12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăAnaliză ”RL”. PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților. Victor...

Analiză ”RL”. PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților. Victor Ponta preia ștafeta de la Gabriel Oprea

Cinci deputați PSD și unul de la PMP s-au înscris, în ultima săptămână, în partidul lui Victor Ponta, Pro România. Cifra nu pare spectaculoasă dar, după aceste mutări, PSD și ALDE mai au doar 164 de voturi în Camera Deputaților, față de majoritatea de 165, necesară pentru adoptarea actelor normative. Este pentru prima dată de la alegerile parlamentare din 2016 când voturile PSD și ALDE nu mai sunt suficiente pentru a avea majoritate în Camera Deputaților. În decembrie 2016, cele două partide aveau 174 de deputați. Lucrurile s-au schimbat pentru că Victor Ponta și Daniel Constantin au părăsit PSD și ALDE, luând cu ei și câțiva parlamentari.

În noul context, PSD și ALDE pot avea probleme la votul legilor organice şi al hotărârilor privind Regulamentul Camerei, pentru care este nevoie de jumătate plus unu din numărul total de deputaţi. Legile ordinare cer majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Cei de la PSD şi ALDE sunt obligaţi de acum înainte să caute sprijinul UDMR şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale. De obicei cele două grupuri susţin majoritatea dar au fost şi situaţii în care negocierile au fost complicate. Așa s-a întâmplat în unele rânduri în Senat, unde PSD și ALDE au făcut concesii UDMR pentru a obține voturile Uniunii pentru anumite acte normative. Or, concesiile făcute UDMR au provocat nemulțumirile filialelor PSD din Ardeal.

 

 

Racolările lui Ponta

 Cinci  deputați PSD s-au înscris în ultimele zile în Pro România, noul partid al fostului prim-ministru: Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sănătății în Guvernul  Ponta), Mircea Titus Dobre (fost ministru al Turismului în Guvernul Tudose), Marilena Meiroșu, Cătălin Nechifor și Gabriela Podașcă. Ieri, s-a înscris în Pro România și Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, care nu este parlamentar și nu influențează ecuația din Legislativ. În partidul lui Ponta s-a înscris, recent,  și Augustin Jianu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Grindeanu.

Partidul lui Ponta abia a depășit pragul de zece deputați, necesari pentru a avea grup parlamentar, dar miza este mult mai mare: înființarea unei formațiuni care să încline balanța în Parlament, după modelul fostului UNPR, condus de Gabriel oprea.

Una din țintele lui Victor Ponta ar fi și fostul premier Mihai Tudose,   nemulțumit că a fost debarcat de Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din partid, recent, cei doi au avut un nou conflict. Dragnea l-a sunat pe Tudose și i-a făcut scandal, acuzându-l pe fostul premier că ar fi în spatele plecării Marilenei Meiroșu, parlamentar PSD de Brăila, fieful lui Tudose.

De altfel, Felix Rache, consilier de stat în Guvernul Mihai Tudose, a anunțat că se va alătura formațiunii Pro România, unde va ocupa funcția de șef de comunicare în partidul lui Victor Ponta. „Mă ocup de lucruri serioase, pentru că momentan, piața de umor e ocupată de doamna Dăncilă”, și-a motivat Rache decizis.

Planurile de racolare nu se opresc aici. Fostul ministru al învățământului Ecaterina Andronescu ar putea fi candidatul la prezidențiale din partea Partidului Pro România, a declarat Victor Ponta.

 

 

Limbaj PSD

 

Mișcările lui Ponta au provocat, deja, nervozitatea lui Liviu Dragnea. „Nu vor reuşi (să ia oameni din PSD -n.r.), este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strânge voturi pentru a trece moţiunea de cenzură, dar eu vreau să punctez încă o dată. Miza finală nu este guvernarea, sunt dispuşi să sacrifice orice, inclusiv stabilitatea României, pentru ca acele legi să nu fie aprobate ”, a declarat, recent, Liviu Dragnea.

Răspunsul lui Ponta a fost pe măsură. Fostul premier Victor Ponta susţine că Guvernul Dăncilă “a adus cea mai incompetentă și obedienetă echipă de guvernare” şi spune că foşti baroni din PD şi PRM ”tronează” în prezent la conducerea PSD. Acesta crede că Liviu Dragnea trebuie să le spună colegilor de ce s-a dus la toate întâlnirile cu Laura Coduţa Kovesi şi cu şefii serviciilor secrete. ”Limbajul de huligani frustraţi atunci când împroaşcă cu epitetele de <<şobolani, trădători , securişti>> împotriva celor care au curajul să spună adevărul demonstrează tuturor nivelul lor moral şi intelectual şi nu face decât să producă mai multă dezamăgire şi dezgust”, a comentat Ponta.

 

 

Preluarea fostului UNPR

O altă etapă a planului lui Victor Ponta este preluarea rămășițelor fostului UNPR, partid care a fuzionat cu PMP. Zilele trecute, Victor Ponta și fostul lider UNPR, Gabriel Oprea, au luat masa la un restaurant din Capitală, pentru discuta detaliile acestui plan. Oprea nu se poate implica direct fiind trimis în judecată în dosarul morții polițistului Bogda Gigină. De altfel, un fost vicepreședinte UNPR, deputatul Ion Tabugan a trecut recent de la PMP la partidul lui Ponta. Fostul premier este, însă, interesat și de aleșii locali ai fostului UNPR. Tocmai pentru că știe că mulți membri ai fostului UNPR se gândesc să bată palma cu Victor Ponta, Traian Băsescu, președintele PMP, a anunțat că va renunța la fuziunea cu acest partid. ”Primul punct, pe care îl introduc acum în ordinea de zi a congresului, e legat de propunerea pe care o fac ca la congres să denunţăm fuziunea cu UNPR-ul. Acest lucru are mai multe motive. În primul rând cei cu care am vrut să facem fuziunea pur şi simplu au sabotat o decizie în instanţe printr-un număr enorm de cereri de intervenţie. La fiecare termen mai voiau cereri de intervenţie, deşi au votat în unanimitate fuziunea. În al doilea rând avem mulţi consilieri care n-au nicio treabă cu politica PMP, ca să nu spun că avem şi parlamentari care stau aşa să vadă ei cum basculează la fel cum au şi venit la noi, în preajma alegerilor”, a explicat Traian Băsescu.

 

 

PSD răspunde printr-un miting

 

PSD va organiza pe 9 iunie un miting de amploare pentru susţinerea Guvernului Dăncilă, a declarat, ieri, preşedintele social-democraţilor vasluieni, Dumitru Buzatu. PSD își propune să aducă 60.000 de oameni pentru susținerea Guvernului. Mitingul PSD, urma, inițial, să aibă loc pe 26 mai, având ca temă susținerea familiei tradiționale. A fost, însă, amânat pentru toamnă pe motiv că președintele Klaus Iohannis nu a promulgat noua lege a referendumului. Plecările spre partidul lui Ponta au determinat, însă, conducerea PSD să schimbe strategia pentru a da un mesaj de forță, prin mobilizarea unui număr mare de manifestanți.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă