Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CCR va discuta în 12 septembrie sesizarea preşedintelui Iohannis

CCR va discuta în 12 septembrie sesizarea preşedintelui Iohannis

Curtea Constituţională va dezbate în 12 septembrie sesizarea formulată de către Klaus Iohannis privind un conflict juridic preşedinte-premier, şeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă.

Rl online 0 comentarii

"Cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul României şi preşedintele României, formulată de preşedintele României la data de 3 august 2018 şi care constituie obiectul Dosarului nr.1235E/2018, va fi dezbătută în şedinţa de judecată din data de 12 septembrie 2018, ora 12.00", a anunţat, marţi, Curtea Constituţională.

Marţi a fost termenul până la care au putut fi trimise la Curtea Constituţională punctele de vedere privind conflictul juridic preşedinte-premier după sesizarea lui Klaus Iohannis, care a contestat desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă, în perioada 6 - 13 august.

În 3 august, Klaus Iohannis a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedinte, şeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă. 

Iohannis afirmă că prin desemnarea unui alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile prim-ministrului, Viorica Dăncilă şi-a arogat o atribuţie care, potrivit Constituţiei, aparţine altei autorităţi publice, respectiv şefului statului.

Şeful statului menţionează că atribuţia preluată de Stănescu este "conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, afirmând că această noţiune "nu se regăseşte în Constituţie şi nici nu beneficiază de o definiţie legală".

Preşedintele aminteşte că statutul constituţional al prim-ministrului de a conduce Guvernul şi de a coordona activitatea membrilor acestuia îi conferă o autoritate de necontestat în interiorul Guvernului, legiuitorul stabilind că atunci când în Cabinet nu se poate ajunge la consens, deciziile sunt luate de către prim-ministru.

 

Comentarii

loading...