9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăBugetul pentru 2021 se lasă așteptat

Bugetul pentru 2021 se lasă așteptat

Chiar dacă coaliția deține majoritatea și procesul legislativ va merge lin, vor mai trece câteva zile pentru ca proiectul să fie dezbătut, amendat și votat de plenul reunit. Chestiunea bugetului a fost discutată de liderii liberali și cu președintele Klaus Iohannis.

Între timp, noul ministru al finanțelor, Alexandru Nazare, care nu a făcut declarații publice până acum, a avut o întâlnire prin videoconferință cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație, în cadrul căreia au discutat și despre Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Prioritățile vor avea finanțare

Premierul a dat asigurări că toate prioritățile din programul de guvernare vor avea finanțare, însă companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget doar în baza unui plan de restructurare/reformă. „Vă spun clar tuturor. Fiecare proces de restructurare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat și judecat în guvern. Voi cere miniștrilor să prezinte trimestrial stadiul de implementare al acestor programe de restructurare/reformă. Planul de restructuare/reformă pentru companiile de stat cu pierderi reprezintă unul din indicatorii folosiți de mine la evaluarea miniștrilor”, a adăugat premierul.

Pe de altă parte, Cîțu a cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate de buget. „Până pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în Guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante arierate şi aşa mai departe şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii”, a mai spus premierul.  

Buget alternativ PSD

 

Pe de altă parte, social-demcrații plănuiesc să construiască un „buget alternativ” care să arate românilor că sunt bani pentru majorarea pensiilor și a salariilor. „Noi vom veni săptămâna viitoare cu un buget alternativ și le vom arăta românilor că există bani în bugetul României, astfel încât să nu fie înghețate nici pensiile și nici salariile”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Noi i-am întrebat și i-am chemat în Parlament să ne dea aceste răspunsuri, dar nu le-am primit nici până astăzi. Noi nu avem până acum bugetul exact, vor veni cu el în februarie, asta înseamnă că toate investițiile, mai ales la autoritățile locale, sunt în acest moment compromise. Primăriile vor avea buget doar în aprilie, dacă se intră cu bugetul în februarie în Parlament. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în România”, a mai declarat liderul PSD.

Chestiunea bugetelor administrațiilor locale este însă arzătoare. Primăriile nu își pot face planurile fiscale decât după adoptarea acestora la nivel central.

Gorghiu cere cifrele PSD

 

La rândul său, senatorul PNL Alina Gorghiu îi cere preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să prezinte în detaliu cifrele proiectului de buget alternativ care va fi realizat de social-democraţi.

„Chiar mă bucur că face şi PSD un proiect de buget alternativ, săptămâna viitoare, că numai aşa pot oamenii să vadă pe bune diferenţa. Îi cer domnului Ciolacu (autorul anunţului) ca, atunci când va ieşi în public cu treaba asta, să prezinte toate cifrele în detaliu, fix cum ar fi un buget adevărat, nu doar aşa nişte lozinci populiste. Ca să fie la lumină tot ce ar vrea PSD să facă (ca să ştie şi contribuabilii din ce pericol au scăpat!)”, a scris Gorghiu.

 

„Vă garantez că bugetul care va fi prezentat de premierul Cîțu va fi un instrument de creștere economică pentru 2021 și va fi construit pe baza principiilor prezentate de noi în campania electorală: dezvoltarea României și investițiile”.

ALINA GORGHIU, SENATOR PNL

 

Tehnic vorbind

Creștere economică

Prognoza Comisiei Europene pentru România arată o creștere eocnomică de 3,3%.

Deficit

Anul trecut, Florin Cîțu estima un deficit bugetar pentru 2021 de 7% din Produsul Intern Brut.

Politică fiscală

Potrivit premierului, politica fiscală va rămâne stimulativă, în prima parte a anului, și neutră, în a doua parte a anului.

Creșteri

Alocațiile cresc cu 10% din ianuarie, iar punctul de pensie cu 8% din septembrie.

Plafonări

Ordonanța de urgență care plafonează salariile bugetarilor aduce la buget o economie de 17,6 miliarde de lei.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă