23.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Barna: Ne îndoim că există o majoritate fuincţională în Parlament

Barna afirmă că, dacă nu există majoritate în Parlament, rămânem într-o criză politică majoră şi nu crede că ar exista o situaţie de vot pentru învestirea Guvernului. Barna a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că a solicitat PNL pentru acordarea votului de învestitură, revenirea la alegerile în două tururi pentru primari, abrogarea legii recursului compensatoriu şi votarea iniţiativei “Fără penali”.

“Acum câteva zile am avut o întâlnire cu premierul desemnat, în care am menţionat obiectivele USR pentru acordarea votului de învestitură guvernului minoritar PNL. Aceste condiţii sunt ”Fără penali în funcţii publice”, este o iniţiativă susţinută de un milion de cetăţeni care a îndeplinit toate condiţiile legale, trecând şi de Curtea Constituţională, alegerea primarilor şi preşedinţilor de consililii judeţene în două tururi, o modificare a legislaţiei şi revenirea la democraţie în plan local şi abrogarea legii privind recursul compensatoriu prin care au fost eliberaţi deja 20.000 de infractori, mulţi dintre ei pentru fapte de violenţă”, a explicat Barna

El a cerut tututor parlamentarilor care au votat moţiunea de cenzură să sprijine şi aceste iniţiative. 

“Astăzi va avea loc comitetul liderilor, iar liderul nostru de grup va solicita introducerea pe ordinea de zi a acestor proiecte de lege şi sperăm ca acest lucru să se întâmple şi solicităm tuturor parlamentarilor care au votat moţiunea de cenzură să vină alături în susţinerea acestor iniţiative, care nu presupun nimic complicat, sunt proiecte pe care PSD le-a blocat în trecut, dar sunt proiecte pe care ni le cer cetăţenii României. USR nu a solicitat poziţii, nu a solicitat funcţii sau beneficii particulare, a solicitat nişte reglementări, nişte modificări de legislaţie prin care ar fi fost clar pentru români că lucrurile intră într-o logică normală de însănătoşire a societăţii”, a mai afirmat liderul USR.

Dan Barna consideră că dacă nu există o majoritate criza politică va continua El spune că în următoarele două zile în Parlament este testată existenţa unei majorităţi. 

“Dacă nu există majoritate, înseamnă că rămânem în continuare într-o criză politică majoră. Miza acestor două zile de Parlament sunt tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi pentru că am solicitat acest lucru premierului desemnat şi PNL pentru că ei sunt cei care îşi asumă guvernarea şi cei care spun că există o majoritate. Dacă există o majoritate, nu e niciun fel de dubiu că aceste măsuri absolut necesare pentru cetăţeni, nu sunt în beneficiul USR, dacă ele sunt adoptate, lucrurile sunt foarte clare. (…) Sunt două zile de Parlament în care noi am solicitat dovedirea existenţei majorităţii. În momentul încare nu avem o majoritate, nu cred că mai suntem într-o situaţie de vot”, a mai afirmat Barna.

Liderul USR a mai spus că vrea să se confirm că există această majoritate în Parlament.  

“Dacă nu se va realiza ce am discutat cu premierul Orban, înseamnă că nu avem majoritatea, înseamnă că nu vom avea ce să votăm. (…) Vrem să se confirme că există această majoritate funcţională. Poziţia USR a fost constantă aceea că soluţia alegerilor anticipate pentru că noi ne îndoim că există o majoritate funcţională în Parlament. Iată preşedintele Iohannis şi premierul desemnat consideră că există o majoritate. Dacă ea există nu vedem nicio problemă pentru ca fără penali, de exemplu, să nu devină literă de lege în acest moment”, a mai afirmat Dan Barna.

Ultima oră
Pe aceeași temă