26.2 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

CCR a respins sesizarea referitoare la Florin Iordache pe motiv că nu-i poate verifica reputația

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, miercuri, că a respins sesizarea referitoare la numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

CCR a explicat decizia de respingere a sesizării precizând că nu are competența de a verifica reputația unei persoane.

„Faţă de criticile de neconstituţionalitate aduse Hotărârii Parlamentului României 29/2020, Curtea, în conformitate cu jurisprudenţa sa, constată că nu are competenţa de a verifica îndeplinirea condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie profesională, această competenţă exclusivă şi discreţionară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaşte doar două etape: data adoptării hotărârii de numire şi data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcţiei şi a atribuţiilor aferente acesteia”, a explicat CCR.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă