Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Blocaj la negocierile pentru procurorul-șef european

Blocaj la negocierile pentru procurorul-șef european

Blocaj la negocierile pentru procurorul-șef european. Ce s-ar putea schimba după euroalegeri

Negocierile programate la Bruxelles pentru desemnarea viitorului Procuror European au fost anulate, din cauza blocajului pe relația Parlamentul European - Consiliul UE. Întregul proces va fi amânat până după alegerile europarlamentare.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Dosarul va rămâne pe agenda viitorului Parlament European, care va fi format după alegerile europene din 23-26 mai. ”Delegaţia PE a decis să nu aibă încă o rundă de discuţii cu Consiliul, ceea ce înseamnă că tratativele s-au încheiat fără niciun acord. Îi va reveni noului Parlament să decidă cum doreşte să procedeze. Noii membri ai Parlamentului European ar putea începe procedura de la zero sau ar putea continua negocierile pe baza mandatului actual”, a declarat un ofiţer de presă al Parlamentului European.

Eurodeputatul liberal Siegfried Muresan afirmă că negocierile programate, miercuri, între Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene pentru funcţia de procuror-şef european nu au mai avut loc. Acesta explică faptul că, în 18 aprilie, actualul Parlament îşi suspendă activitatea întrucât începe campania electorală, iar dacă până atunci Consiliul nu revine la masa negocierilor cu o poziţie flexibilă, negocierile se vor relua după alegeri.

”Negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul uniunii Europene privind poziţia de procuror-şef european programate pentru astăzi nu vor avea loc. Parlamentul European are o poziţie extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice şi ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate. Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil”, explicat Siegfried Mureșan. 

”Candidatul susţinut de Parlamentul European are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experţi independenţi, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice şi a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituţii europene şi are opoziţia oamenilor certaţi cu legea. Cu cât oamenii certaţi cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit”, a comentat Siegfried Muresan.

 

Cum au decurs negocierile

Potrivit acestuia, negocierile se vor relua ”când Consiliul va arăta flexibilitate”.

”Menţionez că joi, 18 aprilie, Parlamentul European îşi sistează activitatea, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocierilor până pe 18 aprilie atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare. Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franţei va fi alta, nu cea de a obţine funcţia de procuror-şef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziţie mai bună după alegeri”, a mai scris Mureşan.

Până acum au existat trei runde de negocieri şi, după fiecare dintre acestea, părţile implicate şi-au reafirmat susţinerea pentru candidaţii preferaţi.

În timp ce Parlamentul European o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, Consiliul UE îl susţine pe reprezentantul Franţei, Francois Bohnert.

Consiliul UE și-a reafirmat susţinerea pentru candidatul francez la funcţia de procuror-şef european, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat în 4 aprilie. Echipa de negociere a Consiliului îşi exprimă regretul, într-un comunicat, că nu se fac progrese suplimentare în privinţa desemnării primului procuror şef al UE.

Consiliul consideră că pentru acest post este nevoie de un profesionist cu experienţă, independent, care să poată să pună în funcţiune instituţia încă de la început şi precizează că misiunea primului procuror şef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta, în special, în construirea structurii administrative şi operaţionale a instituţiei şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

 

Argumentele negociatorilor

Echipa de negociere a Consiliului reiterează faptul că, deşi recunoaşte valoarea celor trei candidaţi selectaţi, candidatul preferat al Consiliului pentru această funcţie este Francois Bohnert. Parlamentul European şi-a afirmat și el din nou sprijinul pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror șef european și îi reproșează Consiliul UE că „cedează presiunii guvernului român”.

Judith Sargentini, eurodeputat din partea Verzilor, o cunoscută susținătoare a Laurei Codruța Kovesi, a postat miercuri pe Twitter un mesaj în care arată că discuțiile cu echipa de negociere de la Consiliul UE nu își au rostul atâta vreme cât nu se ia în calcul rolul jucat de Guvernul României în discreditarea funcției de Procuror european. 

Comentarii

loading...