Un medic la 800 de elevi

Laurențiu Mușoiu 21.05.2020 - 01:18
Laurențiu Mușoiu

În această perioadă, mai mult ca oricând, românii încep să conștientizeze importanța cadrelor medicale și a misiunii acestora.

Share

Este limpede că Sănătatea și Educația trebuie să aibă o foarte strânsă legătură, domeniile depinzând unul de celălalt.

Un popor sănătos nu poate fi decât unul educat.

De aici putem concluziona că toți cei care s-au aflat, în decursul ultimilor aproximativ 30 de ani la conducerea Învățământului și care nu au dorit ca România să fie o țară cu oameni educați, au atentat la sănătatea cetățenilor acestei țări.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că va exista un cadru medical în fiecare unitate de învățământ, ce va asigura verificarea elevilor la pregătirile pentru examenele naționale și în timpul desfășurării Evaluării Naționale și a Bacalaureatului.

Este o măsură logică în această perioadă și una care probabil că ar trebui menținută definitiv.

Din nefericire însă, cabinetele medicale școlare s-au aflat, în ultimii ani, într-un proces continuu de reducere, până la exterminare.

Putem spune, fără nicio reținere, că aceste spații, esențiale atât pentru tratarea, cât și pentru educarea copiilor sunt pe cale de dispariție.

Cu siguranță există soluția angajării unor cadre medicale pentru aceste evenimente menționate, dar pentru acest lucru primăriile – în mod special cele din localitățile sărace – vor avea nevoie de o suplimentare a fondurilor.

Personalul medical de specialitate care deservește cele aproximativ 2.500 cabinete de medicină școlară și 430 cabinete stomatologice existente la ora actuală în învățământul de masă este angajat de Ministerul Sănătății.

Practic, avem un medic la 800 de copii, având în vedere că România are circa 2,3 milioane de elevi și preșcolari.

În acest moment, țara noastră are aproximativ 17.000 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care, în jur de 6.000 cu personalitate juridică.

Cum și când vom avea un cabinet medical și un mediu igienizat corespunzător în cele circa 2.000 de unități de învățământ fără canalizare?

Documentul care reglementează normativele privind funcționarea cabinetelor medicale școlare este ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 1668/2011.

Comentarii

loading...