19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăBoc se erijază în liderul opoziției din cadrul coaliției

Boc se erijază în liderul opoziției din cadrul coaliției

Erijat în liderul opoziției din sânul partidelor aflate la guvernare, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, și-a manifestat nemulțumirea atât față de acțiunile ministrului Sănătății, cât și în mai multe rânduri față de cele ale liderului PNL.

De această dată, Boc l-a atacat pe Vlad Voiculescu în calitate de președinte al Asociației Municipiilor, spunând că Guvernul le cere primăriilor să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului, fără a primi și finanțare. O piedică este faptul că bugetul de stat pe 2021 nu a fost încă adoptat, iar primăriile nu își pot face nici ele planurile decât în funcție de acesta. Boc a spus la Digi24 că în acest moment, administrațiile locale ar trebui să ia bani de la alte capitole. „Ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare și în aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a explicat primarul clujean. Boc a spus că la Cluj-Napoca ar trebui organizate 13 centre de vaccinare. Emil Boc susține că primarul din Brăila a făcut un calcul și ar fi nevoie de o jumătate de milion de euro pe lună pentru a asigura funcționarea centrelor de vaccinare și plata personalului. Pentru șase luni, ar fi nevoie de circa trei milioane de euro. Însă pentru Cluj-Napoca, un oraș mai mare, și costurile ar fi mai mari.  

Voiculescu: Să îl sune pe Cîțu

La rândul său, Vlad Voiculescu a dat replica tot la Digi24, spunând că proiectul aparține Guvernului, nu al Ministerului Sănătății, deși inițiat de acesta din urmă. „Într-adevăr este inițiat de Ministerul Sănătății și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative: asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor. Așteptăm reacția scrisă, nu știu dacă au trimis-o, este sâmbătă, dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență”, a punctat Vlad Voiculescu. „Apoi, ca să evaluăm nevoia financiară, lucurile sunt foarte diferite de la un oraș la altul. După ce va fi făcută o evaluare, evident că banii pot fi ceruți de către autoritățile publice de la Guvern. Există, de asemenea, un partener instituțional pentru asta și se numește Ministerul Dezvoltării”, a spus ministrul sănătății. El a mai precizat că ordonanța „nu se dă peste weekend”, ci se va discuta în Guvern la începutul săptămânii viitoare.

„Domnul primar Boc are numărul meu de telefon, are, de asemenea, numărul de telefon al primului ministru. Nu am auzit nimic, am citit din presă”, a mai spus Voiculescu. Ministrul a precizat că ordonanța prevede posibilitatea alocării de resurse din fondul de rezervă bugetară și finanțarea cheltuielilor din bugetul țării și a insistat că este vorba despre o primă versiune a unui act normativ. 

Congres în PNL

Pe de altă parte, Emil Boc, alături de alți liberali, precum Rareș Bogdan, Florin Roman sau Robert Sighiartău, i-au reproșat și liderului PNL, Ludovic Orban, că a pierdut ministere și funcții importante la negocierile cu USR PLUS și UDMR pentru formarea coaliției. Nemulțumiții vor acum organizarea unui congres al partidului în care să se pună sum semnul întrebării legitimitatea actualei conduceri.
În urma unei întâlniri cu liberalii ce a avut loc vineri, Orban a cerut însă ca viitorul congres să fie organizat fizic, și nu online. Ținând cont că nu sunt încă întrunite condițiile pentru un astfel de eveniment, liderul liberal va mai avea timp să își reconfirme susținerea liderilor din teritoriu. 

 

„Este un principiu larg, european recunoscut, că nicio sarcină nu poate fi atribuită în plus administrațiilor locale fără să le acorzi susținerea financiară aferentă”.
EMIL BOC, PRIMAR CLUJ-NAPOCA

 

CIFRE

Centre de vaccinare
La Cluj-Napoca se vor deschide 13 centre de vaccinare.

500 mii euro/lună

La Brăila, centrele de vaccinare ar costa Primăria 500.000 de euro pe lună, deci 3 mil. euro pentru șase luni.

Termen

Boc acuză că nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării.
OUG este a Guvernului

Voiculescu spune că OUG este inițiată de Ministerul Sănătății, dar asumată de Guvern.

Congres
Liberalii vor avea cel mai probabil congres fizic, când situație epidemiologică va permite.

 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă