8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăAnaliză ”România liberă”. Victoria lui Dragnea va fi urmată de o remaniere

Analiză ”România liberă”. Victoria lui Dragnea va fi urmată de o remaniere

Membrii Comitetului Executiv Național  al PSD au dat, vineri, un vot de încredere pentru Liviu Dragnea, potrivit rezultatului anunțat de președintele PSD. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a contrazis-o pe Gabriela Firea, după şedinţa Comitetului Executiv, spunând că au fost 56 de voturi pentru susţinerea sa în şedinţa CEx, 8 pentru demisie şi o abţinere, nu 39 ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi o abţinere, aşa cum spunea primarul general.

Practic, împotriva lui Liviu Dragnea au votat doar cei trei semnatari ai scrisorii prin care cereau demisia președintelui PSD – Gabriela Firea (primar general), Paul Stănescu (vicepremier), Adrian Țuțuianu (vicepreședinte PSD) – plus alți cinci lideri ai partidului, Marian Neacșu (secretar general PSD), Mihai Tudose (Brăila), Marcel Ciolacu (Buzău), Robert Negoiță (primar sector 3), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin).  Chiar și Niculae Bădălău (Giurgiu) a părăsit ședința înainte de votul final. A fost o singură abţinere, cea a liderului organizaţiei de tineret a partidului, Gabriel Petrea.

 

Negocieri pe ultima sută de metri

Cum s-a ajuns la un vot detașat pentru Dragnea? Înainte de reuniunea conducerii PSD, în partid se știa că Liviu Dragnea are majoritate și că adversarii săi mizează pe maximum 18 voturi, dar că unii lideri de organizații ezită. Ambele tabere au organizat întâlniri neoficiale cu șefii de organizații. În timp ce majoritatea șefilor de organizații s-au prezentat în biroul lui Liviu Dragnea, pentru că nu puteau să îl refuze pe șeful partidului, la o altă reuniune, convocată de Adrian Țuțuianu, s-au prezentat doar 14 șefi de filiale. Având asigurat sprijinul premierului Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea le-a promis șefilor de filiale posturi în Guvern la remaniere și fonduri guvernamentale pentru județele lor. Și tabăra adversă a făcut promisiuni similare, dar era clar că acestea erau greu de îndeplinit, întrucât tabăra Firea-Stănescu-Țuțuianu era în minoritate.

După câteva ore de negocieri neoficiale urmate de o ședință de nouă ore a CEx, numărul celor dispuși să-l înfrunte pe Liviu Dragnea a scăzut. Printre cei care s-au răzgândit, părăsind tabăra disidenților,   au fost Dan Tudorache, președinte PSD Sector 1, Rodica Nassar (sector 2) sau Călin Dobra (filiala Timiș).

 Adversarilor lui Liviu Dragnea le-au rămas doar reproșurile. La reuniunea PSD, Paul Stănescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să obțină emiterea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, printr-o semnătură de la Secretariatul General al Guvernului și nu de la Ministerul Justiției. Această procedură ar pune în pericol legalitatea demersului, a spus Stănescu care a cerut dezbatere parlamentară, pentru ca noua lege să nu poată fi contestată.

 

Schimbări în Guvern

 În replică, Dragnea a spus că decizia privind amnistia și grațierea va aparține Guvernului. Cert este însă că, în perioada următoare, ambele posturi de care depinde ordonanța privind amnistia ar putea avea alți titulari. Dragnea i-a anunțat pe membrii CEx că fostul judecător CCR Toni Greblă va fi numit secretar general al Guvernului. În prezent, postul este vacant, atribuțiile fiind exercitate de Andreea Lambru (ALDE), secretar general adjunct. Pe 11 mai, ÎCCJ a decis să îl achite pe fostul judecător CCR Toni Greblă, pentru toate infracţiunile de care îl acuzau procurorii, respectiv de fals în declaraţii în formă continuată, trafic de influenţă, coordonarea unui grup infracţional şi operaţiuni economice incompatibile cu funcţia. Decizia magistraţilor instanței supreme nu este definitivă.

De asemenea, Dragnea și-a exprimat nemulțumirea față de ministrul Justiției, Tudorel Toader și față de faptul că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu se opune remanierii acestuia, deși postul aparține PSD. Și Tudorel Toader ar putea fi remaniat, chiar dacă ALDE continuă să îl susțină.

 

Soarta disidenților, pe muchie de cuțit

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri seară, după CEx, că nu va putea să accepte ca cel mai mare partid social-democrat din Europa să redevină ”o unealtă a sistemului odios”, el vorbind despre Klaus Iohannis, DNA, SPP. El a precizat că a spus la o întâlnire cu toţi colegii săi a doua zi după condamnare că, atât cât va mai fi în această funcţie, va lupta pentru ”a zdrobi acest sistem odios care distruge România”.

Ce urmează după reuniunea de vineri? Dacă Liviu Dragnea s-a ferit să propună sancțiuni pentru cei învinși, unii dintre susținătorii săi au lansat astfel de demersuri. În interiorul PSD se vorbește, neoficial, de remanierea lui Paul Stănescu, vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale. Stănescu a fost multă vreme unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, dar, în ultima perioadă, a devenit unul dintre cei mai înverșunați adversari ai acestuia. Stănescu a dat asigurări că se va retrage imediat din Guvern, în cazul în care CEx va lua o astfel de decizie. „Dacă CEx-ul spune să plec, am plecat imediat”, a spus Stănescu.

În cazul Gabrielei Firea, au fost voci în partid care au cerut excluderea acesteia, pentru atacurile repetate la adresa partidului. Cel mai vocal al fost Daniel Florea, primarul sectorului 5. Liviu Dragnea s-a opus, afirmând însă că este ultima dată când se va opune unei astfel de sancțiuni. ”Poate a fost ultimul gest pe care l-am făcut pentru că nu am vrut ca astăzi să împingem lucrurile la extrem”, a explicat Dragnea.

 

Atacuri sub centură

Alți lideri ai opoziției din partid s-au ales cu acuzații in partea colegilor. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu l-a acuzat  pe Adrian Țuțuianu, unul dintre semnatarii scrisorii împotriva lui Liviu Dragnea  că a acceptat un sistem de înregistrare SRI în sediul partidului.Țuțuianu a dezmințit și a anunțat că îl va da în judecată pe Rădulescu, cerând și excluderea acestuia din partid. Același Rădulescu l-a acuzat pe primarul sectorului 3, Robert Negoiță că este ”homosexual”, după ce Negoiță îl numise ”individ”. „Adică eu am terminat șef de serie la medicină la Timișoara și homosexualul ăsta la 30 de ani face bacalaureatul și el spune de mine?”, a comentat Rădulescu.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...

Turcia îl atacă dur pe Netanyahu: vrea să tragă Orientul Mijlociu în război “pentru a rămâne la putere”

Turcia l-a acuzat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că intenţionează să tragă Orientul Mijlociu în război "pentru a rămâne la putere", pe fondul...

Universitatea Craiova are un nou antrenor. “Bine ai venit în noua ta casă, Mister!”

Costel Gâlcă este noul antrenor al Universității Craiova. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de 17 aprilie. Gâlcă devine astfel cel de-al 5-lea antrenor...
Ultima oră
Pe aceeași temă