15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăȘedință maraton pentru Legile Justiției. Nu s-au putut discuta punctele de vedere...

Ședință maraton pentru Legile Justiției. Nu s-au putut discuta punctele de vedere contrare

Deputații au lucrat miercuri seară până aproape de ora 23.00, iar PSD a refuzat să dezbată fiecare din cele 700 de amendamente care nu au fost nici măcar citite în plen. Totul s-a redus la citirea unor numere de amendamente, urmat de vot, deși vorbim de modificări importante pentru sistemul judiciar.

Astfel, majoritatea parlamentară formată din PSD, ALDE și UDMR au decis că statul este obligat să se îndrepte cu o acțiune în despăgubire împotriva ma­gistratului care a săvârșit o eroare cu rea cre­dință sau din gravă neglijență.

 

Printre modificările aduse legilor Justiției se numără interdicția pentru președintele Românei de a refuza numirea procurorilor și judecătorilor simpli, dar și pentru funcțiile de președinte și vicepreșe­dinte ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind obligat să accepte propunerile venite.

 Secție pentru anchetarea magistraților

Printre modificări se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli.  Preşedintele României nu va mai putea refuza în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fiind obligat să accepte propunerile CSM.

 Joi, PSD a aplicat aceeași strategie la dezbaterile din Comisia specială pe tema legii de organizare judiciară (304/2004), prelungind programul de lucru și discutând amendamente depuse cu o seară înainte, la ora 0.30. PSD, ALDE și UDMR au decis înființarea unei secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție, adică infracțiunile comise de procurori și judecători. Potrivit acestei propuneri a UNJR, procurorul-șef al acestei secții este numit și revocat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fără ca Președintele României să fie inclus în procedură așa cum prevede legea în privința procurorilor-șefi de secții.

DNA nu va mai putea înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate fără avizul CSM.

Grobianism PSD în patru episoade

Episodul 1. Nicolae Bacalbașa

USR i-a cerut președintelui de ședință, Gabriel Vlase (PSD) să ia măsuri după ce deputatul PSD Nicolae Bacalbașa l-ar fi înjurat de mamă pe deputatul USR Matei Dobrovie. Vlase a refuzat.

Episodul 2. Șerban Nicolae

Deputatul USR Cosette Chichirău a avut  un schimb dur de replici cu senatorul PSD Şerban Nicolae. ”Hoţii sunt în fruntea Parlamentului, penalii, penalii…”, a fost afirmația deputatului USR.  ”Doamnă, penală este mama care v-a făcut aşa nesimţită, să ştiţi!”, a comentat Șerban Nicolae.

Deputatul USR a plasat o aluzie la faptul că Nicolae a condus mașina lui Cătălin Voicu, acuzat de corupție: ”Sunteţi şofer la grupul infracţional organizat!”. ”Dvs. sunteţi atât de proastă încât este incredibil ce spuneţi. Ia demonstraţi-mi că am fost şofer. Hai, demonstraţi-mi! Ia căutaţi…” , a replicat senatorul PSD. ”Avem poze”, a îndrăznit să spună deputatul USR.

“Poze? CV-ul e în poze? Eu am un CV… Eu am o poză în care dvs. faceţi sex anal. Acuma, ce să facem?”, a atacat Șerban Nicolae.

Uletrior, Șerban Nicolae și-a cerut scuze față de propriul electorat dar nu și față de deputata USR.

Episodul 3. Gabriel Vlase

Preşedintele de sedinţă Gabriel Vlase (PSD) a scăpat câteva înjuraturi cu microfonul deschis. ”După ce m…e mi-ai dat, suge-o”, a  spus Vlase, uitând că are microfonul deschis. 

Episodul 4. Ioan Terea

Poliţia a deschis dosar penal pentru vătămare din culpă pe numele deputatului PSD de Sibiu Ioan Terea, acuzat că a lovit două persoane la protestul din faţa Palatului Parlamentului. ”Se poate dovedi cu martori ce s-a întâmplat, că s-au aruncat pe capota maşinii”, a replicat Terea.

Protest în fața Parlamentului

Peste 400 de oameni au protestat miercuri seară în faţa Parlamentului, în timpul dezbaterilor. La un moment dat, au fost şi îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine, după ce mai mulţi manifestanţi au rupt cordonul de jandarmi, ieşind pe şosea şi blocând pentru scurt timp traficul. La ieşirea din Parlament, deputaţii au fost huiduiţi de către manifestanţi. Parlamentarii USR au ieşit cu lanternele telefoanelor aprinse şi s-au alăturat manifestanţilor, pe care i-au aplaudat, mulţumindu-le că au venit să împiedice adoptarea legilor justiţiei.

Ambasadorii cer consultare amplă

Ambasadorii a nouă state, între care Canada, SUA, Marea Britanie, Belgia, care s-au întâlnit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au subliniat importanţa unui proces de consultare amplu şi deschis cu toate părţile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă