13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăArmele Vioricai Dăncilă in lupta cu Victor Ponta/o alianța cu PNL pentru...

Armele Vioricai Dăncilă in lupta cu Victor Ponta/o alianța cu PNL pentru legea traseismului politic

In 22 iunie 2006, a fost adoptata așa zisa legea  a stabilității politice, legea 249/2006 care a interzis traseismul politic al aleșilor locali, care au avut 45 de zile la dispoziție sa aleagă in ce partide rămân. Legea, a fost adoptata tacit.

Care erau prevederile:
Art. 9 alin. (2) lit. h1) se referă la consilierii locali sau județeni, care își pierd mandatul prin “pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales”.
Art. 15 alin. (2) lit. G1) se referă la primari, care își pierd mandatul ca urmare a “pierderii, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.
 
Liviu Dragnea, prin OUG, in 2016 a suspendat cele doua articole din lege pentru un termen de 45 de zile.

Opoziția a sesizat ambasadele Occidentale, PNL și PDL au sesizat atunci ambasadele statelor UE la București și ambasada SUA în legătură cu ordonanța Guvernului care ar permite migrația politică a primarilor, atenționând asupra ”pericolului fraudării alegerilor prezidențiale de către PSD”.
 
Prin legea 249/2006, s-a creat astfel un precedent, Ludovic Orban declara in mai 2018 ca ținta PNL este sa reglementeze prin lege traseismul politic din Parlament: „Datorită PNL, traseismul politic al aleșilor locali a fost stopat. Obiectivul nostru este să stopăm traseismul politic și la nivel parlamentar. Democrația reprezentativă presupune existenta unui contract de reprezentare de cel care este ales și oamenii care îi încredințează încrederea și ei se afla sub acest contract sub toată perioada mandatului și trebuie să îl respecte. Este dezbatere în partid, dacă este necesară modificarea Constituției sau dacă este suficient un proiect de lege“, a declarat atunci Ludovic Orban.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă