13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPolitică,,Cei trei care au speriat Vestul''

,,Cei trei care au speriat Vestul”

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri o intervenție în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, premierul Viorica Dăncilă se întâlnește cu vicepreședintele Mike Pence și autorități locale, iar liderul USR-PLUS, Dan Barna, are întrevederi cu politicieni americani și cu români stabiliți în SUA, potrivit Rfi.ro.

Consultantul politic Radu Magdin, a explicat pentru RFI, că acest lucru nu este întâmplător, întrucât aceștia vor să arate electoratului că au ,,trecere’’ la americani.

”Parteneriatul cu Statele Unite este important, atât pe fond, cât și în materie de percepție. Categoric, pentru candidați este un fel de ”must”, este dacă nu neapărat o obligație politică, cu siguranță este un lucru despre care ei consideră că poate fi de folos politic sau mai precis, este chiar o necesitate politică. Altfel, e posibil ca adversarii tăi să spună că nu ești primit la Washington sau că nu ai acces la Washington și că, în consecință, dacă nu te poți înțelege cu partenerul tău strategic principal din punct de vedere securitar, nu prea ai ce căuta în funcția de președinte”, a declarat Radu Magdin.

În opinia lui Șerban Cioculescu, expert în relații internaționale, prezența celor trei în SUA are un dublu rol:,,pe de-o parte este caracterul electoral, pe de altă parte este si nevoia de a-i asigura pe partenerii americani de loialitatea României’’.

Totodată, acesta atrage atenția că prezența șefului statului la ONU era planificată de multă vreme în agenda sa, în timp ce „programul Vioricăi Dăncilă urmărește să obțină acces și la anumite credite, fonduri, know-how, dar bineînțeles că intervine și aspectul electoral pentru că există o comunitate românească mare în SUA, deci urmărește și un scop politic intern”.

“M-am reîntâlnit cu plăcere la Departamentul de Stat al SUA cu domnul Matthew G. Boyse, Deputy Assistant Secretary for Central European Affairs, cu care am avut ocazia să discut și anul trecut, în Washington DC.

Am trecut în revistă relația bilaterală și temele de interes pentru ambele țări, cum ar fi importanța statului de drept, dezvoltarea infrastructurii energetice sau securitatea la Marea Neagră.

Concluzia după o oră de discuții nu poate fi decât următoarea: Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite este fundamental pentru stabilitatea întregii regiuni. De aceea, consolidarea și dezvoltarea lui sunt absolut necesare”, a anunțat Dan Barna, pe  pagina sa de Facebook.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă