21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăApel semnat de Cioloş şi Barna pentru unitatea cetăţenilor în ”salvarea democraţiei”

Apel semnat de Cioloş şi Barna pentru unitatea cetăţenilor în ”salvarea democraţiei”

”În ultimele 18 luni democraţia noastră a avut numai de suferit. Agenda politică a fost dedicată salvarii de la puşcărie a lui Liviu Dragnea. Nu educaţia, nu sănătatea, nu infrastructura ţării au fost prioritare ci modificarea codului penal pentru a salva politicieni corupţi. Scandalul, minciuna şi manipularea sunt instrumentele folosite agresiv de către coaliţia de guvernare pentru a-şi atinge scopurile. În cazul Dragnea, pentru prima dată legea a fost modificată cu intenţia clară de a anula o sentinţă pronunţată de o instanţă de judecată. Faptul că după 30 de ani de la Revoluţie nişte politicieni folosesc puterea primită de la cetăţeni pentru a-şi regla problemele penale personale este un semnal clar că avem nevoie de o reformă profundă a clasei politice”, se arată în apelul semnat de Cioloş şi Barna.

Ei precizează că o coaliţie parlamentară majoritară şi-a folosit puterea legislativă ca să intervină în procesul de Justiţie, iar fundamentele dreptului, ale justiţiei şi ale moralei publice au fost demolate pe 4 iulie 2018 de parlamentarii PSD-ALDE.

Dialogul politic s-a degradat într-un ritm îngrijorător

Cei doi amintesc că, în ultimele 18 luni, dialogul politic s-a degradat într-un ritm îngrijorător.

”Nivelul de incompetenţă şi nepotism al actualului guvern este de neconceput pentru o ţară cu multe resurse de inteligenţă, creativitate şi profesionalism. Victimizarea celor de la putere, teorii aberante ale conspiraţiei şi un limbaj extrem de agresiv împotriva justiţiei au fost tacticile televiziunilor şi ziarelor aservite PSD/ALDE”, se arată în apel.

Liderii Mişcării România Împreună şi USR spun că au primit foarte multe mesaje în ultimele zile: Ce putem face? Cum îi putem opri? Cu ce putem ajuta? Cine ne salvează?

”Am primit şi critici, unele meritate. Că nu facem destul. Că nu ne-am implicat suficient. Că nu avem un plan comun prin care să-i înlăturăm de la guvernare pe cei care schimbă ordinea de drept cu ordinele strâmbe. Organizaţiile noastre sunt diferite. Avem viziuni, programe şi modele sociale şi economice care diferă. Însă ne unesc câteva valori – credem în domnia legii, într-o viaţă publică morală şi într-un stat cu instituţii democratice puternice. Nu vom renunţa la România. Avem nevoie de o politică curată şi sprijinim iniţiativa cetăţenească Făra Penali în Funcţii Publice. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a strânge semnăturile necesare”, se arată în apel.

Cioloş şi Barna spun că până acum au utilizat toate instrumentele parlamentare şi civice pe care le-au avut la dispoziţie ”pentru a-i opri din sprintul lor către masacrarea legilor justiţiei, a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”.

”I-am încetinit, i-am făcut să renunţe la câteva articole. I-am pus în lumina reflectoarelor şi i-am făcut să explice de ce duc, cu bună ştiinţă, România într-o fundătură. La ultimul vot au avut emoţii, au trecut Codul Penal la limită. Nu este o înfrângere dar este începutul sfârşitului pentru ei. Nu se mai pot baza, singuri, pe o majoritate. Atunci când am simţit că instrumentele parlamentare nu sunt suficiente v-am îndemnat să protestaţi. Am ieşit şi noi în stradă când am văzut că este nevoie ca fiecare dintre noi să fie prezent în pieţe. Prezenţa voastră în stradă i-a timorat. Au făcut paşi înapoi şi le-a fost frică să folosească toate armele de legiferare rapidă care stau în mâinile lor. Acest apel este un îndemn la unitate în faţa unei coaliţii care ne-a adus aici. Acest apel este însă şi un îndemn la realism şi speranţă”, spun semnatarii.

Ei îi cheamă pe cetăţeni alături de ei în demersurile pe care le vor face în continuare.

”Vă chemăm alături de noi în demersurile pe care le vom face, suntem deschişi la dialog, propuneri şi chemăm orice organizaţie democratică, asociaţie profesională, sindicat, ONG, instituţie academică să se alăture acestui apel şi să găsim împreună soluţii şi acţiuni comune pentru salvarea democraţiei. Ne angajăm şi vă propunem să folosim împreună toate resursele şi instrumentele parlamentare şi civice pe care le avem la dispoziţie pentru a-i împiedica să meargă până la capăt”, încheie Cioloş şi Barna.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă