8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăFOTO VIDEO Mitingul PSD. Liviu Dragnea: "Sistemul Băsescu a plecat, dar procurorii...

FOTO VIDEO Mitingul PSD. Liviu Dragnea: “Sistemul Băsescu a plecat, dar procurorii corupţi şi şefa DNA au rămas”

 Articol realizat de Adrian Bărbulescu, Iulian Budușan, Andrei Tudor Dumitru

 

 Mitingul PSD, văzut din elicopter

UPDATE 22.11 Mitingul PSD a ajuns la final. Oamenii din Piața Victoriei au aprins lanternele telefoanelor și s-a intonat Deșteaptă-te române. Oamenii se îndreaptă către autocare.

UPDATE 22.10 Metrorex informează că la ora 22.10, stația Piața Victoriei va fi redeschisă călătorilor.

UPDATE 22.03 Liviu Dragnea a întrebat retoric sâmbătă seara, făcând referire la preşedintele Klaus Iohannis, că, atunci când nu vede protocoalele dintre instituţii, “are o problemă la ochi sau la dosar”.

“Când spune că nu vede protocoalele secrete are o problema a ochi sau la dosar? Când spune că statul paralel este o glumă proastă, credeţi că nu are umor sau că nu are încotro?”, a afirmat Dragnea la mitingul din Piaţa Victoriei.

El a mai spus că liderul PNL, Ludovic Orban, nu trebuie invidiat: “Să nu-l invidiem pe Ludovic Orban. L-a propus pe Iohannis candidat la preşedinţie la 5 zile după ce a fost achitat şi acum ne întrebăm – o fi întrebat pe cineva de la PNL sau pe cineva de la DNA?”

De asemenea, Dragnea a menţionat că “statul paralel reprezintă boala cruntă care macină pe dedesubt această ţară”

UPDATE 21.58 Sistemul Băsescu care construit sistemul statului paralel a plecat, dar procurorii corupţi şi şefa DNA au rămas, a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la mitingul din Piaţa Victoriei.

El le-a transmis participanţilor la miting că şi-au asumat cu demnitate “poziţia, dreptul la libertăţi şi democraţie”. Totodată, liderul PSD a menţionat că “statul paralel este cel care foloseşte instituţiile statului într-un mod nelegitim”.

“Statul paralel să nu uite că suntem mulţi, pentru că suntem ceea ce se cheamă democraţie, voinţa populară consfinţită de lege şi de Constituţie. Statul paralel este cel care foloseşte instituţiile statului într-un mod nelegitim. Au trecut trei ani şi jumătate de când regimul Băsescu care a construit acest sistem a plecat, dar instrumentele lui au rămas. Procurorii corupţi au rămas, şefa DNA a rămas. Aţi văzut-o anchetând Guvernul doar pentru că guvernează. Aţi văzut-o umilind şi arestând zeci de oameni care apoi au fost achitaţi. Generalii au rămas – ei vorbesc azi prin gura multor politicieni din opoziţie şi acţionează prin reţeaua de propagandă securistă, atacă democraţia prin partide şi ONG-uri finanţate ilegal. Jurnaliştii sub acoperire au rămas”, a adăugat liderul PSD.

UPDATE 21.37 “Îi salut pe toți cei din piață, trimiși ai Statului Paralel, acoperiți sau nu. Vă rog să-i salutați”, a îndemnat mulțimea. Aceasta a răspuns cu fluierături și huiduieli.

“Vă salut cu respect şi admiraţie pe toţi cei care aţi venit astăzi să fiţi alături de noi, aici în Piaţa Victoriei. Propaganda securistă vrea să ne facă să credem că suntem puţini. Aţi dat dovadă de curaj că aţi venit aici, v-aţi asumat cu demnitate poziţia, dreptul la libertăţi şi democraţie. Îi salut cu milă pe toţi trimişii în piaţă ai statului paralel, civili sau nu, la ordin sau din curiozitate şi vă rog sa-i salutaţi!”, a spus Dragnea, fiind acompaniat de huiduieli la adresa “statului paralel”.

UPDATE 21.34 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a venit pe scenă. “Înainte de toate, haideți să o felicităm pe Simona Halep!”, a spus Dragnea. Mulțimea a început să scandeze “Simona, Simona”.

UPDATE 21.29 Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat sâmbătă că prezenţa oamenilor la mitingul PSD-ALDE din Piaţa Victoriei “demască un sistem obişnuit să lucreze cu manipulare, cu cătuşe şi cu violenţă”.

“Prezenţa voastră aici demască un sistem care este obişnuit să lucreze cu manipulare, cu cătuşe, cu violenţă şi dumneavoastră astăzi arătaţi aici că statul paralel nu mai poate minţi la nesfârşit”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, în discursul său adresat protestatarilor.

Ea a precizat că statul paralel “are un chip”. “În spatele lui se ascund securişti care te interceptează ilegal, se ascund procurori care falsifică probe, jurnalişti care mint”, a mai spus Vasilescu.

UPDATE 21.10 Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a ținut de asemenea un discurs. Acesta a spus că “statul paralel e cel mai mare dușman”.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că în prezent în România există “o democraţie controlată”, “statul paralel” fiind omniprezent în politică, în economie, în mass-media şi în justiţie.

“Trăim, din păcate, într-o democraţie controlată de peste zece ani şi, cu precădere, după ultimele alegeri prezidenţiale din 2014. Ne luptăm cu un fenomen – statul paralel, omniprezent în politică, în economie, în mass-media şi în justiţie”, a mai afirmat Tăriceanu.

“La noi, noua securitate are doi părinţi. Unul se numeşte Traian Băsescu şi celălalt Klaus Iohannis. Traian Băsescu a creat noua securitate şi Klaus Iohannis o foloseşte împotriva oponenţilor politici. Responsabilii pentru abuzurile din ultimii zece ani sunt Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, împreună cu cozile lor de topor care se numesc Kovesi şi Coldea”, a declarat Tăriceanu, în discursul ţinut în faţa participanţilor la miting.

UPDATE 21.05 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a urat “Bun venit de bună voie la Bucureşti!” participanţilor la mitingul PSD de sâmbătă seara “împotriva abuzurilor”.

În discursul care a deschis manifestarea, primarul general i-a întrebat pe participanţi dacă au venit de bună voie sau au fost ameninţaţi de cineva.

“În an Centenar ne întâlnim să ne apărăm dreptul nostru de fi liberi în această ţară. Da, am ajuns să ne luptăm pentru libertate şi vreau să lămuresc câteva aspecte pentru că s-au spus atât de multe minciuni în ultimele zile, încât trebuie să le dăm o lecţie. Aţi venit de bună voie la Bucureşti?”, a spus Firea, iar cei din piaţă au răspuns afirmativ.

“V-a obligat cineva?”, i-a mai întrebat Firea pe oameni, cei din Piaţa Victoriei negând. “Bine aţi venit de bună voie la Bucureşti!”, a adăugat edilul, care a arătat că “nu se poate trăi cu dictatura minorităţii”.

În timpul discursului lui Firea, s-a scandat “Libertate, libertate”. Primarul general a continuat apoi cu câteva versuri din “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

Participanţii la miting au pancarte cu mesaje precum “Democraţia înseamnă libertate, nu interceptări”, “Vrem justiţie, nu poliţie politică”, “Iohannis e pentru noi un fel de Băsescu doi”, “Prosperitate, nu Securitate”, “Stop proceselor staliniste”.

De asemenea, înainte de începerea discursurilor, în timp ce liderii PSD se îndreptau către scenă, în Piaţa Victoriei au putut fi auzite la difuzoare imnul “Desteapta-te, române” şi “Hora Unirii”. 

UPDATE 20.15 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns în Piaţa Victoriei, unde va începe mitingul “împotriva abuzurilor”.

El este însoţit de secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Timp de mai multe minute, preşedintele PSD a dat mâna cu sute de oameni care l-au întâmpinat în drum spre scena din Piaţa Victoriei, participanţii la miting adresându-i lui Dragnea mesaje de susţinere. 

Aproximativ 150.000 de persoane participă sâmbătă, în Piaţa Victoriei, sâmbătă la mitingul “împotriva abuzurilor”, organizat de PSD – ALDE.

Manifestanţii, veniţi din toate colţurile ţării, au umplut şi bulevardele Kiseleff şi Aviatorilor.

UPDATE 19.51 Liderii social-democraţilor, premierul şi membri ai Guvernului au ajuns în Piaţa Victoriei

Liderii Partidului Social Democrat, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi mai mulţi parlamentari au ajuns, sâmbătă seară, cu puţin înainte de ora 20,00, în Piaţa Victoriei, unde va începe mitingul “împotriva abuzurilor”.

Alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se află premierul Viorica Dăncilă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, miniştrii Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Rovana Plumb, precum şi parlamentari.

 

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că, pentru evenimentele anunţate sâmbătă în Bucureşti, vor fi constituite echipe mixte de poliţişti şi jandarmi care vor asigura ordinea pe timpul manifestărilor. Pentru monitorizarea traficului, Capitala va fi survolată de un elicopter al MAI.

 

Imagini din trenul care-i aduce pe ieșeni la mitingul PSD din București

Pe geamurile trenului care-i aduce sâmbătă pe simpatizanții PSD din Iași la București pentru mitingul PSD sunt mesaje precum ”Vrem Guvernul României, nu Guvernul meu”, ”Vă rugăm să ne scuzați, nu vorbim cât ascultați” și ”Mai mulți bani în buzunare, nu erori judiciare”. Două dintre cele șapte vagoane ale trenului sunt ocupate de cei care merg la miting, la urcare fiind întocmite liste de prezență. Într-unul dintre vagoane au fost încărcate zeci de baxuri de apă și de alimente. Pesediștii au fost întâmpinați în gara din Iași de mai mulți localnici care au afișat un banner cu mesajul ”Vrem autostradă pentru Moldova”.

 

UPDATE Avertismentul Jandarmeriei pentru mitingul PSD

Jandarmeria Română spune că jandarmii sunt pregătiţi cu un număr sufient de forţe astfel încât să poată asigura siguranţa oamenilor la cele 14 evenimente publice care vor avea loc astăzi în Capitală, printre care și mitingul PSD din Piaţa Victoriei. “Jandarmeria Capitalei are capacitatea şi experienţa necesară pentru a gestiona aceste evenimente, am realizat o dimensionare adecvată a dispozitivelor pentru a putea acţiona  corespunzator indiferent de situaţiile care ar putea apărea (…) În pregătirea misiunilor de astăzi s-au luat în calcul şi aspectele care au fost vehiculate în spatiul public provenind de la diverse organizaţii sau persoane fizice. Acest tip de reacţii şi provocări în mediul online nu sunt o noutate şi le avem în atenţie pentru a preveni situaţii de risc la adresa sigurantei cetatenilor. Evident că atunci când în spatiul public există un număr mare de oameni apar şi astfel de riscuri şi tocmai de accea am luat măsuri suplimentare de restricţionare a circulaţiei, de stabilire a unor trasee de deplasare a participantilor , de separare a participantilor la diferite evenimente precum si o prezenta consistentă a jandarmilor în stradă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a spus că va fi mobilizat un număr suficient de jandarmi astfel încât să poată fi gestionate toate evenimentele anunţate, el neprecizând însă o cifră. Militaru a spus că vor fi aduşi jandarmi şi de la structurile teritoriale şi se vor afla printre participanţii la demonstraţii şi jandarmi cu echipament antitero. “Este o măsură preventivă când sunt mitinguri. Nu este un temei să ne speriem şi să se inducă o teamă nejustificată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Pentru astăzi s-au aprobat 14 evenimente, care se vor desfăşura pe domeniul public, în mai multe zone din Bucureşti, dintre care:

– Partidul Noua Dreaptă – „Marşul Normalităţii” – între orele 13.00-16.30 –punct de adunare şi plecare în marş bd Lascăr Catargiu – Piaţa Romană – Bd Magheru – Bd Nicolae Bălcescu – Piaţa Universitătţii – Bd I C Brătianu – str. Halelor – Splaiul Independenţei – Dealul Patriarhiei, între orele 12.00-16.30;

– „Marş al Diversităţii pentru vizibilitatea comunităţii LGBT” – începând cu ora 17.30-20.30 – punct de adunare şiplecare în mars pe Calea Victoriei nr. 224;

– Mitingul PSD – „Adunare publică împotriva abuzurilor” – evenimentul va avea loc în Piaţa Victoriei – între orele 20.00-22.00.

 

Restricții de trafic impuse de “Marşul Normalităţii”

“În ziua de 9 iunie, între orele 13.30 – 15.30, se va desfăşura manifestaţia publică “Marşul Normalităţii” pe următorul traseu: Piaţa Victoriei – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Romană – Bd. Magheru – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii – Bd. I.C. Brătianu deasupra pasajului – str. Halelor – Splaiul Independenţei – Piciorul Pantei (de la Dealul Patriarhiei). Deplasarea participanţilor se va face pe banda I şi II de circulaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Brigăzii Rutiere.

În sursa precizată se mai arată că şoferii se pot deplasa pe rutele ocolitoare Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Piaţa Naţiunile Unite, Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Splaiul Independenţei şi Piaţa Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare.

“Marşul Normalităţii” se află la cea de-a 14-a ediţie şi este organizat de către Partidul Noua Dreaptă.

 

“Marşul Diversităţii”

Brigada Rutieră anunţă că în cursul zilei de sâmbătă, traficul va fi restricţionat între Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii, întrucât se va desfăşura Marşul Diversităţii, organizat de comunitatea LGBT din România.

“În ziua de 9 iunie, se va desfăşura manifestaţia publică “Marşul Diversităţii” pe următorul traseu : Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Piaţa Universităţii, zona statui. Pentru buna desfăşurare a manifestaţiei, se va restricţiona traficul rutier pe traseul menţionat şi străzile care acced în acesta, gradual, în funcţie de numărul de participanţi, între orele 17.45 – 19.30”, se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere.

Este precizat faptul că şoferii pot folosi ca rută alternativă Str. Buzeşti –Str. Berzei – Splaiul Independenţei. “Marşul Diversităţii” este organizat de către comunitatea LGBT din România (lesbiene, gay, bisexuali, transgenderi). Primul Marş al Diversităţii în România a avut loc în 2005 şi, începând de atunci, a devenit evenimentul emblematic al GayFest – manifestare organizată din 2004 de Asociaţia Accept, constând într-o săptămână de evenimente culturale şi de informare adresate publicului larg. Marşul îşi propune să promoveze drepturile persoanelor LGBT ca drepturi ale omului.

 

Mitingul PSD

Potrivit Brigăzii Rutiere, circulaţia va fi restricţionată, începând de sâmbătă, de la ora 14.00, pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere.

De asemenea, traficul va fi oprit şi pe Str. Paris de la Piaţa Quito şi până la Piaţa Victoriei, pe Str. Arh. Ion Mincu cu excepţia riveranilor, breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei, breteaua care leagă Şos. Nicolae Titulescu de Piaţa Victoriei, Bd. Lascăr Catargiu între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, precum şi străzile care acced în acestea, Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Bd. Dacia şi Bd. Aviatorilor între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei.

Totodată, accesul către Piaţa Victoriei va fi restricţionat pentru cei care vin dinspre Bd. Ion Mihalache, Şos. Nicolae Titulescu şi Str. Buzeşti.

Poliţiştii de la circulaţie au mai stabilit şi rutele alternative pe care conducătorii auto le pot folosi. Rute alternative:-Calea Dorobanţi – Şos. Ştefan cel Mare – Cal. Moşilor – Piaţa Universităţii, Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

PSD a anunţat că, sâmbătă, 9 iunie, va organiza, în Piaţa Victoriei, între orele 20.00 şi 22.00, un miting împotriva abuzurilor.

În Piaţa Victoriei din Capitală au loc ultimele pregătiri pentru mitingul PSD, care se va desfăşura sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”. A fost deja amplasată scena şi au fost montate ecrane uriaşe atât de o parte şi de alta a acesteia, cât şi la marginea intersecţiei, spre Bulevardul Kiseleff şi lângă staţia de metrou.

Au fost instalate toalete publice, pe clădirea Guvernului a fost desfăşurat un drapel uriaş, traficul a fost restricţionat, iar primii protestatari au ajuns deja, fiind îmbrăcaţi în tricouri albe sau cu ii, aşa cum au cerut organizatorii. Până la începerea mitingului, în Piaţa Victoriei se aude Phil Collins, “Another Day In Paradise”, iar manifestanţii veniţi din toate judeţele se organizează, fiindu-le împărţite steaguri şi pancarte. De asemenea, Poliţia Română transmite că intrările în Bucureşti au început să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată. Poliţiştii survolează sâmbătă oraşul cu un elicopter, în condiţiile în care au loc foarte multe evenimente.

Membrii filialelor PSD au ajuns în Capitală încă de la orele prânzului, fiind toţi îmbrăcaţi cu tricouri albe sau cu ii, purtând în piept logo-ul protestului, cu mesajul „Jos statul paralel”. Unii dintre ei au ales să mănânce în oraş înainte de marele miting, însă, întrebaţi dacă au venit pentru protest, unii au negat, iar alţii au făcut schimb de priviri întrebătoare, neştiind cum să le răspundă jurnaliştilor.

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
“Nuuu, domnişoară, am venit şi noi să mâncăm”, a spus un bărbat îmbrăcat în ie, aflat alături de alte aproximativ 20 de persoane cu ţinute asemănătoare, toţi din Maramureş, la o terasă de pe Şoseaua Lascăr Catargiu, aproape de Piaţa Universităţii.

Altcineva, întrebat dacă este pregătit pentru mitingul PSD care va avea începe în jurul orei 20.00, a răspuns pozitiv.

În Piaţa Victoriei, forţele de ordine s-au mobilizat, fiind prezenţi zeci de jandarmi, poliţişti, pompieri şi medici, dar şi poliţişti de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale. Traficul rutier în zonă este restricţionat, iar primii manifestanţi sosiţi în faţa Guvernului pun la punct ultimele detalii organizatorice: cum vor fi aşezaţi pe filiale în Piaţă, cine va ţine pancartele, îşi pun în piept logo-ul partidului şi pregătesc steagurile.

“Am venit să protestăm împotriva statului paralel, împotriva germanului (preşedintele Klaus Iohannis, n.r.), care pe noi nu ne consideră românii lui, zice că românii lui sunt ăia de blochează tot timpul Piaţa Victoriei. Să respecte milioanele de români care au votat corect. Ne-am săturat de statul paralel”, spune un protestatar din Hunedoara.

Un alt bărbat afirmă că a venit să susţină partidul lui de suflet, deşi recunoaşte că l-a chemat primarul oraşului. Nu a dorit să spună, însă, din ce oraş este.

“Pe mine, de fapt nu doar pe mine, pe mai mulţi, ne-a chemat primarul, a zis mergem acolo, am mers. Dar eu oricum îmi susţin partidul de suflet”, a spus protestarul.

Într-o discuţie surpinsă între câţiva PSD-işti se vorbea despre mici şi bere.

“Merge un mic şi o bere acum, puteau să ne dea şi ei acolo, ceva”, le spune un băbat colegilor săi.

În Piaţa Victoriei – unde la acestă oră sosesc grupuri mari de oameni – au loc ultimele pregătiri. 

Este montată scena de pe care liderii partidului vor susţine discursuri, sunt amplasate boxe şi ecrane uriaşe atât de o parte şi de alta a scenei, cât şi la marginea intersecţiei, spre Bulevardul Kiseleff şi lângă staţia de metrou. Au fost instalate toalete publice, pe clădirea Guvernului a fost desfăşurat un drapel uriaş, iar traficul a fost restricţionat. De asemenea, jandarmii au montat garduri.

Poliţia Română: Intrările în Bucureşti încep să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat sâmbătă după-amiază că intrările în Capitală încep deja să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată. Imaginile transmise de poliţişti din elicopter surprind autocarele cu simpatizanţii PSD veniţi din judeţe, parcate în partea de nord a oraşului, în zona Băneasa.

“Aşa cum am anunţat, un poliţist rutier se află într-un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care transmite informaţii utile colegilor de la sol, în vederea direcţionării echipajelor în zonele cu eventuale probleme de fluenţă a traficului. Intrările în municipiul Bucureşti încep să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată”, transmite Poliţia Română.

Peste 200.000 de oameni sunt aşteptaţi sâmbătă la mitingul PSD din Piaţa Victoriei, care se va desfăşura sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”, iar filialele partidului au primit instrucţiuni ca participanţii – care sunt aduşi din toată ţara – să vină îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, să aibă steguleţe tricolore, să poarte în piept un autocolant cu logo-ul partidului şi să aibă la ei lanterne mici sau telefoane mobile cu blitz. De asemenea, fiecare dintre ei trebuie să aibă printat imnul. Pe lângă mitingul PSD, în Capitală se vor desfăşura alte 13 evenimente, printre care Marşul Diversităţii de pe Calea Victoriei, adunări publice pentru unirea cu Republica Moldova şi Marşul Normalităţii organizat de Noua Dreaptă. Poliţia Română a anunţat că va survola Capitala cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, iar Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări că este pregătit să gestioneze toate evenimentele.

PSD a anunţat şi printr-un eveniment organizat pe Facebook mitingul de la ora 20.00 din Piaţa Victoriei, sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”. Fotografia folosită pentru ilustrarea evenimentului este de la protestele de anul trecut de la Palatul Cotroceni. În anunţ, PSD vorbeşte despre ”un stat capturat”.

“Într-un stat capturat, votul tău este egal cu zero, pentru că – indiferent de alegerea ta – ei rămân mereu la putere. Ei spun că tu nu ştii să alegi şi, de aceea, ei trebuie să conducă în locul tău. Între timp, au grijă să-ţi închidă gura şi te pun să munceşti «pe doi lei». Folosesc statul împotriva ta. Pentru ei, România e o adunătură de proşti, care trebuie să tacă şi să rabde. Nu este nevoie de protocoale secrete pentru o democraţie funcţională. Vrem libertate pentru România!”, scrie PSD pe pagina evenimentului.

Mitingul va avea ca temă apărarea democraţiei şi a statului de drept, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea.

“Este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sunt puse sub semnul întrebării. Vrem să arătăm că suntem decişi să mergem până la capăt. Îi asteptm pe toti ce care doresc să trăiască într-o ţară liberă, unde instituţiile nu mai sunt sub teroare. O ţară care, din cauza unei propagande, se pune problema ca o structură neligitimă, obscură, subterană să paraziteze instituţiile statului, să influenţeze în mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, intruziuni ilegale, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti sa fie inchişi, zeci, sute, mii de destine să fie distruse, având în vedere niste interese care nu tot timpul sunt doar din interior”, declara Liviu Dragnea după şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional, în care au fost stabilite detaliile organizatorice.

Întrebat ce instituţii se află sub teroare şi ce instituţii fac abuzuri, el a răspuns că le va nominaliza la miting.

În spaţiul public au apărut informaţii că în instituţiile publice controlate de PSD angajaţii ar fi constrânşi să meargă la miting, iar Liviu Dragnea a negat, susţinând că “sunt incitaţi unii indivizi să posteze în online” mesaje potrivit cărora au fost ameninţaţi să vină la miting: “Am văzut că sunt incitaţi tot felul de indivizi să posteze că au fost ameninţaţi de PSD să vină la miting. Nimeni nu este forţat de PSD să vină la miting. Toţi cei care au tăcut până acum şi care au suferit destul şi n-au avut nicio reacţie când s-au tăiat pensiile, când au fost ascultate telefoanele, când au văzut abuzuri peste abuzuri, au posibilitatea să vină sâmbătă seara la miting şi să se exprime liber”.

De asemenea, liderul PSD a susţinut că a aflat că se încearcă inflitrarea unor persoane care să fie preluate de “televiziunile clasice” şi să spună diverse lucruri: “Ce vreau să le transmit tuturor celor care se agită şi care văd că sunt foarte nervoşi: nu ne speriaţi şi nu renunţăm la miting. Ba dimpotrivă, continuaţi aşa pentru că o să vină şi mai mulţi, şi mai implicaţi, şi mai motivaţi. Deja am aflat că se încearcă să se inflitreze tot felul de indivizi în timpul mitingului care să fie luaţi de către televiziunile clasice, să spună că au fost plătiţi, ameninţaţi”.

Primarul Capitalei Gabriela Firea afirma că în cererea de autorizare a mitingului PSD a fost estimat un număr de 220.000 – 250.000 de participanţi, iar pentru acest protest autorităţile au luat toate măsurile pentru a nu exista incidente.

La rândul său, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu susţinea că PSD s-a pregătit pentru o participare de 150.000 de oameni, dar că prezenţa va fi “mult mai mare”: “Ne-am pregătit pentru 150.000 de persoane, dar se pare ca vor veni mult mai mulţi. Vor veni foarte mulţi din judeţele de lângă Bucureşti”.

Conform unei adrese trimise către PSD Iaşi, care cuprinde, printre altele, traseul autocarelor şi indicaţii privind debarcarea participanţilor, organizatorii mitingului de sâmbătă cer ca manifestanţii să fie îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, să aibă steguleţe tricolore, să poarte în piept un autocolant cu logo-ul partidului şi să aibă la ei lanterne mici sau telefoane mobile cu blitz. De asemenea, fiecare dintre ei trebuie să aibă printat imnul.

“Fiecare autocar va avea 6 steaguri cu tricolorul României şi un steag cu Uniunea Europeană (grup 50 persoane – 6 steaguri RO şi 1 steag UE ), precum şi pancarte cu diferite mesaje (modelele de pancarte au fost transmise pe email fiecărei organizaţii judeţene)”, mai scrie în adresă.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu anunţa că ALDE va aduce la mitingul PSD aproximativ 20.000 de oameni, afirmând că judeţele aflate la cel mult 250 de kilometri distanţă faţă de Bucureşti vor avea o normă mai mare de oameni, în timp ce judeţele mai îndepărtate vor avea o normă mai mică. De asemenea, Tăriceanu a spus că zona Bucureşti – Ilfov are obligaţii mult mai mari şi trebuie să aducă în jur de 4.000 de persoane la miting.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru organizarea acestui miting, spunând că i se pare ”o abordare caraghioasă şi pur populistă”.

”Mitingurile sunt o formă de protest şi protestul se asociază în mod normal într-o democraţie cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. În nicio societate normală miting de protest nu se asociază cu cei de la putere. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele ţării. Ultima metodă este cea a protestului. Mi se pare o abordare caraghioasă şi pur populistă”, a declarat preşedintele Iohannis.

Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă