8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCălin Popescu Tăriceanu: "România este sub asediul statului paralel"

Călin Popescu Tăriceanu: “România este sub asediul statului paralel”

Pe zi ce trece din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle imens ies la suprafață și ne oferă imaginea unui stat în care abuzurile sunt la putere și ies la iveală în fiecare zi.

Trăim astăzi într-o Românie care mi se pare ca un fel de țară sub asediu și asediul nu este al unor oameni politici care schimbă legile justiției. Aceste legi sunt modificate după un lung proces de dezbatere, cu amendamente din partea magistraților, cu dezbateri publice și în final sunt supuse controlului constituțional.

Cu toate acestea imaginea care s-a proiectat cu bună știință și cu rea voință în exterior este una singură: că aceste legi afectează independența justiției. Faptul că se modifică legile de organizare ale sistemului judiciar nu afectează cu nimic independența justiției, asta doar ca un prim punct

Acest asalt dat de statul paralel este unul proeminent și este un asediu care se manifestă din ce în ce mai mult și în afara țării. Partidul pe care îl conduc, ca partid liberal a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu statul paralel, pentru că eu cred că esența unui proces democratic este generată de independența reală a magistraților și o funcționare normală a instituțiilor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

 “Imaginea care s-a proiectat cu rea voință este una legată de două lucuri: se afectează justiția și lupta împotriva corupției.Acest asalt dat de statul paralel, de către cei corupți de putere, este unul consistent și se manifestă și în strănătate. 

Felicit inițiativa Romania30. și aștept și partide, unele complezente, să se alăture acesteia. ALDE a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu statul paralel. Respectul pentru libertățile cetățenilor sunt foarte importante. Am organizat dezbateri, alături de magistrați, pentru că majoritatea sunt onești. 

S-a comentat foarte mult faptul că Daniel Dragomir e colonez în rezervă. Prin ceea ce a spus în public nu a trădat secrete de securitate a statului, ci a tras un semnal asupra abuzurilor statului paralel, și mă bucur că în servicii există și oameni onești, care acuză abuzurile statului paralel.  

Mulți români cred că după ce sunt trecuți pe linie moartă, cei din statul paralel renunță la metehne”, conchide șeful Senatului.

“Avem nevoie de reformarea justiției. Dana Gârbovan a făcut o analiză gravă a situației grave din justiție. Cei care neagă existența statului paralel ar trebui să citească raportul doamnei Gârbovan. 

 Trebuie să discutăm despre controlul și echilibrul puterilor, pentru că orice putere scăpată de sub control, devine hegemonică. Exact asta se întâmplă în România. În Constituție nu de vorbește de independența procurorilor. Trebuie să analizăm imparțialitatea acestora, acesta fiind ultimul lucru ce preocupa procuratorua românească.

 Mă aștept ca președintele Iohannis să spijine statul paralel, pentru că așa a câștigat primul mandat și speră să-l obțină și pe al doilea.

Trebuie eliminate presiunile statului paralel asupra instituțiilor democratic alese. Avem certitudini ale abuzurilor statului paralel asupra politicienilor, printre care mă aflam și eu, iar la vreme repectivă eram președintele Senatului, iar eu n-am fost informat că sunt interceptat. Interceptarea oricărui candidat arată că procesul electoral a fost influențat. 

Asistăm la eliminearea elitelor, pentru că o țară fără elite este ușor de manipulat. După cucerirea Poloniei, naziștii au procedat la o metodică deistrugere a elitelorm, dar atunci era război. Scopul nostru este acela de a reconstrui statul de drept prin asugurarea unei justiții independente.

Am asistat în ultima vreme la intoxicări din partea unor funcționari români din Comisia Europeană. Reacția UE a arătat că există informații greșite trimise către UE, din România. Nu pot rămâne insensibil la atacurile asupra României. 

Am avut discutții cu un lider important din Parlamentul UE care mi-a spus că justiția a fost puternic politizată de pe vremea fostului președinte. Din păcate, ceilalți iau frânturi de știri, și așa își formează părerile. Gabriela Baltag, membru CSM, merită felicitată pentru că acuză dezinformările din mass-media, iar aceștia să nu mai fie “în câmpul tactic”.

 ALDE va face demersurile pentru un dialog cu oficialii UE poentru a lămuri neînțelegerile. “Pentru ca răul să învingă este suficient ca oameni buni să nu facă nimic”, și-a încheiat discursul Călin Popescu Tăriceanu.

 UPDATE Liviu Pleșoianu: Statul paralel se folosește de presa care este în siajul său, să ducă în derâdere statul paralel. Și Iohannis vorbește despre statul paralel și spune că acesta sunt cancanuri, apelativ folosit pentru definirea statului paralel și de către Codruța Koveși.

În SUA există o societate secretă în FBI care șantejează oficiali americani, un fel de stat paralel. Pentru Iohannis, românii săi erau doar cei din stradaă, conceptul de societate civilă este, de fapt o grupare care-l transcede și pe Iohannis și pe Băsescu și a acaparat țara. 

Din nefericine, atunci când o coaliție câștigă alegerile, se vorbește o zi, două, dar când unii ies în stradă cu ledurile telefoanelor aprinse, atunci se vorbește luni de zile despre eveniment. Atunci avem o problemă legată de imparțialitatea presei. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă