13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTăierea mieilor bugetari

Tăierea mieilor bugetari

Tocmai din acest motiv, undeva și logic, în cadrul și în jurul actualului guvern se discută despre măsuri de austeritate.

Este de înțeles că avem nevoie, mai mult ca oricând, de o gestionare lucidă a banului public, dar sunt mari semne că nu tocmai acest lucru se urmărește de către cei aflați la putere.

Fie că discutăm despre conducerea centrală sau de cele regionale ale PNL, sunt semne clare că se doresc sacrificii, dar nu oricine trebuie sacrificat.

Ca de fiecare dată, în istoria de după anii 2000 ai României, angajații de la stat sunt scoși țapi ispășitori.

După rețeta pe care Traian Băsescu a zărit-o și a speculat-o într-o manieră absolut admirabilă, arătatul cu degetul al bugetarilor este cel mai bun mod de a ascunde incompetența și perversitatea implicate în gestionarea conducerii statului român.

Este, în caz că doriți o comparație, același șablon după care Klaus Iohannis și-a câștigat cel de-al doilea mandat, arătând cu degetul pe altcineva, asupra căruia/cărora era deja formată o imagine publică defavorabilă, în cazul actualului șef al statului fiind vorba de membrii PSD.

Așadar, eficiența rețetei și-a dovedit eficacitatea: Iohannis a scos PSD responsabil de orice și a câștigat, iar Băsescu a scos bugetarii responsabil pentru tot ce este mai rău în această țară (de menționat că și Traian Băsescu a fost întreaga viață bugetar) și a avut câștig de cauză.

 

Micul premier paharnic adoptă stilul Traianesc

Acum PNL poate îmbrățișa același scenariu, chiar acest lucru fiind discutat și disputat în interiorul partidului aflat la guvernare.

Dar pentru PNL mai atârnă o nicovală extrem de grea de picior, care trage “săgeta liberală” în jos.

Discutăm, evident, despre alegerile locale și despre cele parlamentare, care, indiferent de data la care vor fi mutate, reprezintă o miză importantă, astfel că este logic ca unii mai experimentați din conducerea PNL să se opună unor scăderi de salarii ale angajaților bugetari.

Nu poate nega faptul că în România există angajați de la stat care mimează munca și sunt retribuiți, pentru acest lucru, decent sau chiar foarte bine comparabil cu salariile din țara noastră.

Totuși, chiar aceștia, cei specializați în tăiat frunze la câini, – de rasă, ce-i drept – nu sunt luați în considerare pentru a fi sacrificați.

 

Sacrificiul unora, belșugul altora

Amantele, nevestele, cumnatele etc. angajate prin birourile ministerelor, agențiilor și companilor naționale pentru a savura o cafea la birou, timp de două – trei ore, nu trebuie deranjate, deoarece prezența lor este esențială pentru modul în care merge această societate.

În schimb, se discută în cadrul partidului de guvernământ despre reducerea salarilor angajaților din sistemul bugetar cu – senzație de deja vu – 25% a salariilor, dar, trebuie menționat din nou, nu a celor mai sus menționați.

Florin Roman, lider al deputaților PNL, a cerut ca sistemul public să fie supus unor măsuri “similare celor implementate în mediul privat”, în contextul pandemiei de coronavirus.

Mai exact, parlamentarul vrea ca bugetarii, care nu pot continua munca după adoptarea măsurilor restrictive, să intre, la rândul lor, în șomaj tehnic.

„Sunt unul din susținătorii ideii ca aceasta criza trebuie suportata de toți, nu doar de unii! Cred ca e timpul ca sectorul public sa intre sub aceeași incidența a sectorului privat! Adică, acolo unde bugetarii stau acasa din cauza epidemiei sa o facă exact ca privatul, pe ajutor de șomaj! Bugetarii trebuie sa înțeleagă ca dacă privații nu mai produc, in toamna nu vor fi bani de salarii! Așa ca poți sa ai salariul întreg acum dacă peste câteva luni nu mai bani in buget! Încasările au scăzut intr-o singura luna cu 40%. Luna viitoare vor fi mai mici, probabil cu 60%. Nu e de gluma!Când auziți la televizor politicieni care spun ca va dau amânări, esalonari, scutiri gândiți-va bine! Nimic nu e gratis in lumea asta!”, a scris Florin Roman pe Facebook.

 

Bugetarii care dorm exemplar și pe pandemie

Întrebarea esențială este: dacă domnul parlamentar este de acord ca și dânsul să intre în șomaj tehnic, alături de colegii săi care, de fel, dorm în timpul serviciului?

Probabil că domnia sa ar răspunde că își acoperă sarcinile funcției, în acest moment, dar realitatea nu indică acest lucru.

În afară de astfel de apariții în mass-media, la ore preferate de aleși, nu îi vedem pe aceștia prea deranjați de amenințarea inevitabilei crize economice.

Deputatul PSD Ionel Floroiu a fost trezit din somn in timpul ședinței de către colegii din Camera Deputaților.

Sunat de președintele de ședință, Daniel Suciu, deputatul nu a știut cu cine vorbește și ce trebuie să voteze.

A recunoscut că dormea și și-a rugat colegii să îl sune mai târziu.

 

Ministru prezent absent

De asemenea, ministrul Sportului, Ionuț Stroe, deputat PNL a fost sunat de același președinte de ședință al Camerei, fără să știe de ce.

Cu nonșalanță a spus că este prezent, dar nu votează, în condițiile în care este evident pentru toată lumea că era total absent.

Nu se pune problema, din partea Guvernului Ludovic Orban, pentru trimiterea parlamentarilor în șomaj tehnic.

Ce-i drept, din punct de vedere tehnic, ei pot rucla, dar nu o fac nici în condiții normale.

În schimb, conducerea Ministerului Educației obligă profesorii la concediu de odihnă în vacanța de primăvară și nu exclude prelungirea acestei măsuri pe întreaga durată a pandemiei de coronavirus.

 

VOCILE LUMII

ANALIZĂ FRANCE PRESS

Noul coronavirus a provocat cel puţin 59.456 de decese în întreaga lume de la apariţia sa în luna decembrie în China, potrivit unui bilanţ realizat de AFP din surse oficiale sâmbătă, la ora 11:00 GMT.

Peste 1.122.320 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 190 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei. Totuşi, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o mică parte din numărul real de contaminări, în condiţiile în care numeroase ţări testează doar acele cazuri care necesită îngrijiri spitaliceşti. Printre aceste cazuri, cel puţin 211.600 sunt astăzi considerate vindecate.

Italia, care a înregistrat primul deces legat de coronavirus de pe teritoriul său la sfârşitul lunii februarie.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă