23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăRaportul pe educaţie al Mariei Grapini va fi votat de Adunarea Parlamentară...

Raportul pe educaţie al Mariei Grapini va fi votat de Adunarea Parlamentară EURONEST

Adunarea Parlamentară Euronest este o instanță inter-parlamentară, organizată la Bruxelles și compusă din deputați din Parlamentul European și din cele șase țări ale Parteneriatului Estic: Ucraina, Moldova, Bielorusia, Georgia, Armenia și Azerbaijanul.

În realitate, este vorba astăzi doar de cinci țări, pentru că după alegerile parlamentare din 2010, denunțate de OSCE, Bielorusia a fost suspendată din Euronest pentru nerespectarea celor mai elementare drepturi.

Europarlamentarul Maria Grapini este membru în Comisia pentru Afaceri Sociale, Ocuparea Forței de Muncă, Educație, Cultură și Societate Civilă iar, la această sesiune, va avea un raport, care se va vota în Comisie si în plenară.

Ieri a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor celei de-a opta sesiune a Euronest, în prezența Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a vicepreședintelui Comisiei Europene, a comisarului pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere. Va fi adresat și un salut al Parlamentelor Troicii UE, respectiv al președintelui Comitetului Economic și Social European, președintelui Comitetului European al Regiunilor și Parteneriatul estic – Forumul societății civile.

Europarlamentarul Maria Grapini a lucrat câteva luni la Raportul care recomandă  reforme şi măsurile de inovare ce trebuie întreprinse în domeniul educației în țările Parteneriatului Estic.

„Raportul pune accent pe importanţa cadrelor didactice și a profesorilor în orice sistem educațional și necesitatea de a-i motiva pe aceștia să devină actori ai inovării. Totodată, acesta accentuează rolul activităților de la profesor la elev, direct, precum şi schimburile de bune practici în acest domeniu.

Din păcate, rata tinerilor care nu urmează o şcoală este mică în ţările Parteneriatului Estic, mult mai mică decât în statele membre ale UE, aşadar este necesar să se reformeze în profunzime programele școlare, în general și să se schimbe sistemul învechit, în special.

Consider că viitorii profesori trebuie să obțină experiență de predare practică în străinătate cu sprijinul programului Erasmus+, prin intermediul programului de mobilitate internațională a creditelor și mai cred că trebuie să avem  un program specific al UE care să permită profesorilor din învățământul primar și secundar din Țările Parteneriatului Estic să participe la programele de mobilitate din școlile din UE”, susține europarlamentarul român în raportul care va fi dezbătut la Tbilisi.

Maria Grapini insistă, în același document, pe necesitatea ca educația să fie accesibilă tuturor păturilor sociale și să nu existe discriminări de niciun fel atunci când tinerii doresc să aibă acces la educație.

„Avem nevoie de reforme în țările Parteneriatului Estic în ceea ce privește digitalizarea, accesul la internet, securitatea cibernetică, incluziunea socială, dezvoltarea capitalului social al tinerilor și o mai bună cooperare între instituțiile educaționale, creșterea fondurilor alocate învățământului și educației.”, se mai arată în raport.

Europarlamentarul se va întâlni în Georgia și cu ambasadorul României la Tbilisi.

Concluziile celei de-a 8-a sesiuni a Adunării Parlamentare EURONEST vor fi prezentate de către Maria Grapini, la revenirea în țară.

Marius Ghilezan

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă