4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiVa recurge Trump la soluția finală: Legea Marțială?

Va recurge Trump la soluția finală: Legea Marțială?

Va juca Trump la rupere? Va paria pe cartea totul sau nimic? Își va risca libertatea? Sunt o serie de întrebări venite mai ales din partea democraților, speriați că în 20 ianuarie nu va avea loc o tranziție pașnică între fosta administrație și cea nouă. 

Democrații vor să-l pedepsească exemplar pe Trump

Nancy Pelosi, șefa democraților din Congresul american, dorește să supună la vor o rezoluţie, prin care să-i solicite vicepreședintelui american, Mike Pence, primul care l-a trădat pe Donald trump, să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei Statelor Unite, care permite revocarea unui preşedinte considerat inapt să îşi îndeplinească atribuţiile.
Pentru procedura de impeachment nu prea mai e timp. Democrații, totuși, au demarat procedura, ieri. 

Teama democraților nu e legată de Donald Trump, ca om și politician, ci de ceea ce reprezintă el acum, forța unei mulțimi tăcute, gata de ripostă și de revanșă. 

Se năruie visul american

Tensiunea este imensă. Cei aproape 75 de milioane de votanți ai lui Trump nu vor ca SUA să cadă în mâinile globaliștilor. 
”Surse din comunitatea românească din Statele Unite susțin că președintele Trump se află în prezent într-o bază militară internă (cel mai probabil din Texas)”, scrie Valerian Stan pe contul său de facebook și că s-ar pregăti riposte, dar fără precizări clare.
Pentru cei care nu știu trăirile românilor din exil (termenul diaspora e impropiu în acest caz), trebuie menționat că majoritatea imigranților din țara noastră l-au susținut pe Donald Trump pentru că menținea ”visul american.”

Creștinii americani se leagă, precum înecatul de pai

După suspendarea conturilor lui Donald Trump de pe twitter și facebook, comunitatea suporterilor săi s-a mutat pe aplicația Parler. Printr-un alt abuz și aceasta a fost scoasă din Apple Store și de pe Google Play. Refuză să accepte că socialiștii au preluat toată putere. 
Conservatorii americani cred că lupta nu s-a terminat. Ei se leagă ca înecatul de pai de paragraful din penultima declarație a președintelui încă în funcție: „Ştiu că sunteţi dezamăgiţi, dar vreau să vă spun că incredibila noastră călătorie de-abia începe”.
La ce s-a referit Trump? Scoate armata, loială lui, pe străzi?
De unde au pornit speculațiile?
Pe contul @TeamTrumpNews de pe Parler a apărut informația că Donald Trump a semnat deja Insurection Act.  Între timp a fost ștearsă. Aceasta a fost ulterior distribuită pe alte rețele sociale.
Adresa @TeamTrumpNews de pe Parler nu pare a fi un cont autentic al președintelui SUA și nici afirmațiile cu privire la invocarea Legii insurecției nu sunt corecte. Ele arată o neînțelegere a legii, susțin comentatorii corecți politic. 

Vocile lumii:

”Legea insurecției este o lege, în timp ce „legea marțială” este un concept care nu are corespondent legal în SUA,” notează un comentariu din USA Today. „Termenul nu este consacrat nicăieri”, a declarat Thaddeus Hoffmeister, profesor de drept la Universitatea din Dayton, potrivit publicației menționate.
 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’s

Pentru unii se pare că zarurile nu au fost aruncate. Trump face gambitul reginei s-au se lasă păgubaș?
 
O verificare efectuată de Reuters pe 7 ianuarie a confirmat că Trump nu și-a creat un cont personal Parler.
Au existat speculații cu privire la înființarea unui nou cont al președintelui, după suspendarea conturilor de pe Twitter, Facebook, Instagram. Campania oficială a lui Trump are un cont Parler din decembrie 2018. Aceasta este postată sub numele de @TeamTrump, nu @TeamTrumpNews, potrivit investigațiilor Reuters.
Postările cu imagini ale militarilor pregătiți de ”marea ieșeală” s-au rostogolit pe rețelele sociale duminică și luni.

A semnat Trump Insurection Act?

Nimeni nu a confirmat știrea că Trump a semnat Insurection Act.
Cu toate acestea, informațiile, considerate false de presa mainstream, s-au rostogolit pe rețelele de socializare.
Legea insurecției a fost promovată încă de pe timpul lui George Washington. Aceasta îi permite președintelui să scoată armata pentru a înăbuși vreo posibilă rebeliune. În cazul de față, când Congresul l-a validat pe Joe Biden în funcția de președinte, iar Curtea Supremă de Justiție nu a judecat dosarele de fraudă electorală, invocarea legii insurecției ar fi o premieră. Armata s-ar implica în treburile politice, ceea ce nu a făcut niciodată în ultimele două sute de ani.
În ciuda evidenței, tweet-urile care prezentau imagini ale personalului militar din Washington au continuat să se rostogolească și au devenit un virale.
Insurection Act a fost invocat ultima dată în 1992 de George H.W. Bush în timpul tulburărilor din Los Angeles după achitarea ofițerilor de poliție care l-au bătut pe Rodney King.

Wishful thinking, sistemul e prea puternic

Tot ce se întâmplă în lumea suporterilor americani pare să țină mai mult de wishful thinking decât de realitate, dar Trump rămâne un om al surprizelor.
Se zice că speranța moare ultima, doar că legile sunt clare.
În cazul în care scoate armata contra instituțiilor fundamentale, Trump își riscă libertatea. Totul sau nimic, pare a fi deviza unora.
De partea opusă, democrații încă nu-și pot savura victoria.
La Washington, febra politică are cote nebănuite.
Pentru unii se pare că zarurile nu au fost aruncate. Trump face gambitul reginei s-au se lasă păgubaș?
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă