15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăBăsescu: "Suspendarea premierului nu duce la o schimbare a guvernului"

Băsescu: “Suspendarea premierului nu duce la o schimbare a guvernului”

”Îmi cer scuze anticipat dlui Zegrean și la toți constituționaliștii, la profesioniști, însă am cu totul altă părere. Ne ducem la cartea asta mică (Constituția – n.r.), vitală și căutăm articolul 107, care spune foarte clar – președintele României nu-l poate revoca pe primul ministru. De aici venim și spunem – stă suspendat 45 de zile premierul. Și? Cineva trebuie să emită un decret de revocare și președintele nu poate. Ar putea Parlamentul, dar numai printr-o moțiune de cenzură. Deci premierul nu poate fi schimbat decât prin votul Parlamentului. Majoritatea care e acum în parlament arată că nu ar fi nicio șansă ca parlamentul să dea un vot, să spunem că face opoziția o moțiune de cenzură, nu ar fi nicio șansă să treacă. Dacă s-ar merge pe această idee e clar că după moțiunea de cenzură picată în parlament premierul e mai viu decât oricând”, a declarat Traian Băsescu la B1TV.

El a mai spus că, dacă scenariul prezentat într-o declarația acordată Mediafax de fostul președinte al CCR Augustin Zegrean ar fi fost posibil, l-ar fi aplicat și el în cazurile Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcție, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o ”revocare atipică, ascunsă” a premierului.

”Dacă (premierul Viorica Dăncălă -n.r.) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.

El a precizat că, potrivit Constituției, dacă premierul este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.

 

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă