15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăAurelian Bădulescu, singurul politician care și-a adus aminte de moștenirea Gojdu

Aurelian Bădulescu, singurul politician care și-a adus aminte de moștenirea Gojdu

Bădulescu e singurul politician român care și-a adus ieri aminte că ar trebui să comemorăm și să cinstim memoria lui Emanoil Gojdu, Meccena intelectualilor din  Ardeal, în secolul XIX.

Într-o postare pe rețelele de socializare: “Tăcem din gură?” Mișeilor, dormiți bine? Azi, sunt 151 de ani de la plecarea la Domnul a lui EMANOIL GOJDU”, liderul bucureștean nu și-a uitat, se pare, originile ardelene.

El amintește celora care nu știu de moștenirea pe care a lăsat-o viitoarelor tinere generații de după moartea sa. A lăsat un fond financiar și mai multe sute de apartamente, din chiriile cărora să poată finanța pregătirea mai multor tineri studioși din Ardeal, dar cu o singură condiție: ca aceștia să fie recomandați de Mitropolitul Ardealului.

Datorită grijii sale post-mortem, au reușit să meargă la marile universități din Imperiul Austro-ungar viitoarele mari personalități române: Victor Babeș, Valeriu Braniște, Octavian Goga, Silviu Dragomir, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Aurel Lazăr, Aurel Vlad, Virgil Onițiu, Nicolae Zigre, Teodor Neș, Constantin Daicoviciu.

“Avocat de geniu și un intreprinzător de succes, a lăsat în 1870 un testament, prin care banii rămași după moartea sa și acțiunile în mai multe intreprinderi, plus chiriile de pe imobilele sale să fie administrate de către o Fundație cu numele său, EMANOIL GOJDU, păstorită de Biserica Ortodoxă din Ungaria, pe timp de o sută de ani. Mai precis de gestionarea fondurilor era desemnată o echipă condusă de mitropolitul ortodox al Transilvaniei, episcopii ortodocși de la Arad și Caransebeș și de câţiva laici.

Fundaţia Gojdu a funcționat aproape 50 de ani. Până la regimul lui Micklos Horthy. A acordat 4.455 de burse pentru studenţi şi elevi de religie ortodoxă,

Poate că fără banii lui nu s-ar fi împlinit carierele, iluștri noștri intelectuali de geniu. Nu mă gândesc decât la puțini, cât să încapă în două rânduri: Victor Babeș, Valeriu Braniște, Octavian Goga, Silviu Dragomir, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Aurel Lazăr, Aurel Vlad, Virgil Onițiu, Nicolae Zigre, Teodor Neș, Constantin Daicoviciu.

Până și trădătorul de Petru Groza a fost finanțat de fundația sa”, mai explică Aurelian Bădulescu.

Totodată, el îi acuză de trădare pe Călin Popescu Tăriceanu și pe Mihai Răzvan Ungureanu, care aflați la un moment dat la putere, au cedat pe nimic uriașa avere GOJDU.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă