Un război murdar la propriu. Gunoaiele dăunează grav sănătății!

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea 12.06.2021 - 12:31
Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

Doamna Clotilde Armand a uzat de un tertip pe care îl consider nedemn pentru orice demnitar sau funcționar public: s-a poziționat în fruntea unor oameni pe care nu i-a întrebat dacă sunt de acord cu ea și i-a transformat, cel puțin deocamdată, în victime ale gunoiului!

Share

Despre Sectorul 1 al Capitalei s-a spus, nu o dată, și nici pe nedrept, că ar fi „capitala capitalei”. Este un sector bogat, multe firme puternice au sediul aici. Are cartiere frumoase, parcuri, locuri de joacă, găsim instituții publice și de cultură – pe scurt, un sector aproape de standardele orașelor europene din occident.
 
Cu toate acestea, iată că de când a fost aleasă anul trecut o administrație nouă, cetățenii Sectorului 1 s-au trezit cu o problemă uriașă pe cap: problema ridicării gunoiului menajer. Între administrația Sectorului și firma care trebuie să presteze servicii de salubrizare a început un război teribil. Dar, spre deosebire de războaiele clasice, în care victimele colaterale sunt mult mai puține decât victimele forțelor beligerante, în Sectorul 1 al Capitalei are loc un război care are numai astfel de victime colaterale. Practic, singurii „ostași” sacrificați în acest război de-a dreptul murdar sunt cetățenii acestui sector. Indiferent de ce ar spune oricine, acest lucru este inadmisibil!


 
Primăria spune că se luptă cu ...mafia gunoaielor!


 
Doamna Clotilde Armand, primarul de sector, se declară o susținătoare înfocată a dreptății, lucru care, în sine, nu este deloc de condamnat. Domnia-sa spune că serviciile de salubritate sunt prea scumpe, contractul încheiat și continuat de predecesorii domniei-sale nu este unul corect, iar această situație trebuie să se schimbe. Până aici, cred că toată lumea este de acord cu această abordare: dacă cetățenii pot avea acces la aceleași servicii, sau chiar la unele mai bune, la un preț mai mic, foarte bine. Nu cred că cineva s-ar opune unei astfel de acțiuni, de renegociere a prețului sau de căutare a unui alt prestator de servicii de salubritate.
 
Dar lucrurile nu sunt nici așa simple și nici așa de ...curate. Între primărie și firma prestatoare există un contract. Nu pot să mă pronunț asupra acestuia. Dacă este un contract prost, trebuie reziliat, iar acest lucru se poate face într-o instanță de judecată. Este dreptul părților, a oricăreia dintre acestea, să facă acest lucru.
 
Doamna primar este o persoană extrem de vocală, care se folosește cu dibăcie de toate mijloacele de comunicare moderne pentru a-și prezenta poziția. Colegii domniei-sale din partidul din care face parte nu ratează nici dumnealor ocaziile în care își fac publice opiniile prin care o susțin.
 
Rămânând în același registru, nu putem trece cu vederea gravitatea acuzațiilor pe care le lansează doamna primar pe toate canalele de comunicare. Domnia-sa spune că se luptă cu mafia gunoaielor. Trec peste înțelesul semantic al cuvântului „mafie”, care trimite la o organizație secretă și ilegală care provine din Sicilia. Trec peste numele unor Al Capone, John Gotti sau Carlo Gambino și înțeleg din cele spuse de doamna Clotilde Armand că firma care are contract de salubritate în Sectorul 1 este una cel puțin ..necurată.


 
Cum spuneam, acuzațiile lansate în eter de doamna primar sunt foarte grave!


 
Ceea ce nu cred însă că înțelege cineva este motivul pentru care, în urma unor astfel de acuze, nimeni nu a fost arestat măcar preventiv!?... Dacă există „mafie”, trebuie să existe și răspuns al instituțiilor și autorităților publice care au ca menire exact curățenia din acest punct de vedere. Avem poliție, parchete, tribunale, servicii secrete și toate sunt funcționale. Iar chiar dacă acestea ar fi fost letargice, scandalul din Sectorul 1 ar fi trezit pe oricine din somnul instituțional.
 
Să admitem că doamna primar are dreptate. Să admitem că este un om onest care și-a propus să curețe Sectorul 1 al Capitalei noastre de mafioți. Viața și profesia de neurochirurg m-au învățat să nu mă antepronunț fără un diagnostic bine argumentat. Dar cum alte dovezi nu avem în afara celor spuse în gura mare de protagonista noastră, să mergem, ca să spun așa, pe mâna dumneaei.
 
Problema este că, așa cum spuneam, că primarul Sectorului 1 a pornit un veritabil război cu firma de salubritate, dar toate ponoasele sunt trase de cetățeni. Or, acest lucru este grav în primul rând din perspectiva înțelegerii funcționării administrației. Nimeni, nicio autoritate din lume, nu își permite să îi încoloneze pe cetățeni în spatele unui discurs și să îi implice într-o bătălie fără voia lor. Doamna Clotilde Armand a uzat de un tertip pe care îl consider nedemn pentru orice demnitar sau funcționar public: s-a poziționat în fruntea unor oameni pe care nu i-a întrebat dacă sunt de acord cu ea și i-a transformat, cel puțin deocamdată, în victime ale gunoiului.
 
Dacă ar fi vrut acordul locuitorilor din Sectorul 1, primarul avea mai multe instrumente să afle dacă aceștia sunt de acord ca, în numele unei lupte oricât ar fi aceasta de dreaptă, sunt de acord să stea câteva săptămâni cu gunoiul menajer putrezind de pe străzi și în ghene. Putea chiar să încerce un referendum. Dar doamna Clotilde Armand nu a întrebat pe nimeni (la cetățeni mă refer) și s-a înfipt în fruntea unor trupe pe care le-a sacrificat cât ai clipi din ochi. Un război perfect incorect.


 
Consecințele medicale ale războiului gunoaielor pot fi foarte grave.


 
Atunci când declanșezi un război trebuie să te gândești la toate consecințele. Dacă vreți, asemănând pregătirea unei bătălii cu pregătirea unei intervenții chirurgicale pe creier, înainte de operație,  neurochirurgul este atent la mult mai multe aspecte decât cele care țin de extragerea unei tumori. Contează și echipa, și analizele pacientului, planing-ul operator, dar și mediul care trebuie să fie steril.
 
Ceea ce nu a părut să conteze în „economia” acestui război al gunoaielor este impactul pe care îl au asupra sănătății resturile menajere lăsate în stradă. Gunoiul neridicat este o sursă extrem de puternică de boli. Mirosurile pestilențiale arată că resturile în putrefacție au devenit medii ideale de  înmulțire a microorganismelor dăunătoare sănătății. Și oricine poate deveni o victimă și din acest punct de vedere, orice om (nu neapărat din Sectorul 1) care trece pe lângă mormanele de gunoi se  poate îmbolnăvi. Tineri sau vârstnici, cupluri care își plimbă copilul în cărucior oameni care merg la serviciu – toți riscă să își altereze sănătatea. Acest lucru nu trebuia să se întâmple și cu siguranță Direcția de Sănătate Publică a Bucureștilor ar trebui să aibă un cuvânt de spus! De ce tace DSP-ul? De ce tace Ministerul Sănătății? Vorbim despre cetățeni români plătitori de taxe și impozite!...
 
Războiul salubrității în „capitala Capitalei” trebuie purtat exclusiv în favoarea cetățenilor și nu pe spinarea acestora! Dacă doamna primar are dreptate, trebuie să apeleze la justiție, nu la un scandal perpetuu și la presă. Acest scandal se produce pe banii si pe nervii noștri, ai bucureștenilor! Trebuie să o facă în așa fel încât interesele celor care au ales-o și pe care îi păstorește să nu fie lezate în niciun fel. Dacă nu știe, are la îndemână juriști sau firme de avocatură care o pot ajuta.
 
 
Sper că situația se va rezolva cât mai curând, iar Sectorul 1 al Capitalei își va recăpăta demnitatea. Iar dacă se va dovedi că avem de-a face cu vreo structură de tip mafiot, aștept reacția instituțiilor autorizate. Până atunci, cineva datorează scuze bucureștenilor!
 
Vă doresc tuturor sănătate!

Comentarii

loading...