9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăAngajații ICR, lăsați fără salarii, după ce Guvernul a decapitat Institutul

Angajații ICR, lăsați fără salarii, după ce Guvernul a decapitat Institutul

În lipsa unui ordonator principal de credite, angajații nu își pot primi salariile și, mai mult decât atât, nimeni nu știe cum și când se va debloca situația.

O posibilă soluție era așteptată de la Senat, unde Comisiile pentru cultură și afaceri externe ar fi trebui să reunească în această săptămână și să întocmească o recomandare de debloare a situației prin numirea unei conduceri interimare sau a unei noi conduceri depline.

Președintele Comisiei de cultură din Senat, Viorel Badea, a declarat pentru România liberă că nu a avut loc încă o ședință a comisiei și că, din punctul său de vedere, secretarul general adjunct al ICR, Ana Ivan, este cea care ar trebui să semneze documentele pentru plata salariilor.

„Nu este treaba Parlamentului. Este treaba ICR-ului. Dacă refuză să își facă treaba acolo…(…) O să mă duc eu președintele la ICR. Mi se pare noaptea minții ce se întâmplă acolo. Este o lipsă de respect pentru oamenii care muncesc acolo, care pleacă de dimineață la muncă”, a declarat Badea.

La rândul său, senatorul PSD Lucian Romașcanu, membru al Comisiei de cultură, spune că nu a sesizat nicio dorință de a rezolva chestiunea. „Eu i-am spus domnului senator Badea să facă această convocare, mi-a spus că o să o facă, dar până acum văd că avem o ședință de comisie joi fără să fie convocată comisia de politică externă, cum a cerut Biroul Permanent. Nu sesizează urgența. (…) Suntem într-un impas total”, a declarat Romașcanu.

El a subliniat că legea nu permite interimate la ICR, iar cele două soluții acum ar fi să se pornească în Senat procedura de numire a unei noi conduceri, fie o altă ordonanță de urgență care să corecteze legea ICR-ului astfel încât să se poată numi și interimari în cazuri excepționale.

 

Refuz de semnătură

La rândul său, Ana Ivan refuză să semneze, spunând că nu este ordonator principal de credite, ci doar secretar general. Ivan a subliniat, într-o declarație pentru România liberă, că așteptă o soluție care să vină dinspre Senat.

„Așteptăm o soluție de la Senatul României care este forul nostru superior. (…) Nu sunt ordonator principal de credite. (…) Am semnalat încă de acum o săptămână situația în care ne aflăm”, a declarat Ivan.

Angajații au primit o notă internă încă de luni, fiind avertizați că plățile nu se vor putea face. „Consider că este important să vă informez asupra faptului că ne aflăm în imposibilitatea de a plăti la timp salariile aferente lunii aprilie, ca urmare a situației în care ne aflăm, respectiv lipsa ordonatorului principal de credite la nivelul Institutului Cultural Român, sau a unei delegări în conformitate cu legea către Secretarul General Adjunct. Contez pe înțelegerea fiecăruia dintre dumneavoastră privind situația fără precedent a ICR. Vă vom informa în timp util în ceea ce privește remedierea situației de blocaj instituțional pe care o parcurgem în această perioadă”, se arata în acest document semnat de Ana Ivan.

Agonie și extaz

Informațiile apărute însă în zilele următoare i-au ținut pe salariați cu sufletul la gură în speranța că banii vor fi virați totuși. De la Direcția Juridică și Resurse Umane, condusă de Angela Zlotea, angajații au primit o altă notă prin care au fost informați că „în lipsa mandatelor valabile ale președintelui ICR și a vicepreședinților ICR, conducerea operativă este asigurată de către Secretarul general, în lipsa acestuia de Secretarul general adjunct al ICR, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare, organigramei ICR, fișei postului SG și SGA, membrii de drept in Comitetul Director”.

Zlotea mai adăuga că ICR nu se află în blocaj instituțional, salariile sunt calculate, există toate semnăturile valabile în vederea achitării salariilor, însă secretarul general adjunct consideră că nu poate semna. Mai mult decât atât, Zlotea a oferit și articolul din Codul Muncii prin care se arată că întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului. 

 

„Nu este treaba Parlamentului. Este treaba ICR-ului. Dacă refuză să își facă treaba acolo…(…) O să mă duc eu președintele la ICR. Mi se pare noaptea minții ce se întâmplă acolo. Este o lipsă de respect pentru oamenii care muncesc acolo, care pleacă de dimineață la muncă”. VIOREL BADEA (PNL), PREȘEDINTE COMISIA DE CULTURĂ A SENATULUI

 

TEHNIC VORBIND

Scurt istoric al situației ICR

–        Mandatul fostei conduceri a ICR, asigurată de Mirel Taloș și Krizbai Bela, a expirat pe 25 aprilie.

–        Guvernul a încercat să dea o OUG pentru prelungirea mandatelor, însă dintr-o eroare, mandatul acestora a fost încheiat, lăsând ICR fără conducere și fără ordonator principal de credite.

–        Pe de altă parte, Guvernul a pregătit un proiect prin care vrea să scoată ICR de sub tutela Senatului și să îl aducă sub Executiv. Ideea a fost criticată de specialiști care acuză politizarea Institului.

–        Cu acest proiect, în cadrul ICR ar uma să fie create și sinecurile pentru „prietenii” partidelor.

–        Premierul, prin secretariatul general, ar uma să numească și să revoce din funcție directorul general al ICR. 

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă