10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTalibanii au stârnit jihadul contra procurorilor nealiniaţi

Talibanii au stârnit jihadul contra procurorilor nealiniaţi

Minciuni cât casa. Magistraţii acestei Secţii sunt aleşi în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii şi numiţi de instituţia al cărei principal atribut este independenţa magistraţilor.

Odată cu anchetarea fostei şefe a DNA s-au lansat mai multe aserţiuni în media de propagandă. Ba că Adina Florea este numită de Tudorel Toader, ba că şeful ei, Gheorghe Stan, e pus acolo de Liviu Dragnea. Adevărul e altul.

Laura Codruţa Kövesi a recuzat procurorul de caz. Fără să cunoască Codul de Procedură Penală, l-a recuzat şi pe şeful ei. Dacă ar fi citit Biblia magistraţilor, CPP, ar fi ştiut că la art.  67 (Recuzarea), paragraf 2, se spune că este inadmisibilă recuzarea judecătorului sau a procurorului chemat să decidă asupra recuzării. Apărătorii ei susţin că bine le-a făcut.

Ştiu, pentru creierul de bibilică al Ordinului „Corupţia ucide“ înţelegerea acestor prevederi, clare de gâgă, este peste puterea sa.

Deci nu are nicio legătură propunerea ministrului ­Justiției cu calitatea de procuror al Secției de ­Investigare a Magistraților dobândită de  Adina Florea. O astfel de abordare este doar o petardă!

Să repetăm. Procurorul-șef de secție și procurorul-şef adjunct au fost numiţi în funcţie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, organism profesional,  garant al independenței Justiției, după parcurgerea etapelor de selecție prevăzute de lege în fața Comisiei de concurs.

Procurorul-șef adjunct – respectiv Adina Florea – a fost admis mai întâi ca procuror simplu, în urma unui concurs, și abia apoi a fost propus de procurorul-șef de secție și validat prin votul plenului CSM ca procuror-­șef adjunct.

Legea garantează selecția pe criterii strict profesionale și de performanță a tuturor procurorilor din Secția de Investigare a Magistraților.

Practic, NU EXISTĂ NICIO POSIBILITATE DE CONTROL POLITIC, fapt care, după cum se vede, deranjează enorm, atât intern – de la Iohannis până la PNL și USR –, cât și extern.

Augustin Lazăr i-a trimis pe adepţii cultului #rezist direct în apoplexie după ce a aplicat legea şi a respins recuzarea procurorului-şef. Oricât de prieten mi-e Platon, mai prieten mi-e adevărul – ar fi spus în barbă omul care putea fi acuzat a doua zi de abuz în serviciu. Nu s-ar fi dus ambasadele în locul său la puşcărie. Aşa că a dat cu flit.

Băieţii cu Pădurea la cap şi junta la picioare au trecut pe alt plan. Ştiind că nici politrucii de la Bruxelles nu ­citesc – mai mult decât li se livrează –, au zis: La atac! Nici mai mult, nici mai puţin, prin diverse proteze, solicită Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să valideze robia MCV-ului. Marii Curţi, deşi n-are abilităţi de judecată pe repede înainte, i s-ar mai ­cere să delibereze asupra înfiinţării Secţiei de Investigare a Magistraţilorn.

Activiştii cred că o serie de judecători vor da curs tembelelor cereri făcute de găgăuţii sistemului şi vor nesocoti fundamentul Tratatului de Bază al Uniunii Europene privind subsidiaritatea.

Cea mai trăsnită idee vine de la Ludovic Orban, strâns puternic probabil cu organul de forţă, care susţine inepţia străzii că Secţia e sluga politicului, fără a avea minime noţiuni despre cum a luat fiinţă organismul. Băsiştii din PNL continuă să fie conectaţi la paradigma „DNA să vină să vă ia!“, în condiţiile în care fostul lor tătuc vorbeşte despre existenţa listelor negre şi a comportamentului de tip mafiot în cazul Rarinca. Poate că Băsescu i-a conectat acolo şi de prea mult dulce la iertare de păcate nu se mai pot desprinde, ca muştele de lipici. 

Secţia de Investigare a Magistraţilor sperie enorm. E un cutremur nu numai în mediul judiciar. În ce ţară din lume procurorii nu răspund în faţa nimănui? Asta sperie semnatarii de protocoale că s-ar putea să nu mai paradească pe inima goală. Ghinion, ar spune unul ­sus-pus.   

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă