o soluție de compromis privind șefia Camerei Deputaților.

Ludovic Orban nu își va permite să piardă. Dan Barna e terminat, în cazul că nu obține nominalizarea dreptei la șefia acestei instituții.

Bătălia nu e pentru buna guvernare, ci pentru așezarea găștilor politice.

Ludovic Orban mai are soluția unei împăcări istorice cu PSD. Dacă eșuează negocierile așa numitei drepte, soluția germană e cea mai avantajoasă pentru stabilitatea politică. O guvernare bipolară: PNL-PSD ar salva economia pe termen mediu și lung.

O astfel de mișcare i-ar da mat lui Klaus Iohannis, omul care a deschis un război neînțeles contra grupării Ludovic Orban.

Cei atenți la nuanțele declarațiilor publice au remarcat că președintele vorbește, în ultimele zile, doar despre dreapta, uitând de PNL, pe care-l dorește o anexă, un vestibul, pentru garderobul său de Kaiser.

Nu mai mira ca Ludovic Orban să provoace tensiunea în coaliția și așa firavă, pentru a demonstra președintelui că soluția e tot el pentru nominalizare. Iar alianța de avarie cu PSD să fie capul de mort.

Iepurele Cîțu a mai fost trimis la înaintare. Nu ar fi prima oară.

Un tabinet Cîțu, că nu poate fi numit cabinet, o poate face pe Viorica Dăncilă monumentală.

Cărțile guvernării se fac în jurul lui Orban și asta nu convine sistemului care l-ar da la câini.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă