Lucian Pahonțu

Lucian Pahonțu

Cel mai vechi șef de serviciu de informații, anchetat de două comisii parlamentare

În sesiunea parlamentară extraordinară s-a hotărât că nu una, ci două comisii de anchetă vor verifica tot ce e de verificat cu privire la SPP și la activitatea lui Lucian Pahonțu de la SPP.

Denisa Marin 0 comentarii

"Se aprobă efectuarea de către Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, împreună cu Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională  a Senatului, a unei anchete care se va finaliza cu întocmirea unui raport comun care să răspunsă următoarelor obiective: a) verificarea rapoartelor de activitate ale directorului SPP, domnul Pahonțu Lucian-Silvan, din ultimii 5 ani; b) verificarea modului și a criteriilor în care au fost desemnați ofițerii de protecție a demnitarilor; c) analiza procedurii întocmirii rapoartelor de către ofițerii de protecție a demnitarilor, verificarea adresanților, a modalității de valorificare a informațiilor obținute, aflarea în ce măsură informațiile se referă și la activitățile din domeniul privat al demnitarilor și al familiilor acestora; (…) f) modalitățile și criteriile de gestionare a carierei ofițerilor din cadrul SPP, în ceea ce privește promovarea în funcție și recompensarea acestora”, se arată în hotărârea Parlamentului.

Constatările și propunerile vor fi înaintate birourilor reunite până la 1 octombrie, care vor pune raportul la dispoziția grupurilor parlamentare și îl vor înscrie pe ordinea de zi.  Raportul va fi supus dezbaterii plenului reunit într-o ședință special organizată în acest scop.

Așadar, o vară de foc pentru conducerea SPP și a șefului său, Pahonțu, care, după cum se vede din textul hotărârii, sunt suspectați că ar fi folosit ofițerii pentru a obține informații despre viața personală a celor pe care erau desemnați să îi apere, pentru a fi folosite în scop propriu.

 

Conflict la baionetă între Pahonțu și Dragnea

Dragnea are un “meci” îndelungat cu șeful SPP, pe care l-a acuzat, cu subiect și predicat, că preia informații pe care le folosește pentru a influența decizii în politică și justiție.

“Ce informaţii să culeagă acest om despre un ministru ca să-l protejeze? Sincer, ce informaţii poate culege să-l protejeze. Dimpotrivă, majoritatea miniştrilor cu care am vorbit, nu numai în 2017, ajunseseră la o stare de glumă, toţi luau ca un fapt că ofiţerii SPP trebuie să transmită lui Pahonţu unde am fost, ce am făcut”, spunea Dragnea, în februarie.

El a menţionat că vicepremierul Paul Stănescu a spus acest lucru “cu subiect şi predicat”. “Unde scrie în fişa postului la SPP, la şeful SPP, că trebuie să se bage în chestiuni politice, în viaţa internă a partidelor, în influenţarea membrilor Guvernului? Asta este într-adevăr o chestiune de securitate naţională”, a adăugat Dragnea.

Mai mult, Pahonțu a fost identificat de Dragnea drept unul din șefii “statului paralel”. “Noi am făcut mitingul ăsta din mai multe motive, de a protesta împotriva  acestui sistem odios, pe care îl gestionează o mână de securiști. Klaus Iohannis este unul dintre beneficiarii acestui sistem, prin uneltele pe care le are: șefii parchetelor, Pahonțu, care este unul din liderii importanți din acest sistem”, spunea Dragnea, după megamitingul PSD din iunie.

 

Cel mai longeviv șef de serviciu secret

Lucian-Silvan Pahonțu (foto) este șeful SPP din 2005. Potrivit Wikipedia, s-a născut la data de 2 noiembrie 1964 în satul Lerești (județul Argeș). A absolvit Școala Militară de ofițeri activi, profil transmisiuni (1987) și apoi cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universității Naționale de Apărare din București (1994). A urmat, de asemenea, și cursuri pentru cadre de conducere ale Jandarmeriei (1992 și 1998).

După absolvirea Școlii de ofițeri, a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În decembrie 1989, Lucian Pahonțu era ofițer în trupele de securitate - o structură militară care acționa în uniformă, echivalentul de astăzi al Jandarmeriei Române. Ulterior a îndeplinit funcțiile de șef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi București (1999-2002) și comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” (2002-2005). A fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 1 decembrie 2003.

La data de 7 decembrie 2005, generalul Pahonțu a fost numit în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP). A fost înaintat ulterior la gradul de general-maior (cu două stele) și la cel de general-locotenent (cu trei stele) la 25 aprilie 2008. Generalul Pahonțu a publicat numeroase articole și lucrări în domeniul securității naționale, obținând în anul 2003 titlul științific de doctor în științe militare.

Comentarii

loading...