17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăAvem o nouă Strategie Națională. România își va apăra cetățenii oriunde s-ar...

Avem o nouă Strategie Națională. România își va apăra cetățenii oriunde s-ar afla

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, în urma ședinței CSAT, o nouă Strategie Națională de Apărare a Țării.

“În primul rând, Strategia a fost elaborată în contextul unei pandemii care a afectat toate statele lumii și care a declanșat o criză economică profundă. În aceste condiții speciale, relațiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporește volatilitatea și impredictibilitatea, și așa deja accentuate, ale mediului de securitate internațional”, a precizat șeful statului.

Noul document elaborat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării va intra în vigoare după ce va primi aprobarea Parlamentului României și va fi valabil din anul 2020 până în anul 2024.

Este de amintit că vechea variată a Strategiei fusese valabilă în perioada anilor 2015 – 2019, astfel că, practic, în primele cinci luni ale anului 2020, România nu a avut deloc Strategie de Apărare. Iar în vechea variantă a Strategiei, o serie de estimări s-au dovedit a fi eronate. Astfel, în documentul elaborat în 2015, pandemia și migrația erau prezentate drept riscuri “cu probabilitate redusă”. Cu toate acestea, în ultimii ani, Europa s-a confruntat cu valuri uriașe de migranți, iar în anul 2020, marea problemă a întregii lumi este pandemia.

Fără a-și asuma aceste erori – deși ele s-au comis tot pe timpul mandatului său, președintele Iohannis a declarat, miercuri, că “România a trebuit să facă față într-un timp scurt acestei pandemii, iar perspectiva unei evoluții ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru a crește capacitatea de gestionare a unei asemenea crize pe multiple planuri: medical, al ordinii publice, din perspectiva sistemului educațional, a asigurării serviciilor publice și mai ales în ceea ce privește creșterea rezilienței economice”.

Șeful statului a precizat că politicile publice din domeniul securității naționale trebuie concepute și implementate “având ca beneficiar final cetățeanul, pentru că fiecare român trebuie să simtă că trăiește într-un mediu sigur și să aibă încredere că instituțiile îl apără și îl protejează”. Mai mult chiar, “România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei”, a subliniat Klaus Iohannis.

“România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

IMPLICAȚIE

Intervenții în plan internațional

Dacă România trebuie să-și apere cetățenii și în afara propriului teritoriu, înseamnă că instituțiile de la București, atât civile cât și militare, trebuie să fie mult mai active în plan internațional. O asemenea atitudine s-ar apropia de aceea a marilor puteri, inclusiv de aceea a Statelor Unite, care intervin în sprijinul cetățenilor proprii oriunde în lume.

 

Ultima strategie a lui Klaus Iohannis

Actualul președinte a fost ales șef al statului de două ori – la sfârșitul anului 2014 și la sfârșitul anului 2019. Fiecare dintre cele două mandate a fost însoțit de o Strategie Națională de Apărare, întrucât, potrivit legii, șeful statului trebuie să înainteze Parlamentului acest document în primele șase luni de la preluarea mandatului. Întrucât Iohannis este la ultimul mandat, următorea Strategie de Apărare o va prezenta, probabil în anul 2024 sau 2025, un alt șef al statului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă