15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăCel mai vechi șef de serviciu de informații, anchetat de două comisii...

Cel mai vechi șef de serviciu de informații, anchetat de două comisii parlamentare

“Se aprobă efectuarea de către Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, împreună cu Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională  a Senatului, a unei anchete care se va finaliza cu întocmirea unui raport comun care să răspunsă următoarelor obiective: a) verificarea rapoartelor de activitate ale directorului SPP, domnul Pahonțu Lucian-Silvan, din ultimii 5 ani; b) verificarea modului și a criteriilor în care au fost desemnați ofițerii de protecție a demnitarilor; c) analiza procedurii întocmirii rapoartelor de către ofițerii de protecție a demnitarilor, verificarea adresanților, a modalității de valorificare a informațiilor obținute, aflarea în ce măsură informațiile se referă și la activitățile din domeniul privat al demnitarilor și al familiilor acestora; (…) f) modalitățile și criteriile de gestionare a carierei ofițerilor din cadrul SPP, în ceea ce privește promovarea în funcție și recompensarea acestora”, se arată în hotărârea Parlamentului.

Constatările și propunerile vor fi înaintate birourilor reunite până la 1 octombrie, care vor pune raportul la dispoziția grupurilor parlamentare și îl vor înscrie pe ordinea de zi.  Raportul va fi supus dezbaterii plenului reunit într-o ședință special organizată în acest scop.

Așadar, o vară de foc pentru conducerea SPP și a șefului său, Pahonțu, care, după cum se vede din textul hotărârii, sunt suspectați că ar fi folosit ofițerii pentru a obține informații despre viața personală a celor pe care erau desemnați să îi apere, pentru a fi folosite în scop propriu.

 

Conflict la baionetă între Pahonțu și Dragnea

Dragnea are un “meci” îndelungat cu șeful SPP, pe care l-a acuzat, cu subiect și predicat, că preia informații pe care le folosește pentru a influența decizii în politică și justiție.

“Ce informaţii să culeagă acest om despre un ministru ca să-l protejeze? Sincer, ce informaţii poate culege să-l protejeze. Dimpotrivă, majoritatea miniştrilor cu care am vorbit, nu numai în 2017, ajunseseră la o stare de glumă, toţi luau ca un fapt că ofiţerii SPP trebuie să transmită lui Pahonţu unde am fost, ce am făcut”, spunea Dragnea, în februarie.

El a menţionat că vicepremierul Paul Stănescu a spus acest lucru “cu subiect şi predicat”. “Unde scrie în fişa postului la SPP, la şeful SPP, că trebuie să se bage în chestiuni politice, în viaţa internă a partidelor, în influenţarea membrilor Guvernului? Asta este într-adevăr o chestiune de securitate naţională”, a adăugat Dragnea.

Mai mult, Pahonțu a fost identificat de Dragnea drept unul din șefii “statului paralel”. “Noi am făcut mitingul ăsta din mai multe motive, de a protesta împotriva  acestui sistem odios, pe care îl gestionează o mână de securiști. Klaus Iohannis este unul dintre beneficiarii acestui sistem, prin uneltele pe care le are: șefii parchetelor, Pahonțu, care este unul din liderii importanți din acest sistem”, spunea Dragnea, după megamitingul PSD din iunie.

 

Cel mai longeviv șef de serviciu secret

Lucian-Silvan Pahonțu (foto) este șeful SPP din 2005. Potrivit Wikipedia, s-a născut la data de 2 noiembrie 1964 în satul Lerești (județul Argeș). A absolvit Școala Militară de ofițeri activi, profil transmisiuni (1987) și apoi cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universității Naționale de Apărare din București (1994). A urmat, de asemenea, și cursuri pentru cadre de conducere ale Jandarmeriei (1992 și 1998).

După absolvirea Școlii de ofițeri, a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În decembrie 1989, Lucian Pahonțu era ofițer în trupele de securitate – o structură militară care acționa în uniformă, echivalentul de astăzi al Jandarmeriei Române. Ulterior a îndeplinit funcțiile de șef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi București (1999-2002) și comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” (2002-2005). A fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 1 decembrie 2003.

La data de 7 decembrie 2005, generalul Pahonțu a fost numit în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP). A fost înaintat ulterior la gradul de general-maior (cu două stele) și la cel de general-locotenent (cu trei stele) la 25 aprilie 2008. Generalul Pahonțu a publicat numeroase articole și lucrări în domeniul securității naționale, obținând în anul 2003 titlul științific de doctor în științe militare.

Cele mai citite

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă