3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiVrăjitorul Dominic Fritz, noul Merlin

Vrăjitorul Dominic Fritz, noul Merlin

Mister, magie neagră, paranormal. Gândurile ți se zdrențuiesc, precum certitudinile de calitate ale echipei USR-PLUS de guvernare locală. Insistă să demonstreze că ideile sale din administrație se trag din linia conceptului care, va să zică, nu e koncept. E o himeră? Dar imaginea însoțește un text justificativ. O ilustrație a scuzei că nu e spion.

imagine postată de Dominic Fritz pe facebook

Când dai scroll pe text, te adâncești în derută. Te freci la ochi. Micuțul userist îți spune o poveste din Evul Mediu: “când o femeie era suspectată de vrăjitorie, era legată și aruncată în apă. Dacă se îneca, era considerată inocentă, Dumnezeu s-o odihnească, iar dacă reușea să rămână în viață, era dovadă că avea un pact cu diavolul și era condamnată la moarte”. Le-a spus-o și africanilor? Nu înțeleg. Înainte sau după ritualul de exorcizare?

“Agentura” de spionaj nu e vrăjeală

Parcă ar vrea să spună că el reprezintă vrăjitoarea care a scăpat. Dar nimeni nu l-a condamnat la moarte. Pentru a ne demonstra că e viu, scoate cearșaful pe geam. Îi țin trena cei ce azi îi ciugulesc grăunțe din palmă, iar mâine-l vor da la câini. (Dominic, cunosc liftele din preajmă. Când te laudă, te storc de vlagă n.a.)

Misterioasa lui postare, evident primită cu extaz de audiența narcotizată, a vrut să se constituie într-o așa zisă replică dată dezvăluirilor apărute în presă, potrivit cărora Agenția Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), la care el lucra între 2009-2012, ar fi o “agentură” de spionaj.

Deși jurnaliștii de la Criticii.ro au solicitat Biroului de Presă al Primăriei Timișoara răspunsuri clare, la întrebări precise, legate de presupusa sa colaborare cu Bundesnachrichtendienst (BND), agenția de informații externe a Germaniei, însărcinații cu relațiile publice au transmis că cererile încalcă GDPR (datele cu caracter personal).
În locul unei replici, tăioase, nemțești a preferat un talmeș balmeș cu servicii, Soros & BillGates.
Textul e clar scris de un român. Un ziarist altfel decât ar fi cerut standardul nemțesc: ferm, concis, la “cestiune”.

A colaborat cu Secu german sau nu?

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Asta era întrebarea. Dacă era o petardă de presă, nu se putea acoperi cu o perdea de fum.
Primarul a insistat. În încercarea de-a învârtoșa spiritul de luptă al combatanților săi, viteji pe net, Nimeni în Lume, în viața reală, s-a dezbrăcat de calmul nemțesc, pentru a arăta că e gata de orice, numai de administrație, nu.
Dacă Dominic Fritz și-a propus să fie propriu-i troll, a reușit.
Uitând de promisiunile din campania electorală, muncește la soclul preamăririi sale, semn că nu e ceva curat. Timișoara pare să fie doar o haltă în calea devenirii sale. Dar pentru a ajunge mai sus, nu știe că trebuie să ardă etapa de primar.
Din perfecta sa limbă română, cu accent regățenesc, deduci simplu cine i-a fost învățătorul și care e ținta finală.
Comentariile sale malițioase, pe alocuri inflamatoare, poveștile cu tâlc sau glumele proaste au darul de a stârni emoția juntei de salvare, nicidecum de a desluși misterul legat de misiunea sa din România.

Vocile lumii:
Du bist Magier?

Merlin – personajul provenit dintr-un tată cu puteri supranaturale și o mamă pământeană – era în mitologia Evului Mediu sfetnicul Regelui Arthur. În “Idilele Regelui”, Alfred Lord Tennyson îl descrie drept arhitectul Camelotului, iar Mark Twain portretizează prin el șarlatanul, scrie pe kingarthursknights.com

Șă lucri, Dominic?

Din comentarile fanilor săi, unele ironice, altele măgulitoare, reiese o constantă: ne punem și noi pe treabă? “Tu, Dominic, șă lucri!” Se știe prin Banat de secole salutul paurelui: “Șă lucri!”, în loc de “Bună dimineața”. În mintea țăranului era o rușine să stai în miezul zilei la taclale.
Dacă tot s-a îndepărtat Timișoara de București, Dominic vrea să readucă taclaua răgățeană, dispărută, odată cu braga, în urmă cu trei sute de ani prin Pacea de la Passarowitz. 

Basmul care nu zidește un oraș

În ciuda evidențelor și a lipsei de guvernare locală, acolo unde s-au aciuiat fel de fel de tefeliști, unii fără studii, alții penali, Dominic Fritz își construiește propria poveste. El este eroul vrăjit, victima sigură a propriei inocențe sau gladiatorul unei cauze necunoscute, încă nu ne-am dumirit. Din nimeni a ajuns un personaj. De aceea continua trolling-ul, spre disperarea celor care vor să vadă primarul la treabă.
Din punctul nostru de vedere, Dominic joacă rolul lui Merlin din povestea Regelui Arthur (vezi desele vizite la București), al cărui tată era demon, iar mama călugăriță. Se știe că nu e o cinste în Germania să-i spui cuiva: “du bist Merlin”.
Dacă ar avea mai multă determinare și și-ar construi un koncept, primarul ales ar pune la muncă intelectualii, posedați de morbul revanșelor cu orice preț, care scriu petiții, mai mult decât la propriile memorii, să caute prin arhivele Împărăției de la Viena, proiectul contelui Mercy, prin care solicita finanțarea construcției a 1.140 de palate.

Carrefour a fost la Timișoara, acum 300 de ani

Lăudata conducere a Timișoarei avea pe atunci viziune. După cucerirea lui Eugeniu de Savoia, în urma bătăliilor în stil carrefour, Banatul s-a bucurat de privilegiul unei bune dezvoltări, pentru că liderii săi, tot străini locului, s-au pus pe lucru, nu la taclale cu scriitorașii de provincie și ei frustrați că nimeni nu le-a compus magia universalității.
Și totul s-a reușit între 1719-1741, construcția a peste o mie de palate, perioadă comparabilă cu un mandat generos de primar actual.
Chiar nu credeți că puteți realiza miracolul reașezării urbei pe un nou traiect crăiesc? Aveți încredere, domnule primar, în virtuțile locului, în inventivitatea oamenilor și în șansa istorică a unei urbe care poată să renască!
Administrația nu e o vrăjeală, cum Timișoara nu e o haltă în trenul carierelor redistribuite. Aveți înțelegere și sporiți a lumii taină, nu căutați miracole printre brigăzile de agitație culturală.

Dominic, “ne mișcăm mai cu talent?”

Poate că neaoșul regățenesc: “Ne mișcăm mai cu talent” îl cunoști mai bine.
Sporește misterul legat de misiunea ta, dacă ai alt plan, dar nu uita să le dai ciosvârta promisă și ibovnicelor scrisului cu nemiluita, pentru că altfel îți pictează draci împielițați și te fac să regreți că te-ai încuscrit cu ei!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă