10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăPonta, Grindeanu și Tudose și-au luat concediu fără decret prezidențial

Ponta, Grindeanu și Tudose și-au luat concediu fără decret prezidențial

Președintele Klaus Iohannis a cerut Curții Constituționale (CCR) soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă. Motivul invocat este faptul că premierul și-a luat concediu delegându-i atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu. Șeful statului susține că ar fi trebuit informat pentru a putea desemna un interimar. 

„Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru”, se arată în cererea președintelui. Mai exact, Klaus Iohannis susține că premierul a omis să-i aducă la cunoștință „imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”, împiedicând astfel acțiunea președintelui de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act. 

Concret, articolul constituțional invocat de președinte (107 alin 3) prevede că dacă primul-ministru este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru.

 

Ce s-a întâmplat în cazul Ponta

Cu toate acestea, din 2014, de cât Iohannis este președinte Klaus Iohannis a semnat un singur astfel de decret, în iunie 2015, la cererea fostului premier Victor Ponta. Acesta s-a aflat în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de premier din cauza unei operații la genunchi, efectuate în Turcia. Pe 22 iunie 2015, Klaus Iohannis a semnat un decret de desemnare a vicepremierului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către Victor Ponta. Cu excepția acestei situații, Victor Ponta și-a delegat în mai multe rânduri atribuțiile către Gabriel Oprea, fără vreun decret din partea președintelui, ci doar printr-o simplă decizie a premierului. În 2015 Ponta a semnat cel puțin trei astfel de decizii (potrivit datelor din Monitorul Oficial): una pentru perioada 10-17 februarie când a fost într-o vizită în SUA, alta pentru perioada 9-13 aprilie 2015, pentru vacanța de Paște, și încă una pentru perioada 29 iulie – 09 august 2015 când a plecat în vacanță cu familia.

Aceste decizii erau emise ”în temeiul art. 19 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor”. Acest articol prevede că ”în îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin primul-ministru emite decizii, în condițiile legii”.

 

Între lege și cutumă

Și fostul premier Sorin Grindeanu a semnat o astfel de decizie, pentru perioada 18-22 ianuarie 2017 când a fost într-o vizită în SUA, delegându-și atribuțiile către vicepremierul Sevil Shhaideh. La rândul său, fostul premier Mihai Tudose și-a delegat atribuțiile de șef al Guvernului către vicepremierul Marcel Ciolacu în perioada 11-15 august 2017.

Așa cum menționam, Constituția prevede că dacă primul-ministru este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru. Articolul este preluat în aceeași formă și în Legea de organizare a Guvernului (90/2001), fără nicio prevedere suplimentară. Cu alte cuvinte, legiuitorul nici nu s-a gândit să definească imposibilitatea exercitării mandatului și care este procedura pentru situațiile în care premierului își poate exercita mandatul dar nu o face (pentru că pleacă în concediu de pildă).

Termenul de imposibilitate a premierului de a-și exercita funcția nu este definit în Constituție, iar atunci când premierul merge în concediu, nu este în imposibilitate de a-și exercita mandatul, a explicat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale. Avându-i pe viceprim-miniștri, poate să numească pe unul dintre ei să îi țină locul, susține Zegrean.

 

Dialog telefonic

Şeful statului a subliniat că Viorica Dăncilă l-a sunat să-i spună că pleacă în concediu, după ce el a înaintat demersul la Curtea Constituţională. ”Şi ştiţi ce mi-a spus? Că nu a ştiut că se publicase. Mai ireal, mă scuzaţi, nu cred că se poate. Acest stil de conducere iraţional, ireal, nu poate să continue”, a spus Iohannis, la Consiliul Național al PSD.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă