20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăAjutorul României către Republica Moldova și oficialii români au fost întâmpinați de...

Ajutorul României către Republica Moldova și oficialii români au fost întâmpinați de Președinte

 

Joi, 7 mai 2020, o delegație de oficiali români din care au făcut parte ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA, și ministrul sănătății, Nelu TĂTARU, a fost primită la Chișinău de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și de prim-ministrul Ion CHICU, în contextul recepției echipamentelor de protecție și a produselor sanitare trimise de România în sprijinul țării vecine în lupta împotriva Covid-19.

”România rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova și va continua să sprijine parcursul european al țării dumneavoastră, pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea tuturor cetățenilor. Recent, pe 27 aprilie, am sărbătorit 10 ani de parteneriat strategic în care și Republica Moldova și România au dovedit ca pot face împreună lucruri deosebite. Măsurile decise de autoritățile române în sprijinul Republicii Moldova, în contextul epidemiei cu COVID-19, sunt o dovadă în plus a faptului că România a fost și este mereu alături de cetățenii din Republica Moldova și reacționează prompt și solidar atunci când este nevoie și o face dezinteresat.”, a declarat ministrul român.

Ajutorul pe care România l-a acordat Republicii Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip  FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 litri de alcool sanitar.

În acest context, ministrul Ion Marcel Vela a precizat că ”Acest sprijin de 20 de camioane cu materiale sanitare, cu materiale de protecție, se adresează fără discriminare tuturor cetățenilor din Republica Moldova, indiferent de etnie, de religie sau de limba pe care o vorbesc.”

Sprijinul acordat astăzi statului vecin nu este o acțiune singulară, acesta completând misiunea medicală a României, în cadrul căreia 42 de medici români s-au alăturat, din data de 30 aprilie 2020, pentru două săptămâni, colegilor din Republica Moldova, desfășurând activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

La ceremonia de la Chișinău au mai participat Excelența Sa dl. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, ministrul Sănătății din Republica Moldova, dna Viorica Dumbrăveanu, și alți înalți oficiali din cele două țări.

Echipamentele de protecție și produsele sanitare oferite au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, în baza Decretului nr. 240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatere a infectării cu noul tip de coronavirus. Transportul echipamentelor a fost realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă