10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiThe Economist avertizează guvernele: atenţie la banii gratis

The Economist avertizează guvernele: atenţie la banii gratis

 
Din punctul de vedere al jurnaliştilor, faptul că limitările împrumuturilor pe care le pot face statele membre ale UE au dispărut reprezintă un pericol, dar şi o oportunitate.
Din punctul lor de vedere, pandemia marchează începutul unei noi ere. Statele se pot împrumuta fără îngrădiri, dar intervenţia în economie asumă o serie de riscuri pe termen lung.

 

Această nouă epocă are patru caracteristici definitorii. Prima este şocanta scală a împrumuturilor guvernamentale de astăzi și potențialul aparent nelimitat pentru încă multe altele. FMI prezice că țările bogate vor împrumuta 17% din PIB-ul lor.  
Cea de-a doua caracteristică este cea a tipăririi banilor. În America, Marea Britanie, zona euro și băncile centrale din Japonia au creat noi rezerve de bani în valoare de aproximativ 3,7 miliarde de dolari în 2020. O mare parte din aceasta a fost utilizată pentru a cumpăra titluri de stat. Rezultatul este că ratele dobânzilor pe termen lung rămân scăzute chiar și în timp ce emisia datoriei publice crește.
 
Creşterea rolului statului în economie este al treilea aspect al noii epoci. Dintr-un anumit punct de vedere asigură stabilitate, dar o super intervenţie ar putea dăuna echilibrul.
Prin politicile monetariste se va menţine inflaţia redusă.

Dar ce ne facem noi cu 16,5 de miliarde de euro dacă e să ne împrumutăm? Cu ce dobândă îi vom da înapoi?

Banii luaţi astăzi gratis, ne învaţă experţii, pot deveni într-o zi prea scumpi. Şi atunci vom trebui să cedăm din suveranitate şi să vindem pe nimic companiile naţionale.

Aşa că, mai bine săraci, dar cu sacii-n pod, decât împrumutaţi şi fără saci.
 
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă