11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăAnaliză ”România liberă”. Fisuri în triumviratul PSD Dragnea-Firea-Tudose

Analiză ”România liberă”. Fisuri în triumviratul PSD Dragnea-Firea-Tudose

Scandalul dintre Firea și Tudose s-a declanșat, joi seara, pe grupul de Whatsapp al comunicatorilor PSD, după un comentariu public al premierului. Mihai Tudose afirmase că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, pentru că oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste.


Potrivit unor stenograme publicate de presă, Firea i-a reproșat premierului că a făcut aceste declarații, dar și faptul că are o ”agendă paralelă” cu cea a PSD. ”Dvs nu ştiţi ce este statul paralel, deşi nu aţi avut curajul să spuneţi asta în CEx, Dvs numiţi penale două colege, Dvs nu vă coborâţi să citiţi scrisoarea preşedinţilor Parlamentului, pe Dvs nu vă îngrijorează situaţia ministrului de Interne care nu v-a sunat şi, deci, subiectul nu există”, i-ar fi spus Firea premierului.

Firea i-ar fi reproşat premierului că a uitat când o întreba de ce nu montează o statuie în Piaţa Victoriei pe motiv că s-a săturat de gălăgia din piaţă şi când i-a spus să nu aprobe mitingurile sindicaliştilor în faţa guvernului, pentru că nu se mai poate lucra. ”V-am sugerat, doamna primar general să încercaţi să implementaţi soluția de sistematizare a intersecţiei aşa cum a fost ea trimisă la dvs. de către poliţia rutieră în primăvară. Atât! Soluţie de uşurat traficul. Nu v-am solicitat niciodată să refuzaţi mitinguri”, ar fi replicat Tudose.


Gabriela Firea i-a mai reproşat premierului că dacă avea îngrijorări legate de organizarea târgului din Piaţa Victoriei, ar fi trebuit să o sune, nu să-i transmită ”indicaţii preţioase” prin presă. Ea a susţinut că Tudose este în campanie pentru preluarea PSD. ”Nu putem fi uniţi cu cei care au ordin pe unitate, suntem civili”, a comentat Firea. 

Tudorache a dat-o de gol pe Firea 

Tensiunile dintre cei doi au răbufnit, în cele din urmă și public, sâmbătă, după incidentele dintre jandarmi și manifestanți din Piața Victoriei, când primarul general a fost nevoită să mute târgul din fața Guvernului. Firea  l-a acuzat pe premier că a găsit „o manieră incorectă și necolegială” de a o „admonesta public” pentru o decizie care a fost luată de instituțiile subordonate Primăriei Capitalei.

Edilul a adăugat că premierul ar trebui să înţeleagă faptul că trebuie să comunice direct cu colegii săi de partid, nu prin insinuări în presă. Ea a confirmat indirect şi conţinutul  stenogramelor apărute în presă. 

A intervenit și primarul Sectorului 1, Dan Tudorache (PSD), care  a declarat că decizia de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a fost luată în partid, tocmai de aceea Gabriela Firea trebuia sprjinită. Chiar dacă el a încercat să îi partea Gabrielei Firea, el a contrazis afirmațiile acesteia potrivit cărora Inspectoratul Şcolar a cerut un târg de colinde.

Cum a fost demontat târgul din Piața Victoriei

Sâmbătă dimineaţă au izbucnit proteste în Piaţa Victoriei din Capitală, ca urmare a deciziei primăriei de a organiza un târg de Crăciun în piaţă, în condiţiile în care aceasta a devenit locul tradiţional al manifestaţiilor antiguvernamentale. O parte dintre protestatari au intrat în conflict cu angajaţii Primăriei Capitalei care amenajau târgul, au împins gardurile de protecţie şi au încercat să intre pe partea carosabilă.


Au avut loc ciocniri între protestatari şi jandarmi. O persoană în vârstă l-a înjurat pe un protestatar și l-a lovit cu ruscascul. Protestatarul a ripostat și l-a lovit cu pumnul. Ulterior, Jandarmeria a anuțat că  trei persoane prezente în Piaţa Victoriei au fost amendate cu 7.000 de lei pentru tulburarea ordinii publice şi pentru că au agresat un bătrân. 


În cursul după-amiezii, protestatarii din Piaţa Victoriei au demontat schelele, scena şi gardurile instalate pentru târgul de sărbători. Ulterior, acestea au fost luate de o mașină a firmei care se ocupa de acțiune. Gabriela Firea a luat decizia de a muta târgul de Crăciun  într-un alt loc, declarând că ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în Piaţa Victoriei reprezintă „începutul anarhiei”.

Firea a anunţat că în urma incidentelor care au avut loc în timpul protestelor din Piaţa Victoriei vor fi depuse plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria. Firea a acuzat lipsa de reacţie a autorităţilor, apreciind că instituţiile statului ar fi trebuit să reacţioneze şi să emită măcar comunicate prin care să reamintească necesitatea respectării legii. 


Ministerul Afacerilor Interne (MAI), condus de Carmen Dan,  a anunțat că vor fi făcute verificări în legătură cu modul în care structurile din subordine şi-au îndeplinit atribuţiile. 

Tudose și Dragnea, despărțiți de 1 decembrie

Premierul Mihai Tudose a stat alături de preşedintele Klaus Iohannis la parada oficială de 1 Decembrie, desfăşurată la Arcul de Triumf, în ciuda faptului că PSD a votat o rezoluţie prin care şeful statului este acuzat că patronează statului paralel.

Atât președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea cât și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au absentat de la paradă, deși au fost invitați. Dragnea și Tăriceanu au participat doar la ceremonia militară și religioasă de la  Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Dragnea și-a făcut apariția la un eveniment organizat de Primăria Capitalei, în cinstea unor militari răniți în misiuni. ”Am vrut să fiu lângă Gabriela Firea pentru că am făcut echipă în 2016 şi vreau să continuăm împreună”, a explicat Dragnea.

Anterior, Tudose afirmase că SUA trebuie să rămână partenerul strategic al României, deși Dragnea și Tăriceanu ripostaseră după criticile Departamentului de Stat privind legile justiției. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă