Un deceniu fără ierarhizarea universităților din România

Laurențiu Mușoiu 25.11.2020 - 00:16
Laurențiu Mușoiu

După mai bine de treizeci de ani de învățământ superior sub regim democratic în România, țara noastră se poate mândri cu 13 universități incluse în unul dintre topurile internaționale importante.

Share

Este vorba despre Times Higher Education - World University Rankings 2021 unde, însă, doar două instituții de învățământ superior au fost clasate în primele 1.000, ASE București și Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațeganu” din Cluj.

Topurile internaționale nu sunt însă luate în calcul de Ministerul Educației pentru finanțarea instituțiilor de învățământ superior din țara noastră.

Ministerul Educației nu a mai realizat o ierarhizare a universităților din 2011, din mandatul lui Daniel Funeriu.

Prin urmare, pentru a fi pace în plan politic, finanțarea universităților din țara noastră s-a realizat, indiferent de partidul aflat la putere, în ultimii aproape zece ani, pe pile.

S-a mai dat câte ceva în plus la o universitate sau la alta în funcție de rtelațiile pe care ministrul în funcție le avea cu rectorii respectivelor instituții de învățământ superior.

Este și dificil pentru un ministru să mai realizeze o ierarhizare a universităților, ca să avem finanțare în funcție de performanță, deoarece și-ar pierde sprijinul politic, inevitabil stârnind supărarea unor colegi de partid.

În aceste condiții, de finanțare bazată pe prietenii, în dauna performanței, nu are sens să mai emitem pretenții de realizări notabile pentru universitățile din țara noastră pe plan internațional.

Cu siguranță însă, cât timp partidul este pe primul loc, indiferent de cel care va fi instalat, după alegerile parlamentare, în fotoliul ocupat cândva de Spiru Haret, vom avea  pentru performanța din sistemul de învățământ superior românesc promisiuni deșarte.

Comentarii

loading...