10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăCCR amână judecarea contestațiilor privind alegerile parlamentare, depuse de Iohannis și de...

CCR amână judecarea contestațiilor privind alegerile parlamentare, depuse de Iohannis și de Orban

Contestațiile pe care trebuie să le analizeze judecătorii CCR se referă la Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în anul 2020.

O contestație a fost depusă de președintele Klaus Iohannis iar o altă sesizare a depus-o Guvernul Orban.

Șeful statului a acuzat acel paragraf al Legii alegerilor care precizează că “data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”.

Anterior acestei prevederi, era în vigoare Legea 208 / 2015 care preciza că “aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării”.

Teoretic, dacă magistrații CCR admit această sesizare de neconstituționalitate, întreg calendarul alegerilor parlamentare din România ar trebui reluat de la zero, iar alegerile parlamentare s-ar amâna pentru anul 2021.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă