Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Comisia parlamentară a aprobat pragul minim privind abuzul în serviciu, sub care fapta nu se pedepsește

Comisia specială pentru legile Justiţiei, condusă de fostul ministru Florin Iordache, a aprobat, luni, modificarea articolului 297 din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu.

Mihai Diac 0 comentarii

UPDATE 17,15: Comisia specială pentru legile justiţiei a întocmit, luni, un raport de admitere a modificărilor aduse la Codul penal, cu 15 voturi "pentru", şapte "împotrivă".

Proiectul va fi introdus marţi pe ordinea de zi a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

UPDATE 15,45: Parlamentarii din Comisia specială pentru legile Justiţiei, condusă de fostul ministru Florin Iordache, au modificat, luni, articolul 297 din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu.

Acest amendament stabilește că pragul sub care această faptă nu se pedepseşte este egal cu un salariu minim brut pe economie.

La votul de luni din comisia parlamentară condusă de Iordache s-au înregistrat 13 voturi pentru, 7 împotrivă şi o abţinere, informează Agerpres.

---------------------------------

Alina Gorghiu a declarat, luni, după ce PSD a înaintat o propunere referitoare la un prag de 1.900 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, că definiţia PSD înseamnă închiderea majorităţii dosarelor şi că Liviu Dragnea mai are puţin şi deschide "şampania pentru amnistie mascată".

"Abuzul în serviciu! Măcel! Definiţia aceasta a PSD înseamnă închiderea majorităţii dosarelor pe această infracţiune! Au scos terţii ca beneficiari ai acestei infracţiuni! Asta deşi majoritatea dosarelor sunt cu persoane terţe beneficiare. Ca să nu mai zic ca se reduc limitele de pedeapsă, închisoare de la 2-5 ani, deci se reduc şi termenele de prescripţie. Adică faptele până 2012 vor fi prescrise. Super legiferare! Dragnea, încă puţin şi deschizi şampania pentru amnistia asta mascată!!!", a scris, luni, senatorul PNL, Alina Gorghiu, pe Facebook.

---------------------------------

Articolul privind neglijenţa în serviciu, abrogat

Articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost luni abrogat în Comisia specială pentru legile Justiţiei, cu 12 voturi "pentru" şi două abţineri.

Forma iniţială a textului de lege prevedea că "încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă".

Anterior, reprezentanţii Opoziţiei au propus eliminarea abrogării acestui articol, propunere care nu a întrunit numărul necesar de voturi.

 

Ministrul Tudorel Toader a trimis, luni, către Comisia specială pentru legile Justiţiei, propunerea pentru abuzul în serviciu prevăzut în Codul penal, informează Mediafax.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, propune ca prag pentru această infracţiune echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

"Abuzul în serviciu - Art 297 Alin. (1) – Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până în gradul al II lea inclusive, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constantă în mod definitive prin act al organului competent, se pedepseşte cu închisore de la 2 la 5 ani sau cu amend", se arată în documentul prezentat de Mediafax.

"Abuzul în serviciu este o incriminare cu caracter subsecvent, adică o faptă se încadrează în abuzul în serviciu numai dacă nu poate fi încadrată într-o altă infracţiune din Codul Penal, partea specială sau dintr-o lege specială. Prin urmare, dacă procurorul are o faptă penală pe care e sesizat şi declanşează urmărirea penală, caută în Codul Penal , în legile speciale, unde avem prea multe incriminări, aproape o mie, caută să vadă unde se încadrează fapta aia. Dacă nu se încadrează undeva, de exemplu, la cercetare abuzivă sau altele, atunci avem refugiu caracterul ăsta subsecvent, abuzul în serviciu. Noul Cod Penal a trecut de la o politică represivă la una preventivă", a declarat, duminică seară, Tudorel Toader, la România Tv.

Comisia pentru legile Justiţiei va vota, luni de la ora 10.30, propunerile la Codul penal, printre amendamente fiind şi cele care vizează infracţiunea de abuz în serviciu. Senatul urmează să voteze, în plenul de marţi, proiectul de lege, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.

Comisia speciale pentru legile Justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, ar putea da, luni, raportul asupra proiectului care aduce modificări Codului penal.

Conform site-ului Senatului, pe ordinea de zi a plenului de marţi, şedinţă care va începe la ora 11.00, apare şi proiectul care propune schimbarea Codului penal, aflat în procedură de urgenţă, iar senatorii îl vor vota sub rezerva primirii raportului de la forul parlamentar comun pentru legile Justiţiei.

Comentarii

loading...