5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăCCR a decis că numirile în fruntea TVR și SRR sunt neconstituționale

CCR a decis că numirile în fruntea TVR și SRR sunt neconstituționale

CCR precizează că numirile făcute de Legislativ au încălcat Legea 41/1994 privind funcţionarea SRTv şi SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din acelaşi act normativ, însă fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”.

„A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune; A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului Românieinr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune”, arată comunicatul de presă al Curţii Constituţionale.

Astfel, CCR spune că „pentru pronunţarea acestor soluţii, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală. Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”, conform sursei citate.

Premierul Florin Cîţu a precizat, referitor la decizia Curţii Constituţionale conform căreia numirile la conducerile interimare ale SRTv şi SRR; că, până nu există o motivare a hotărârii CCR, nu va fi făcută nicio altă numire.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă