16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUEFA ne-a degajat din Europa

UEFA ne-a degajat din Europa

UEFA a reușit să ne degajeze din competițiile majore continentale.

Sub pretextul că se dorește ca formații din cât mai multe țări să aibă o șansă de a disputa meciuri europene, UEFA lansează, începând cu sezonul 2021 – 2022, Conference League, a treia competiție fotbalistică de pe bătrânul continent.

În realitate, UEFA pune în aplicare un plan vechi al șefilor fotbalului european, acela de a elimina, din rațiuni comerciale, formațiile din țări mai sărace, precum România, Bulgaria, Serbia sau Croația – acestea fiind doar câteva exemple – din competițiile europene atractive, Champions League și Europa League.

Până acum, influențe pe care le-au avut personaje aflate la conducerile federațiilor naționale, cum a fost și cazul lui Mircea Sandu, în România, la nivelul conducerii UEFA și/sau FIFA, ca de exemplu prieteniile cu Sepp Blatter sau Michel Platini, au făcut ca șefii forului fotbalistic european să se abțină de la luarea acestei decizii ce poate fi ușor catalogată drept discriminatorie.

Acum, într-o perioadă în care foametea de bani este din ce în ce mai aprigă, UEFA nu s-a mai abținut să aducă în Champions League și Europa League competiții exclusiviste în statele bogate ale Europei.

Pentru că au suporteri cu mai mare dare de mână, atât pentru bilete, dar și pentru drepturi de televizare, ce sunt mai importante în această perioadă marcată de pandemie, locurile patru din campionatele Spaniei, Angliei sau Italiei au fost preferate în grupele celei mai importante competiții de pe bătrânul continent, decât campioanele României sau Croației.

În timp ce echipe clasate pe locurile patru în competițiile interne ale Spaniei, Angliei sau Italiei au fost primite direct în grupele UEFA Champions League, campioanele României și Croației, CFR Cluj, respectiv Dinamo Zagreb, au fost nevoite să se dueleze, în că din tururile preliminare.

Acestea, în condițiile în care, în sezonul precedent, formația din Zagreb a spulberat-o, în grupele celei mai puternice competiții intercluburi din lume, pe Atalanta Bergamo, iar CFR a învins-o pe Lazzio, în grupele Europa League, și a fost eliminată din competiție de FC Sevilla, fără să fie învinsă.

 

Săracii nu au loc la masa bogaților fotbalului

UEFA se teme de echipele din țările cu capital financiar mai mic, pentru că le-ar putea da peste cap calculele legate de buget.

Cu toate că, nu aceasta este și dorința suporterilor sportului rege.

Am avut ocazia să discut cu suporteri ai lui FC Liverpool, care mi-au mărturisit că nici lor nu li se pare corectă decizia UEFA și că ar prefera să vadă echipe revelații din țări precum România, Bulgaria etc. în Champions League.

Acest lucru nu mai este însă posibil din sezonul viitor sau este foarte puțin probabil.

Doar campioana României mai are șansa de a pătrunde în grupele celei mai importante competiții continentale, după ce parcurge toate tururile preliminare.

De asemenea, tot campioana este singura formație a țării noastre ce va avea șansa să ajungă în Euroipa League, dacă este eliminată din Champions.

În UEFA Europa Conference League, ce va fi a treia ligă europeană, vor participa 32 de echipe, împărţite în 8 grupe de câte 4 formaţii. Din 2021, toate cele 3 competiții europene vor avea același format începând din faza grupelor – adică cel adoptat și în prezent în UEFA Champions League (8 grupe de 4 echipe).

În UEFA Europa Conference League, echipele clasate pe primul loc în cele 8 grupe se vor califica direct în optimi, iar formaţiile de pe locurile 2 şi 3 vor juca un play-off, în urma căruia vor fi stabilite celelalte 8 cluburi din optimi.

Din această fază va juca în sistem eliminatoriu, până la finală, iar campioana va evolua în sezonul următor al Europa League.

Meciurile din UEFA Europa Conference League vor avea loc tot în zile de joi, precum cele din Europa League. Orele de start ale partidelor vor fi 19:45 și 22:00, iar de aici putem clar deduce că formațiile care participă în cea de-a treia competiție continentală nu vor beneficia nici de câștiguri prea mari din drepturile de televizare.

Va fi greu să scoți o rețetă financiară bună din această nouă competiție.

În afară de campioana României, celelalte echipe vor juca în Europa Conference League.

Aici primele 5 campionate vor avea dreptul la o singură echipă, în timp ce ţările clasate pe locurile de la 6 la 54 în topul coeficienților vor fi reprezentate de două formaţii.

 

La handbal, România a fost discriminată fără nicio perdea

România ocupă, în acest moment, locul 28 în clasamentul coeficienților și este departe de poziția 15, care ar permite trimiterea echipelor în UEFA Europa League.

Prin urmare, câştigătoarea Cupei României şi echipele clasate pe locurile 2-3 vor lua startul în noua competiţie.

Speranțele României se pot lega de câștigarea competiției a treia europene.

Această nouă competiție a fost comparată cu defuncta Cupă Intertoto, deși sunt diferențe semnificative.

În Intertoto participarea era voluntară și nu ținea cont de clasament.

România a avut mai multe formații care au atins faza finalei competiției desființate: Gloria Bistrița, Farul Constanța, CFR Cluj și Oțelul Galați, aceasta din urmă reușind să cucerească și trofeul, după o dublă manșă disputată în fața turcilor de la Trabzonspor.

Ni se mai lasă dreptul de a visa la acest al treilea trofeu european, care să ne permită accederea în cea de-a doua competiție europeană.

Ce se va întâmpla însă dacă formația câștigătoare a Conference League va câștiga și campionatul intern și, astfel, dreptul de a evolua în preliminariile Champions League?

Va pierde dreptul de a merge în grupele Europa League?

Oricum, e mult până acolo.

Echipele românești vor avea adversari redutabili și în Conference, formații ce pot pune probleme oricând granzilor Europei, dar, care, cum este și cazul nostru, nu au un capital financiar comparabil cu cele ale trupelor din Spania, Anglia, Italia, Germania sau Franța.

Și în aceste condiții UEFA mai vorbește de fair play financiar…

UEFA nu este singurul for sportiv care a lovit în formațiile românești doar din rațiuni financiare.

EHF (Federația Europeană de Handbal) a lovit campioana țării noastre, Dinamo București, chiar mai urât, pe față, fără perdea.

Dinamo a fost eliminată din oficiu din Champions League, înainte de a avea șansa de a disputa, pe teren, sportiv, dubla cu PSG, EHF, pur și simplu, alegând să nu o invite pe Dinamo în Final 4-ul Champions League.

Mai mult, tot din rațiuni financiare, Dinamo București nu a fost invitată să participe nici în actualul sezon al Champions League la handbal masculin, cu toate că, în sezonul precedent, a făcut spectacol în competiție.

Iată cum pandemia de coronavirus le-a dat liber la discriminare șefilor sportului european.

Competiția sportivă nu se mai dispută pe teren.

De altfel, luând în considerare numeroasele argumente, nu mai putem spune că avem competiții sportive europene, ci mai mult întreceri de marketing.

Este păcat pentru eforturile și sacrificiile sportivilor din România și pentru sentimentele suporterilor frumoși.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă