17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUn medic la 800 de elevi

Un medic la 800 de elevi

Este limpede că Sănătatea și Educația trebuie să aibă o foarte strânsă legătură, domeniile depinzând unul de celălalt.

Un popor sănătos nu poate fi decât unul educat.

De aici putem concluziona că toți cei care s-au aflat, în decursul ultimilor aproximativ 30 de ani la conducerea Învățământului și care nu au dorit ca România să fie o țară cu oameni educați, au atentat la sănătatea cetățenilor acestei țări.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că va exista un cadru medical în fiecare unitate de învățământ, ce va asigura verificarea elevilor la pregătirile pentru examenele naționale și în timpul desfășurării Evaluării Naționale și a Bacalaureatului.

Este o măsură logică în această perioadă și una care probabil că ar trebui menținută definitiv.

Din nefericire însă, cabinetele medicale școlare s-au aflat, în ultimii ani, într-un proces continuu de reducere, până la exterminare.

Putem spune, fără nicio reținere, că aceste spații, esențiale atât pentru tratarea, cât și pentru educarea copiilor sunt pe cale de dispariție.

Cu siguranță există soluția angajării unor cadre medicale pentru aceste evenimente menționate, dar pentru acest lucru primăriile – în mod special cele din localitățile sărace – vor avea nevoie de o suplimentare a fondurilor.

Personalul medical de specialitate care deservește cele aproximativ 2.500 cabinete de medicină școlară și 430 cabinete stomatologice existente la ora actuală în învățământul de masă este angajat de Ministerul Sănătății.

Practic, avem un medic la 800 de copii, având în vedere că România are circa 2,3 milioane de elevi și preșcolari.

În acest moment, țara noastră are aproximativ 17.000 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care, în jur de 6.000 cu personalitate juridică.

Cum și când vom avea un cabinet medical și un mediu igienizat corespunzător în cele circa 2.000 de unități de învățământ fără canalizare?

Documentul care reglementează normativele privind funcționarea cabinetelor medicale școlare este ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 1668/2011.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă