13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe îl sfătuiește ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe viitorul procuror-șef al DNA

Ce îl sfătuiește ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe viitorul procuror-șef al DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni seară că noul procuror-şef al DNA va avea o responsabilitate mare, informează Mediafax.

Tudorel Toader a mai precizat că, după ce va fi numit, șeful DNA trebuie să facă o evaluare a instituţiei şi a procurorilor, precum şi să alinieze Direcţia „în parametrii legilor Justiţiei”.

„A existat o temere, o mare dezbatere că nu vom avea candidaţi, că e o formă de rezervă, o reţinere din partea potenţialilor candidaţi pentru şefia DNA. Vedem că, dimpotrivă, azi, în ultima zi s-au înscris patru candidaţi, oameni cu experienţă, nu ştiu dacă pozitivă sau negativă. Nu voi face aprecieri referitoare la dânşii. Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, ei cunosc ce se întâmplă în DNA şi nevoia de revenire la normalitate a procurorilor şi a instituţiei în ansamblul ei, într-un comportament de aplicare, interpretare a normei juridice penale, în parametrii legii, în parametrii constituţionali”, a declarat Tudorel Toader la postul RomâniaTV.

Ministrul Toader a mai subliniat că cel care va fi desemnat în funcţia de conducere a DNA va avea mai multe misiuni.

„Nu este o funcţie de şef, cât o mare responsabilitate pe care cel ce va fi desemnat şi-o va asuma. Ce trebuie să facă? Părerea mea este că, în primul rând, trebuie să facă o evaluare a DNA, cu bunele cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale Justiţiei şi trebuie să aşeze DNA în parametrii legilor Justiţiei. Să nu mai avem un procuror de la judecătorie, parchete de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA. Să responsabilizeze pe toţi cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, experţi, personal auxiliar. Să responsabilizeze, pentru că în România, cum spune Constituţia, nimeni nu este deasupra legii. Legea justiţei vine cu răspunderea magistraţilor. Personal, nu îmi doresc ca magistraţii să răspundă, să ajungă să comită erori încât să răspundă, dar trebuie să aibă temerea că în cazul în care comit erori, şi ei sunt pasibili de a răspunde juridic”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni seară, oficial, procurorii care şi-au depus candidatura pentru concursul privind ocuparea postului de şef al DNA, aceştia fiind Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu şi Cristian Lazăr. În zilele următoare, ei vor avea interviurile cu Tudorel Toader.

Participanţii la acest concurs urmează să susţină, în perioada 25-27 iulie, un interviu cu ministrul Tudorel Toader. Rezultatul final se va afişa în data de 30 iulie.

Concursul a fost organizat după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă