19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăAndreea Lambru a fost dată afară din Guvern de premierul Dăncilă

Andreea Lambru a fost dată afară din Guvern de premierul Dăncilă

Ioana Andreea Lambru, adusă în politică de Victor Ponta și promovată ulterior de Sorin Grindeanu, și-a pierdut funcția de secretar general adjunct al Guvernului.

Decizia de eliberare a Andreei Lambru din această funcție a fost semnată, la sfârșitul săptămânii trecute, de premierul Viorica Dăncilă.

“Doamna Ioana Andreea Lambru se eliberează, la cerere, din funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat”, menționează textul deciziei semnate de premierul Dăncilă. Decizia, deja publicată în Monitorul Oficial, este contrasemnată de Toni Greblă, secretarul general adjunct al Guvernului, care era, teoretic, șeful direct, la SGG, al Andreei Lambru.

Cel care a urcat-o, oficial, pe Andreea Lambru pe podiumul vieții politice românești a fost Radu Stroe, care și-a făcut-o șefă de cabinet la PNL. Ulterior, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, a numit-o pe Andreea (care avea, la acel moment, 27 de ani și abia absolvise o facultate particulară) în funcția de secretar general adjunct al Guvernului, la data de 13 noiembrie 2012. Lambru a păstrat această funcție până în anul 2014.

În acea perioadă de debut politic, Andreea a fost și subiectul unei scene penibile, în public – ea a căzut în genunchi, la o reuniune a tineretului liberal, în curtea Romexpo, în fața lui Victor Ponta si a lui Crin Antonescu.

Victor Ponta a pierdut funcția de prim-ministru, dar Ioana Andreea Lambru a continuat să fie apreciată. Câțiva ani mai târziu, într-o declarație difuzată de site-ul bugetul.ro, jurnalistul Silviu Mănăstire o descria pe Andreea Lambru drept „fata de la partid”, “fiind pe vremuri văzută în compania unor lideri importanti ai vechiului PNL. În perioada 2009-2011 a fost sefa de cabinet a lui Radu Stroe, care ocupa pe atunci funcția de secretar general al PNL. În mai 2011, Lambru a fost desemnata secretar general adjunct al PNL. Acum este membru ALDE”.

Pe 30 ianuarie 2017, Ioana-Andreea Lambru a fost numita secretar general adjunct al Guvernului, de către premierul de atunci, Sorin Grindeanu, într-o perioadă în PSD și ALDE coabitau la guvernare. În aprilie 2017, același Grindeanu o abilitează pe Lambru să coordoneze activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Mai târziu, la numai 33 de ani, Andreea Lambru a fost numită și președinte al Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica, la propunerea ALDE.

La începutul acestei luni, când Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE iese de la guvernare, despre Andreea Lambru s-a spus că vrea să renunțe la ALDE și să intre sub protecția PSD, pentru a-și menține funcțiile.

Cel puțin deocamdată, chiar dacă premierul Dăncilă i-a retras postul de la SGG, Ioana Andreea Lambru își păstrează funcția de la Hidroelectrica.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă