16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăBătălia pentru PSD: cine este pro-Dăncilă și cine este contra

Bătălia pentru PSD: cine este pro-Dăncilă și cine este contra

Tensiunile din PSD iau amploare, înaintea Congresului din 29 iunie. Viorica Dăncilă, sprijinită de baronii locali în frunte cu Marian Oprișan sau Niculae Bădălău, a convocat rapid congresul. Dăncilă vrea să devină rapid președinte ”plin” al PSD, partid pe care îl conduce în calitate de interimar. ”Cred că voi candida la şefia PSD, dar sper să fie mai mulţi candidaţi”, a spus, ieri, Dăncilă într-un interviu pentru ”Marius Tucă show”. Ea a avansat ipoteza ca PSD să aibă un nou congres în iulie, pentru desemnarea candidatului partidului la prezidențiale.

Decizia a stârnit nemulțumirea unor lideri precum Gabriela Firea și Paul Stănescu, care ar fi dorit un congres pentru alegerea președintelui PSD abia la toamnă, pentru a se putea regrupa. De altfel, Stănescu a și demisionat din postul de președinte executiv interimar pentru a se detașa de Viorica Dăncilă. Gruparea Gabrielei Firea este susținută și de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

 

Portretul viitorului președinte

Până la congres, Viorica Dăncilă încearcă să se distanțeze de imaginea de susținătoare a  fostului președinte Liviu Dragnea, condamnat și încarcerat. Acum, ea vrea să arate că, dacă va fi aleasă președinte, nu va lua deciziile de una singură, ci își va consulta colegii. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, după ședința conducerii PSD,  că nu vrea să facă o evaluare a conducerii lui Liviu Dragnea, dar viitorul preşedinte trebuie să fie unul deschis, care să ia deciziile împreună cu colegii din partid şi nu unul care să decidă singur. ”Să fie un om echilibrat, să adune în jurul lui, să aibă răbdare să îşi asculte colegii, să se consulte cu forurile statutare din partid, decizia nu trebuie să o ia preşedintele, pentru că decizia, dacă e bună toţi să se bucure de acest lcuru, dacă nu, toţi să îşi asume”, a fost profilul viitorului președinte PSD; conturat de Dăncilă. Tot legat de conducerea partidului, Dăncilă spune că trebuie să fie una colectivă. ”Un preşedinte PSD trebuie să fie pro-european, ataşat valorilor europene. Un preşedinte PSD trebuie să fie un om care să genereze un val de credibilitate, în primul rând între colegi, să fie hotărât, să nu se sperie la primul obstacol”. Întrebată dacă aceste criterii invocate nu vin în opoziţie cu tot ce a reprezentat Liviu Dragnea la conducerea partidului, Dăncilă a declarat: ”Nu aş vrea să îl judec pe Dragnea, dar să schimb modul de lucru, decizia nu trebuie luată de un om. Să avem răbdarea să îi ascultăm pe toţi”.

 

 

Firea iese la atac

 

Tabăra adversă își exprimă deschis nemulțumirea. Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat, ieri, că se îngrozeşte la gândul că Marian Oprişan va face strategia politică a partidului şi că va citi doar acea parte din strategie care nu-i va aparţine acestuia. ”Dacă după elucubraţiile spuse CEx-ul trecut de către domnul Oprişan încă ne mai bazăm pe dumnealui să ne facă strategia politică a partidului…”, a spus Firea, susţinând că acesta a făcut o serie de afirmaţii pentru a o ataca pe ea. Aceasta a povestit că Marian Oprişan a acuzat-o că i-ar fi scris lui Paul Stănescu, atât declaraţia de presă, cât şi un mesaj postat pe grupul de WhatsApp intern. ” După ce dumnealui l-a atacat pe Paul Stănescu pe grupul preşedinţilor PSD de pe WhatsApp, cu nişte minciuni că vrea să facă partidul mic să îl dea la domnul Ponta, şi eu l-am apărat, şi doamna Olguţa Vasilescu l-a apărat, şi domnul Buzatu l-a apărat şi de supărare că am îndrăznit noi să facem apel la înţelepciune s-a răzbunat pe mine venind cu tot felul de aberaţii”, a mai spus Firea.

Firea susţine că Marian Oprişan le-a cerut lui Paul Stănescu şi soţului său să-l susţină pentru a prelua şefia PSD, pe vremea când partidul era condus încă de Liviu Dragnea. ”Asta a fost toată discuţia şi i-au spus că totuşi nu decidem noi preşedintele PSD. De aici şi până la a veni să spună aberaţiile din ce este cale lungă şi eu stau să mă întreb cui îi slujea acel episod în care domnul Oprişan mă ataca pe mine pentru că nu cred că era de capul lui”, a mai spus Gabriela Firea. Aceasta susţine că nu a făcut o tabără împotriva Vioricăi Dăncilă. ” Îmi pare rău că nici măcar nu s-a preluat o altă conducere decât cea domnului Dragnea şi deja suntem împărţiţi în grupuri, grupuleţe şi nu este firesc”, a mai spus Firea.

Gabriela Firea spune că nu va candida la Congresul PSD pentru vreo funcţie şi că exact în acea perioadă are programată o intervenţie chirurgicală. Firea spune că nu are niciun motiv să îşi amâne operaţia şi că oricum nu vor fi alegeri pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

 

Plumb o susține pe Dăncilă

 

În tabăra Dăncilă s-a poziționat liderul femeilor social-democrate, Rovana Plumb.  ”Dacă doamna preşedintă Viorica Dăncilă va candida la funcţia de preşedinte a PSD, cu siguranţă organizaţia de femei pe care o cunoaşteţi este întotdeauna unită şi solidară, cu siguranţă va vota pentru doamna Viorica Dăncilă”, a declarat Plumb.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă