15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăAviz favorabil în Comisiile de apărare pentru ministrul propus al Apărării Nicolae...

Aviz favorabil în Comisiile de apărare pentru ministrul propus al Apărării Nicolae Ciucă

Ciucă a afirmat, la audierile din Parlament, că nu consideră pensiile militarilor drept „pensii speciale”, că vrea ca soldaţii să nu se afle „pe ultima linie” a grilei salarizării, dar şi că nu crede că în prezent pot fi produse vaccinuri la Institutul Cantacuzino. El nu a răspuns comentariilor unor reprezentanţi ai PSD care au făcut referire la faptul că propriul partid nu îl va vota în plen.

Ministrul propus al Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă susţine că nu consideră pensiile militarilor drept pensii speciale, ci nişte drepturi primite de la stat, aşa cum se întâmplă încă de la Alexandru Ioan Cuza încoace.
„În momentul de faţă sunt activităţi de coordonare cu mediul asociativ militar în ceea ce priveşte partea de eliminare a inechităţilor. Pensiile militare în modul nostru de a înţelege acest aspect nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. De la 1860 încoace, de la Alexandru Ioan Cuza militarii şi nu numai militarii toţi cei din structurile de apărare, au beneficiat de pensii de serviciu” a spus Ciucă.
El a afirmat că îşi doreşte ca militarii români să nu fie plasaţi „pe ultima linie a grilei de salarizare”
„Dacă se va revedea legea salarizării mi-aş dori foarte tare ca militarii să nu mai fie pe ultima linie de salarizare. (…) Nu cred că merită soldatul român să fie pe ultima linie a grilei de salarizare” a precizat Ciucă.
Acesta a precizat că există „argumente” astfel încât să nu fie redus numărul de personal din armată.
„Este greu să venim cu argumente prin care să reducem efectivele Ministerului Apărării”.
Nicolae Ciucă a fost întrebat şi despre rolul Institutului Cantacuzino, Ciucă a spus că nu crede că în momentul de faţă acolo se pot produce vaccinuri.

„În momentul de faţă nu cred că suntem în măsură la Institutul Cantacuzino să putem să ne angajăm să producem astfel de substanţe, vaccinuri, deci nu putem să facem acest lucru” a afirmat ministrul desemnat al Spărării.
Întrebat despre contractele esenţiale din domeniul militar, Ciucă a afirmat că singurul contract esenţial blocat este cel privind achiziţia corvetelor. „Nu ne putem pronunţa până nu va exista o decizie a instanţelor”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Ministrul propus al Apărării Naţionale a arătat, în timpul audierilor, că ministerul nu a reuşit să atragă decât câteva sute de rezervişti voluntari, el spunând că este nevoie de modificarea legii în acest sens.
Fostul şef al Statului Major al Armatei a făcut referire şi la situaţia rezerviştilor, în condiţiile în care foarte puţini dintre aceştia doresc redevină activi în cadrul MApN.
„În ultimii doi ani de zile nu am reuşit să atragem mai mult de 300 – 400 de militari (…) Este neapărat nevoie să reuşim să venim cu această lege cât mai repede posibil pentru a deveni cât mai atractiv acest demers al MApN” a spus Nicolae Ciucă.
Întrebat despre situaţia sa de fost militar care e propus să conducă în calitate de civil şi om politic ministerul, Ciucă susţine că astfel de situaţii se regăsesc în guverne din Europa, dar şi în SUA.
„Nu sunt singurul ministru civil în NATO. Controlul civil asupra instituţiei militare nu se asigură de către o singură persoană. (…) Eu sunt militar în rezervă, sunt nenumărate exemple inclusiv la nivelul SUA, secretarul de stat pentru apărare a fost militar. Sunt mai multe ţări care au miniştri militari în rezervă”, a argumentat Nicolae Ciucă.
El a dat exemplul Ungariei, Croaţiei, dar şi al unor foşti miniştri ai Apărării din Grecia.
Nicolae Ciucă a fost de asemenea întrebat dacă este sau nu de acord cu „desfiinţarea voucherelor de vacanţă pentru tot sistemul militar” el răspunzând că acestea au fost „cât se poate de benefice”.
Ministrul a fost de asemenea întrebat dacă sunt unităţi militare care sunt păzite de firme private. În răspunsul său, Ciucă a spus că ştie „despre ce este vorba” şi a vorbit despre societatea Ro Army Security care funcţionează la nivelul MAPN şi care „are un altfel de statut”. El a catalogat-o drept o societate „semi-militară” care execută paza pentru unele instituţii din cadrul ministerului.
Ciucă a afirmat că în prezent 14 militari români se află în Irak, zece dintre aceştia ocupându-se de pregătire forţelor irakiene.
Senatorul PSD Radu Oprea l-a întrebat pe ministrul Apărării ce anume îşi doreşte, dacă vrea sau nu să fie votat de către Parlament.
La rândul său, Niculae Bădălău i-a spus ironic ministrului propus că îi este „foarte greu” să îl voteze ştiind că colegii săi nu îl apreciază şi vor vota împotrivă în plenul Parlamentului”. Nicolae Ciucă nu a răspuns comentariilor celor doi.
Cu 13 voturi pentru, trei voturi împotrivă şi opt abţineri, Nicolae Ciucă a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Apărare.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă