10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăBugetul pe 2019 și legea pensiilor, amânate din cauza jocurilor politice

Bugetul pe 2019 și legea pensiilor, amânate din cauza jocurilor politice

Dezbaterea legii pensiilor în plenul Camerei Deputaților a fost amânată, ieri,  pentru săptămâna viitoare. Oficial, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache (PSD) a susținut că nu este gata raportul Comisiei de Muncă. În schimb, președintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon (PSD) anunțase că raportul este gata și va fi dezbătut de plenul de ieri. Amânarea a fost decisă în contextul în care PSD a pierdut majoritatea la Camera Deputațiilor și se bazează pe votul UDMR și al minoritățiilor. Majoritatea în Camera Deputaților este de 165 de deputați iar PSD și ALDE au în prezent doar pe 163 de voturi.

Însă, UDMR a condiționat votul la legea pensiilor de acceptarea unor amendamente ale Uniunii. Scandalul a început la  Comisia de muncă, acolo unde, inițial, social-democrații fuseseră de acord cu un amendament al UDMR, iar după o pauză de consultări l-au respins. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că Uniunea va merge până la capăt cu amendamentul privind persoanele cu dizabilități și este chiar posibil ca deputații formațiunii să nu voteze Legea pensiilor.

 

Ordonanță pentru punctul de pensie

 ”Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilități. Noi am introdus un amendament și în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută și se va discuta în continuare și eu sper că se va găsi o soluție. Amendamentul există și noi îl vom susține și când ajunge în plen. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu știu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a declarat președintele UDMR Kelemen Hunor.

Ca o soluție de avarie, guvernanții susțin că vor promova unele dintre prevederi prin ordonanță de urgență. ”Vom regla prin ordonanţă de urgenţă dacă va fi nevoie. Nu Legea pensiilor, anumite reglaje. Dacă vor trebui făcute, le vom regla prin ordonanţă de urgenţă. Majorarea punctului de pensie poate trece prin orice reglementare legală: fie ordonanţă, fie lege, fie hotărâre de guvern”, a spus ministrul Muncii Marius Budăi.

 

Bugetul de stat, în aer

Tot din cauza lipsei unei majorități, Guvernul a amânat dezbaterea bugetului pe anul 2019, programată inițial pentru joi. Decizia a fost luată de Guvernul Dăncilă și este justificată, oficial, de ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, prin lipsa unui aviz din partea CSAT. Ședința Consiliului de marți a fost suspendată după trei ore și jumătate de discuții, iar o nouă ședință va avea loc pe 19 decembrie. Una dintre mize este bugetul instituțiilor din domeniul apărării.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a invocat și el ”impasul” din CSAT. „Bugetul urmează să fie prezentat în câteva zile. Ştiu acum că este un impas la CSAT. Le tratăm pe rând. Probleme, văd că nu scăpăm de ele, apar în fiecare zi, dar datoria noastră este să le rezolvăm”, a afirmat președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Însă, această explicație este doar parțial adevărată. În septembrie anul acesta, Guvernul Dăncilă a aprobat rectificarea bugetară chiar în lipsa unui aviz al CSAT, care are caracter consultativ. Însă, în vară, PSD avea încă majoritate și guvernanții au ignorat lipsa avizului. Acum, însă, problema de fond nu este lipsa avizului CSAT ci faptul că majoritatea parlamentară depinde de UDMR, iar PSD nu și-a asigurat, încă, sprijinul Uniunii. Odată aprobată de Guvern, Legea bugetului trebuie votată de plenul reunit al Parlamentului. În contextul în care liberalii vor depune o moțiune de cenzură, UDMR face obișnuitul joc la două capete, negociind cu toate părțile pentru a-și maximiza profitul.

 

Amânare până în ianuarie

Problema bugetului de stat pe anul 2019 va fi tranșată, cel mai probabil, după 19 decembrie, în funcție de decizia CSAT și de rezultatul negocierilor cu UDMR.

Sesiunea parlamentară se va încheia pe 21 decembrie și mai rămâne puțin timp pentru ca bugetul să fie votat anul acesta, pentru a intra în vigoare înainte de 1 ianuarie 2019. În interiorul PSD se vehicula ideea convocării unei sesiuni parlamentare extrordinare între Crăciun și Revelion. Dacă nu va fi posibil, bugetul va fi discutat la începutul lui ianuarie 2019. Teodorovici a precizat că, chiar dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce priveşte plăţile, iar Guvernul este pregătit pentru o astfel de situaţie, în contextul în care legea prevede că, în astfel de situaţii, poate fi utilizat modelul bugetului pentru anul anterior.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă