10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe efecte pot avea tensiunile din PNL

Ce efecte pot avea tensiunile din PNL

PNL, principalul partid de opoziție, are două direcții majore de atac în ceea ce privește prestația social-democraților la guvernare. În plan economic, măsurile fiscale luate de Guvernul PSD sunt contestate de liberali. Unul dintre cei mai activi lideri PNL este Florin Cîțu, președintele Comisiei economice a Senatului.

De altfel, Cîțu atacă aproape zilinic PSD, ultima sa ieșire la rampă fiind foarte critică, vorbind inclusiv despre faptul că Dragnea și Vâlcov ar trebui anchetați de CSAT pentru subminarea economiei naționale. 

 ”Dragnea, Vâlcov şi PSD au vulnerabilizat iremediabil economia României, pe termen mediu şi scurt”, a menționat Cîțu,  el adăugând că aceştia trebuie să prezinte urgent şi un plan pentru situaţia în care economia mondială intră în recesiune. Cîțu a pus pe tapet și o serie de cifre care susțin teoria sa: rata
inflaţiei estimată să ajungă la 5.1 %,  datoria publică a crescut în perioada ianuarie – octombrie 2017 cu 19.4 miliarde lei, costul la care se împrumută statul s-a dublat  în 12 luni, deficitul bugetar a crescut cu nouă miliarde lei. ”Deşi au avut noroc de creştere economică peste aşteptări, Dragnea şi Vâlcov nu au avut bani pentru cheltuielile curente (pensii şi salarii)”, atrage atenția Cîțu.

Propulsarea lui Cîțu în fruntea Comisiei economice din Senat a fost tocmai efectul nemulțumirii lui Ludovic Orban față de fostul șef al acestui for, Daniel Zamfir, acuzat că face jocurile PSD. Zamfir a fost amenințat cu excluderea din partid, dar, deocamdată, conducerea partidului s-a mulțumit cu debarcarea din fruntea Comisiei economice.

  

Planurile taberei Gorghiu

Pe de altă parte, împărțirea funcțiilor în Senat afectează și a doua direcție de atac a PNL, care vizează opoziția față de măsurile PSD în ceea ce privește modificarea legilor justiției. Fostul președinte PNL, Alina Gorghiu, a solicitat postul de șef la grupului liberal din Senat, după apariției unor neînțelegeri între deținătorul postului, Iulian Dumitrescu, și Ludovic Orban. Gorghiu a și avut o întâlnire cu Ludovic Orban pentru a-l convinge să o sprijine, dar acesta a refuzat. Ulterior, Gorghiu s-a reorientat către postul de vicepreședinte al Senatului dar, nici în acest caz, nu a avut câștig de cauză, fiind preferat Cornel Popa. În aceste condiții, Gorghiu a fluturat perspectiva de a nu mai participa la lucrările Comisiei speciale pentru legile justiției, for din care face parte. I s-au alăturat Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, care o susțin pe Gorghiu și fac și ei parte din Comisia specială pe legile justiției. Trei dintre actele normative în domeniu, votate, deja de Parlament, au fost contestate la CCR. Comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD) urmează să analizeze articolele declarate neconstituționale, după care vor începe discuțiile pe marginea Codului Penal. Pe lângă cei menționați, Gorghiu este susținută de  senatorii Ion Popa, Siminică Mirea, Iancu Caracotă, Romulus Bulacu și Leon Dănăilă.

Un alt focar de nemulțumire s-a format la Camera Deputaților, unde Adriana Săftoiu a pierdut competiția în fața Ralucăi Turcan, sprijinită de Ludovic Orban. 12 deputați au votat în favoarea Adrianei Săftoiu.

 

 

Ce spune Ludovic Orban

 

Ludovic Orban, președintele PNL, crede că niciun alt partid de opoziție din 1990 până în prezent nu a fost atât de activ cum a fost Partidul Național Liberal în cele șase luni de când a preluat conducerea acestei formațiuni. Cu pârghiile pe care le-am avut: sesizări la Avocatul Poporului, moțiuni în care am atras atenția, am semnalat riscurile din fiecare domeniu, riscurile din educație, sănătate, din energie (nici măcar nu ne-au acceptat să dezbatem moțiunea pe energie); moțiunea de cenzură, mitinguri, participări la mitinguri. Am făcut miting simultan în toate capitalele de județ, care n-a mai fost făcut în România!”, a enumerat Orban.

 

 Liderul liberal a declarat la Digi24 că PSD se prăbușește în sondaje, dar rămâne, totuși, prima opțiune de vot a românilor, pentru că „a știut să livreze unei populații care trăiește într-un stat asistențial”. Pe de altă parte, Ludovic Orban spune că, potrivit sondajelor interne ale partidului, ar crește procentajul celor care sunt dispuși să iasă la vot, chiar dacă nu cu mult. Însă orice rată de participare peste 40 la sută dezavantajează PSD și avantajează dreapta, susține Ludovic Orban.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă