12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăBarna, despre rectificarea bugetară: Educaţia a fost şi este subfinanţată

Barna, despre rectificarea bugetară: Educaţia a fost şi este subfinanţată

„Rectificarea bugetară a Vioricăi Dăncilă loveşte într-un domeniu vulnerabil din România: educaţia. Premierul a anunţat, astăzi în şedinţa de Guvern, că taie 1 miliard de lei în total, iar programul „Merg la şcoală” a fost eliminat complet. Este vorba despre tichetele pe care le-ar fi obţinut elevii din ciclurile primar, gimnazial, liceal şi profesional pentru cumpărarea rechizitelor necesare. Cine are de suferit în urma deciziei premierului? Peste 2 milioane de elevi”, precizează Barna pe pagina sa de Facebook.

El susţine că „educaţia a fost şi este subfinanţată ani de zile nu dintr-o greşeală, ci printr-o politică intenţionată, pentru că oamenii mai puţin educaţi sunt vulnerabili electoral, sunt masa de manevră a PSD de zeci de ani de zile”.

Dan Barna subliniază că România nu are altă şansă decât investiţia în educaţie.

„O societate sănătoasă, cu cetăţeni egali şi liberi se construieşte, înainte de toate, prin accesul la educaţie al cetăţenilor. Iar România este departe de acest ideal cu PSD la guvernare şi impostorii lor analfabeţi funcţional în funcţii publice. Rezultatul guvernării vechii clase politice se vede peste tot în jurul nostru prin migraţia masivă a românilor. Probabil majoritatea dintre noi avem prieteni, membri ai familiei sau cunoştinţe care pleacă din ţară pentru că nu mai au încredere că se pot dezvolta într-o ţară condusă de incompetenţi şi condamnaţi penal. În viitoarea guvernare USR PLUS reforma şi investiţia în educaţie vor ocupa un loc primordial”, mai afirmă liderul USR.

Prima rectificare bugetară pe 2019 este una pozitivă, iar depăşirea ţintei asumate de deficit bugetar nu este un pericol şi sunt asigurate fonduri pentru pensii şi salarii, a spus, luni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce Executivul a adoptat rectificarea bugetară în şedinţa de Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la începutul şedinţei Executivului, că Guvernul va adopta rectificarea bugetară, ”Este o rectificare pozitivă”, a apreciat premierul, precizând că se asigură bani pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, dar şi pentru continuarea investiţiilor ”în domeniile prioritare”.

Aceasta a afirmat că se va reduce cu un miliard bugetul Ministerului Educaţiei, dar ”educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4 la sută faţă de anul 2018”.
 
”Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Reducerea de aproximativ un miliard de lei de la Ministerul Educaţiei Naţionale se referă, în principal, la programul Merg la şcoală care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost super estimate iniţial”, a mai afirmat premierul.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă