8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăBarna epurează USR PLUS prin comisia de arbitraj

Barna epurează USR PLUS prin comisia de arbitraj

„Disidenții” din USR PLUS acuză „echipa Barna” că recurge din nou la epurări pe criterii nedemocratice. Teohari, cel de la care a pornit conflictul, este primul care ”pică” la triaj, însă se pune problema dacă liderul formațiunii, Dan Barna, și echipa sa îi vor înlătura pe toți „nesupușii”. Printre aceștia s-ar număra Stelian Ion, Cristian Seidler, Vlad Alexandrescu, Florina Presadă, Mihai Goțiu, și mulți alții. Adică, unii dintre cei mai vizibili și mai performanți parlamentari ai USR PLUS.

Candidatura lui Teohari la alegerile parlamentare era susţinută de filiala Diaspora, acesta locuind în afara țării. Motivul invalidării? Teohari a primit un aviz negativ de la Comisia de arbitraj a partidului pentru că semnase anul trecut o scrisoare deschisă inițiată de Mihai Goțiu și semnată de peste o sută de membri de partid. Scrisoarea critica demersurile conducerii legate de excluderea Olimpiei Ardelean ca urmare unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizaţiei judeţene Ilfov.

Demisiile curg

După invalidarea candidaturii lui Teohari, cel puțin doi membri ai USR PLUS și-au anunțat demisiile din partid.

Atfel, Mihai Martin, membru în conducerea filialei Olt, a anunțat că renunță la calitatea de membru, după ce a comentat decizia pe grupul intern al partidului, însă postarea sa a fost ștearsă. ”Îmi place să nu intru în conflict cu propria conştiinţă. Acum puţin timp, am citit pe pagina USR PLUS – Revoluţia bunei guvernări, despre decizia luată in această seară de Biroul Naţional de invalidare a candidaturii la alegerile parlamentare a lui Vlad Teohari (…) Asta înseamnă că vor fi invalidaţi şi alţi semnatari, care vor câştiga alegerile interne, Echipa Barna continuându-şi astfel, din păcate, acţiunile ce au dus USR la scorul mic pe care îl are acum. Comentariul pe care l-am făcut la respectiva postare, mi-a fost şters, l-am mai pus odată şi mi-a fost “limitat temporar de către un administrator dreptul de a comenta pe pagină”. Prin urmare, las aici comentariul şi îmi anunţ demisia din USR. Să fim sănătoşi, dacă se poate şi la cap!”, a scris el.

Istoricul Bogdan Jitea demisionează și el din filiala sector 3 București, menționând că este și el este semnatar al scrisorii generate de excluderea Olimpiei Ardelean şi deci pasibil de a fi acuzat de lipsă de integritate.

”Haideţi să vă mai povestesc ce mai e în USR şi de ce m-am decis în seara asta să-mi dau demisia din partid, deşi sunt cu cotizaţia plătită anticipat pentru următorul an şi jumătate. Acum vreo lună, conducerea USR a decis să-l suspende 12 luni pe proaspătul preşedinte al USR diaspora, Emanuel Stoica, temându-se ca popularitatea lui în filială ar putea determina ca senatorul Radu Mihail, un fidel al Echipei Barna, să nu prindă un loc eligibil în viitorul Parlament. Aşa că prin suspendarea lui Emanuel, dl Mihail s-a ales şi tura asta cu un „coledzi”. În seara asta, conducerea USR a decis să-i invalideze candidatura lui Vlad Teohari, confirmată democratic de colegii din USR Diaspora în urma alegerilor interne. Motivarea a fost lipsa lui de integritate, întrucât în urmă cu circa un an de zile a semnat o scrisoare deschisă prin care se solidariza cu Oli Ardelean, exclusă şi ea din partid de Echipa Barna pentru că a cutezat să discute public de tentativa de fraudă cu semnături din campania #fărăpenali”, scrie Jitea pe Facebook.

El afirmă că alături de Vlad Teohari au mai semnat scrisoarea câteva sute de colegi. „După acest precedent, cu toţii vor fi pasibili de invalidare a candidaturilor viitoare pe motiv de lipsă de integritate”, mai arată Jitea.

Cine a semnat pentru excludere

Inițial, anunţul referitor la invalidarea candidaturi lui Vlad Teohari a fost făcut de Olimpia Ardelean, care afirmă că votul a fost foarte strâns, 13 – 12.
Ea susţine că cele 13 voturi în baza cărora a fost luată decizia aparţin lui Dan Barna, Cătălin Drulă, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristian Alin Moş, Radu Mihail, Vlad Botoş, Liviu Mălureanu, Diana Mureşan, Silvia Dinică, Iulian Bulai,  Cătălin Stancu, Cristina Prună.

”Să vă fie ruşine! E extrem de nedrept pentru Vlad. Din ce inţelesesem eu, mâine urmau să fie depuse listele de candidaţi pentru diaspora. Cu o zi înainte l-au invalidat. Pe nimic. Pentru că a semnat o scrisoare deschisă”, a susținut Ardelean.

Ea mai confirm chestiunea legată de Emanuel Stoica, și se întreabă dacă vor fi invalidaţi toţi semnatarii scrisorii, precizând că ”sunt nume ca Ştefănuţă, Ciceală, Presadă, Vlad Alexandrescu, Goţiu, Dobrev, Seidler, Tudor Benga, Prisnel, Stelian Ion, Andrei Macsut”.

Procedura, bat-o vina!

Conducerea USR PLUS spune că filialele au cel mai important cuvânt în desemnarea candidaturilor, dar acestea pot fi invalidate pe motive de oportunitate sau de integritate.  

”Este un proces care, contrar celorlalte partide, face imposibilă impunerea parlamentarilor de la centru, dar care permite organizaţiei să aibă şi anticorpi pentru persoane care pot avea obiective diferite faţă de cele ale partidului. Statutul USR, aşa cum a fost gândit de fondatori, asigură pe de o parte decizia autonomă a filialelor judeţene şi, pe de altă parte, un drept de veto din partea a două foruri independente alese distinct, de către Congres: Biroul Naţional şi Comisia Naţională de Arbitraj”, a transmis USR.

Cine este Vlad Teohari

Tânărul userist (28 de ani) este inginer de profesie, absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații. Teohari a reușit ca, la numai 22 de ani, să dezvolte o brățară care îi anunța pe aparținătorii bolnavilor de epilepsie că aceștia suferă o criză. În România nu a găsit sprijin și finanțare pentru a pune în aplicare proiectul său, însă a primit ulterior ajutor din partea Microsoft.

Teohari a plecat în Franța, iar în prezent lucrează ca manager de proiect pentru Airbus, printr-o companie numită AKKA.

În 28 septembrie, Vlad Teohari scria pe Facebook: ”Vă mulţumesc pentru încredere! S-au încheiat alegerile interne pentru Parlamentul României în USR PLUS Diaspora, unde am reuşit să câştig încrederea colegilor. Este o adevarată onoare să am şansa să vă reprezint. Îmi doresc să mulţumesc echipei de campanie care şi-a investit timpul într-un mod atât de generos şi să felicit comisia organizatorică, precum şi pe toţi candidaţii.”

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă