15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăCalcule pentru moțiunea de cenzură. De câte voturi mai are nevoie Opoziția...

Calcule pentru moțiunea de cenzură. De câte voturi mai are nevoie Opoziția pentru a dărâma Guvernul

PNL, USR și PMP au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, încercând să profite de neînțelegerile din coaliția de guvernare. Depunerea moțiunii are loc în contextul în care coaliția PSD-ALDE și-a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, lipsindu-le două voturi pentru a nu depinde de alte partide. În schimb, PSD și ALDE au majoritate în Senat, 81 de voturi față de 69 necesare. 

Însă, calculele moțiunii de cenzură sunt diferite față de cele care vizează legile. Dacă în cazul legilor votul se dă în fiecare Cameră a Parlamentulului, moțiunea de cenzură trebuie aprobată de plenul celor două Camere. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este nevoie ca Opoziția să strângă un total de 233 voturi.

Partidele care au inițiat moțiunea au în total 151 de voturi –  PNL (93), USR (40), PMP (18). Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, are 16 deputați, ceea ce ar duce totalul voturilor la 166. Opoziția mizează și pe sprijinul a șase deputați independenți, ceea ce ar însemna 172 de voturi.  Chiar și așa, ar mai fi nevoie de 61 de voturi.

 

Strategia UDMR

Una din țintele de negociere a fost UDMR, formațiune care are 30 de senatori și deputați. Însă, chiar dacă au neînțelegeri cu PSD, liderii UDMR  nu se arată dispuși să treacă în tabăra Opoziției.  Premierul Ungariei Viktor Orban are o relație de colaborare cu liderul PSD Liviu Dragnea. Interesele Ungariei în România vizează, printre altele, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

UDMR primește finanțare din Ungaria și toate semnale date de liderii Uniunii sugerează că nu se vor distanța de politica dictată de la Budapesta. Cel mai probabil, ei vor  negocia la sânge cu PSD, dar vor rămâne alături de social-democrați. De altfel, recent, au apărut informații potrivit cărora UDMR are propuneri de modificare a Legii educației, pe care vrea să le negocieze cu ministrul de resort Ecaterina Andronescu. În aceste condiții, pare puțin probabil ca UDMR să se alăture Opoziției. O decizie oficială va fi, însă, luată, chiar în ziua în care se va vota moțiunea.  

Chiar dacă ar obține sprijinul UDMR, Opoziția ar strânge 202 voturi și pentru adoptarea moțiunii de cenzură ar mai fi necesare încă 31 de voturi. Liderii Opoziției încearcă să adune voturi și din Grupul Minorităților (17), dar aceștia votează, tradițional, alături de guvern. Oricum, și cu votul minoritarilor, Opoziția ar strânge doar 219 voturi și ar mai fi nevoie de 14 voturi din zona PSD-ALDE.

Până acum, opozanții lui Dragnea din PSD au susținut că ei nu vor vota o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, având reproșuri doar la adresa liderului partidului nu și la adresa premierului Viorica Dăncilă.Și în interiorul ALDE există nemulțumiri față de relația cu PSD, dar este greu de crezut că se alătura Opoziției.

 

Moțiunea Opoziției

PNL, USR şi PMP afirmă, în moţiunea de cenzură intitulată ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!” că ”Grupul infracțional organizat, condus de Liviu Dragnea, care a slăbit statul, ca să și-l supună, într-un moment în care avem nevoie să fim puternici, azi mai mult decât oricând”.

Autorii moțiunii consideră că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 …”,toate angajmentele fiind amânate după această dată, că remanierile au arătat că pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere (27), de secretari de stat (150) şi de subsecretari de stat (90) plătiţi regeşte.

Ministrul de Interne Carmen Dan este prezentată ca ”ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici”. Ministrul Agriculturii Petre Daea este caracterizat drept ”groparul zootehniei româneşti”. Ministrul Justiției Tudorel Toader este ”icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi”.

”În doi ani de zile ați legiferat pentru salvarea de la închisoare a unui singur om, Liviu Dragnea, fără să vă pese de vieților românilor cinstiți. Ați eliberat anul trecut 10 000 de infractori din pușcării și ați făcut ca românii să se teamă în casele lor să nu fie tâlhăriți și omorâți!”, este unul din reproșurile aduse guvernanților.

 

Reproșuri al adresa guvernanților

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici,  este cel care ”încă mai confundă ministerul cu discotecile”. ”Ați promis românilor prosperitate, dar 52% spun că trăiesc mai prost decât anul trecut, scumpirile și inflația le-au golit buzunarele pe care voi pretindeți, cu cinism, că le-ați umplut cu bani”, susțin autorii moțiunii. Un alt reproș vizează creșterea datoriei țării noastre, care se apropie de 400 de miliarde de lei. Semnatarii susțin că guvernanții au construit doar două școli, din cele 2.500 de unități de învățământ promise. Guvernul nu și-a respectat nici promisiunile care vizează construirea de spitale regionale, a proiectelor de infrastructură și a majorării pensiilor.

”Începând 1 ianuarie 2019, PSD-ALDE taie în medie cca. 102 lei pe lună din pensia fiecărui român, drept pe care pensionarii îl aveau prin Legea pensiilor care este încă în vigoare, adică prin indexarea cu 100% creşterea preţurilor şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut”, afirmă autorii moțiunii. 

Sunt criticate și modificările operate la legile justiției. ”Nu există niciun singur amendament adoptat, aşa cum nu există o singură măsură luată care să tindă să protejeze interesele cetăţeanului onest, interesele cetăţeanului victimă. Toate modificările normative sunt adoptate, toate măsurile sunt luate doar pentru a proteja interesele infractorilor, și toate au în centru doar interesele de grup ale lui Dragnea şi asociaţii”, susțin autorii moțiunii. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă