14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăBruxelles, îngrijorări în ceea ce-l priveşte Liviu Dragnea

Bruxelles, îngrijorări în ceea ce-l priveşte Liviu Dragnea

Ediţia de Europa a Politico a publicat o analiză în care susţine că îngrijorarea de la Bruxelles în ceea ce-l priveşte pe liderul PSD ar putea creşte în funcţie de ce se întâmplă în următoarele săptămâni, notând că, de când PSD a câştigat alegerile parlamentare în 2016, Dragnea a forţat demisia a doi prim-miniştri, a coordonat o reformă controversată a sistemului judiciar şi a provocat furia altor politicieni români sugerând mutarea ambasadei României la Ierusalim.

Dragnea a intensificat presiunile asupra justiţiei, conform Politico, pe măsură ce se apropie data sentinţei sale într-un nou dosar de corupţie, publicaţia notând că guvernul PSD încearcă să o înlăture pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA şi că Dragnea a ameninţat chiar cu suspendarea preşedintelui, dacă Iohannis nu va merge mai departe cu demiterea lui Kovesi.

Politico relatează că Dragnea a acuzat Uniunea Europeană şi NATO de susţinerea unui aşa-zis „stat paralel”, o conspiraţie a serviciilor secrete, procurorilor şi judecătorilor care încearcă să dea jos guvernul.

Liderul PSD este descris ca fiind „un bărbat cu păr grizonat, în vârstă de 55 de ani, cu mustaţă şi care conduce camera inferioară a Parlamentului dintr-un birou impunător aflat în clădirea construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu”.

Opoziţia din România şi societatea civilă susţin că reforma justiţiei are ca scop rezolvarea problemelor cu legea ale lui Dragnea, se arată în articol.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat pentru Politico: „În timp ce Orban şi Kaczynski promovează politici iliberale pentru a-şi consolida puterea, motivul în cazul lui Liviu Dragnea este mult mai insipid: El doreşte să evite închisoarea. Nimeni din UE nu vrea să facă fotografii cu el pentru că este văzut ca cineva condamnat la închisoare”.

Deşi Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de modificările aduse legilor justiţiei, Dragnea a negat că l-ar ajuta pe el personal.

„Suntem interesaţi ca drepturile şi libertăţile fundamentale să fie respectate. Vrem ca fiecare cetăţean din România să aibă un proces corect şi dreptul la apărare şi la garantarea prezumţiei de nevinovăţie”, a declarat Dragnea pentru Politico.

„Sub conducerea PSD, România respectă cu fermitate principiile europene, urmează interesele europene dar, la fel care oricare altă ţară din UE, se gândeşte la propriile interese ca făcând parte dintr-un interes comun”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a vorbit pentru Politico şi despre dorinţele sale privind Uniunea Europeană: „Nu cred că este exagerat să dorim ca România să devină o voce importantă, un partener respectat. Este mai bine pentru UE să aibă un partener onest şi previzibil, decât unul mut şi plin de frustrări”.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă