15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăAutoritățile din Timiș nu se înțeleg asupra carantinei

Autoritățile din Timiș nu se înțeleg asupra carantinei

 După ce președintele CJ Timiș, Alin Nica, a spus că nu este de acord cu „carantinarea fără discernământ”, primarul Dominic Fritz îi răspunde că nu va cădea în „capcana oportunismului de moment care a ținut și ține România pe loc”.
Dominic Fritz spune că de când a primit vestea că Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat carantinarea Timișoarei încearcă să găsească răspunsuri, alături de alte persoane în poziții de răspundere, „la dilema uriașă cu care ne confruntă situația actuală: cum salvăm mai multe vieți, cum să respectăm nevoile copiilor care abia au început școala după o perioadă mult prea lungă acasă, cum împăcăm nevoile celor din HORECA care sunt deja la pământ, ale tuturor care nu mai suportă pandemia asta – fără să negăm realitatea critică din spitale?”.

De luni până sâmbătă au murit 32 de persoane de Covid în județul Timiș, spune primarul: „Am vorbit cu doctorii din spitale, care îmi spun că situația este mai dramatică decât oricând, speriați de ferocitatea cu care acționează noua tulpină a virusului. Am discutat de mai multe ori cu secretarul de stat Raed Arafat, cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cu vicepremierul Barna, cu noul prefect al Timișului, Nemeth Zoltan, dar și cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean, care este și vicepreședintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), forul care va decide asupra carantinării. Toate discuțiile au fost purtate cu maximă seriozitate și responsabilitate. Cu atât mai mult mă întristează că iar a început jocul politic, ca și cum acum asta ar conta, ce politician sau ce partid iese mai bine din această situație imposibilă”.

Contre între Alin Nica, președintele CJ Timiș, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei

Dominic Fritz arată că președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, „fabulează” despre o posibilă „decizie a primarului Timișoarei de a forța carantina”.

„El știe foarte bine că votul meu în CJSU cântărește la fel de mult ca și al lui. Nu pot și nu voi forța nimic. Dimpotrivă, cred că o astfel de decizie trebuie bazată pe un consens larg și pe asumarea responsabilității pentru urmări, indiferent de decizie. Nu voi cădea în capcana oportunismului de moment care a ținut și ține România pe loc, și o slăbește în momente grele. Cred că există argumente extrem de pertinente și pentru, și împotriva unei carantinări. Este o responsabilitate uriașă pe umerii celor peste 40 de membrii CJSU. Votul meu îl voi da, cu responsabilitate și asumare, după ce voi vedea toate datele și voi asculta toate opiniile”, susține Fritz.

Alin Nica l-a contrazis pe primarul Fritz pe Facebook privind carantina

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a scris vineri pe Facebook că nu este de acord cu „carantinarea fără discernământ a municipiului Timișoara și a zonei periurbane”.

„În cadrul discuțiilor de astăzi cu șeful DSU Raed Arafat, cu directorul DSP Timiș și cu primarul Timișoarei am solicitat cifrele, datele și previziunile pe baza cărora se încearcă instituirea carantinei. Până în momentul de față nu am primit argumente solide astfel că decizia mea este împotriva unei carantine formale, lipsite de eficiență. Dincolo de respectarea distanțării sociale și a normelor de igienă, Timișoara are nevoie de vaccinuri, de o informare corectă și responsabilă a locuitorilor și o abordare care să vizeze deopotrivă sectorul medical, cel economic și pe cel al educației”, a scris Nica.

Acesta a atras atenția că, dacă totuși „decizia primarului Timișoarei este de a forța carantina”, e nevoie de mai multe măsuri, între care libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate și pentru cele care au făcut deja boala, sprijin financiar compensatoriu de urgență pentru operatorii economici afectați și alocarea de către Ministerul Sănătății a unui număr suplimentar de vaccinuri.

„În toamna anului trecut, la o rată de infectare comparabilă sau chiar mai mică dacă luam în considere faptul că au fost introduse în calcul și focarele, a fost solicitată carantina pentru Timișoara și a fost respinsă. Închei cu o întrebare retorică: ce s-a schimbat de atunci?”, a mai scris Alin Nica.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă