4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăCarmen Dan: România are o contribuţie esenţială la securitatea frontierelor UE

Carmen Dan: România are o contribuţie esenţială la securitatea frontierelor UE

Potrivit unui comunicat al MAI transmis vineri de Agerpres, principalele teme de pe agenda Conferinţei ministeriale “Forumul Salzburg – Procesul Viena” au fost securitatea internă a Uniunii Europene, politica de azil şi migraţie, întărirea securităţii frontierelor externe în contextul noilor provocări şi combaterea extremismului şi a terorismului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a subliniat, în cadrul conferinţei, importanţa pe care România o acordă realizării unui spaţiu sigur pentru cetăţenii europeni.

“România are o contribuţie esenţială la securitatea frontierelor UE, fiind printre cei mai importanţi contributori la activitatea Agenţiei FRONTEX, având un rol esenţial în asigurarea securităţii frontierelor europene pe trei paliere: furnizor de expertiză, resurse umane cu înaltă calificare şi echipamente tehnologice de ultimă generaţie. Vreau să accentuez importanţa cooperării regionale, în actualul context de securitate, şi rolul Forumului Salzburg pentru consolidarea parteneriatului între agenţiile de aplicare a legii din statele sale membre, în vederea sporirii gradului de siguranţă a cetăţenilor lor şi, implicit, a întregii regiuni”, a afirmat Carmen Dan, citată în comunicat.

O altă temă abordată la Conferinţa ministerială a fost legată de Procesul Viena, vizând armonizarea politicilor şi priorităţilor statelor membre ale Uniunii Europene care au deţinut, deţin sau vor prelua preşedinţia Consiliului UE.

Totodată, Carmen Dan a avut o întâlnire bilaterală cu omologul austriac, Herbert Kickl, precum şi întrevederi cu miniştrii participanţi la reuniune şi cu şefii organizaţiilor europene prezente.

România, în calitatea sa de deţinătoare a preşedinţiei Forumului Salzburg, va organiza la Bucureşti, pe 14 şi 15 iunie, Conferinţa ministerială a Forumului.

Ţara noastră deţine, prin Ministerul Afacerilor Interne, preşedinţia Forumului Salzburg, având un mandat de 6 luni preluat în ianuarie 2018, care durează până în luna iunie a acestui an.

Forumul este un mecanism regional de consultări politice şi cooperare multilaterală între statele din Europa Centrală şi de Est, înfiinţat la iniţiativa Austriei. Din Forumul Salzburg fac parte Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, mai menţionează MAI.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă