9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăCe arme folosește PSD în războiul cu președintele Iohannis

Ce arme folosește PSD în războiul cu președintele Iohannis

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, recent, că documentul pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare este finalizat, dar PSD şi ALDE nu au luat o decizie în această privinţă. Dragnea a susţinut însă că există multe elemente pentru care Klaus Iohannis poate fi acuzat de înaltă trădare. ”Sunt multe acţiuni ale lui Iohannis care pot îmbrăca forma trădării. Nu mi-aş dori să ajung acolo, dar nu e imposibil. Sunt acţiuni care au adus deservicii României. Întrebi guvernul dacă mai are bani de pensii şi salarii. Când pui o astfel de întrebare toate pieţele reacţionează. Poate influenţa cursul leu-euro”, a declarat Liviu Dragnea. Preşedintele PSD îl acuză pe şeful statului că incită la schimbarea Guvernului prin alte mijloace decât cele parlamentare. ”De asemenea, toate ieşirile, incitările, atacurile la Guvern, premier şi la alţii în mod frecvent, dublate de alte informaţii mincinoase, că nu se face aia sau aia, au creat impresia în afara ţării că aici există instabilitate economică. Dacă investitorii l-ar fi luat în serios bloca orice fel de investiţie în România. Incitarea la schimbarea ordinii constituţionale, când vrei să dărâmi un guvern, nu prin mijloace parlamentare, este o incitare la schimbarea ordinii constituţionale”, a mai spus Dragnea.

Conform articolului 96 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. În actuala configurație a Parlamentului, PSD trebuie să adune 311 voturi. Social-democrații au 219 de voturi și ar strânge 294 doar dacă li s-ar alătura ALDE, UDMR și Grupul Minorităților. ALDE, deși este la guvernare alături de PSD, s-a opus planului inițial de suspendare a președintelui Klaus Iohannis și la fel a procedat și UDMR.

 

 

Procedura de acuzare

De ce a ales PSD această variantă în condițiile în care atingerea majorității de 233 de voturi (jumătate plus unu din numărul total) necesară pentru suspendare era mult mai accesibilă? Potrivit Constituției de la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. În această perioadă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să devină președinte interimar. În această calitate, Tăriceanu poate promulga o serie de acte normative din domeniul justiției, pe care Klaus Iohannis le-a contestat la CCR. 

În cazul acuzației de trădare, competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În cazul în care Înalta Curte decide că acuzația de înaltă trădare adusă de parlament președintelui este nefondată, șeful statului își reia atribuțiile, odată cu o decizie definitivă a instanței. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. Cu alte cuvinte, dacă PSD ar strânge o majoritate și ÎCCJ l-ar găsi vinovat pe Iohannis nu va mai fi nevoie de organizarea unui referendum pentru demitere, ca în cazul suspendării.

Faptul că PSD vrea să evite referendumul reiese și din cronologia declarațiilor liderilor social-democrați. Inițial, Liviu Dragnea  a vorbit despre suspendarea președintelui Iohannis, în condițiile în care acesta a amânat semnarea decretului de demitere a șefei DNA Laura Codruța Kovesi. Ulterior, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea a prezentat un sceanriu prin care președintele era suspendat, fără organizarea unui referendum de demitere. Scenariul a fost însă respins de mai mulți juriști, fostul președinte CCR Augustin Zegrean expicând că, în cazul suspendării, organizarea referendumului de demitere este obligatorie.

 

Președintele reclamă un ”sabotaj bugetar” din partea Guvernului

 

Administraţia Prezidenţială critică rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei, România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor trei mări, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. O nouă adresă a fost trimisă către Ministerul de Finanţe.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Guvernul apelând la o formă de sabotaj bugetar, a declarat ieri Dobrovolschi. În ceea ce priveşte reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale, aceasta este o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecinţe grave, a mai spus Dobrovolschi.

”Ministerul de Finanţe ne-a informat că bugetul va fi diminuat cu 2,9 milioane lei. Bugetul a fost diminuat însă cu 11,1 milioane lei”, a susținut purtătorul de cuvânt. ”Guvernul a ignorat cererile Administrației Prezidențiale. Avem dovada clară că reducerea bugetului este o decizie arbitrară, bazată pe raţiuni strict politice, astfel că Guvernul îl împiedică pe preşedinte să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile. (…) Reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale este de natură să ducă la imposabilitatea organizăii Summitulu iniţiativei celor Trei Mări. Partenerii externi vor afla că Guvernul blochează angajamentele ţărilor noastre”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al şefului statului.

 

Tăiere de 11 milioane

De asemenea, Preşedinţia consideră că reducerea bugetului instituţiei va avea impact negativ şi asupra celoralte acţiuni externe ale preşedintelui.”Preşedintele PSD induce cu bună ştiinţă opinia publică în eroare, susţinând că Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar jumătate din banii alocaţi”, a mai spus Dobrovolschi.

Potrivit acesteia, preşedintele Iohannis i-a trimis astăzi ministrului Finanţelor o adresă în care solicită modificarea fişei de rectificare bugetară, conform celor stabilite iniţial.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind rectificarea bugetară, Administrația Prezidențială va pierde 11 milioane de lei, în condițiile în care rectificarea este una pozitivă, iar majoritatea ministerelor vor primi sume suplimentare. Prin legea bugetului de stat, Administrația Prezidenațială primise 57,5 milioane de lei pentru anul 2018.

Au fost diminuate și bugetele altor instituții considerate apropiate de președintele Klaus Iohanis precum  Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază (SPP).

Administraţia Prezidenţială a trimis o adresă Ministerului Finanţelor Publice cu argumente privind sumele care ar trebui lăsate în bugetul instituţiei, a declarat ieri, la Digi 24, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici precizând că, ”azi” răspunsul este nu. ”La noi poziţia este aceeaşi pentru că, repet, argumentele acestea au fost şi la început de an, iar execuţia la 7 luni arată că nu s-a respectat ceea ce dânşii au promis la început de an. Azi (răspunsul n.r.) e nu. Pentru că nu avem niciun fel de argument să fie altfel, astăzi”,  a spus Teodorovici.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă