21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăCel mai nou plan al PSD împotriva lui Iohannis

Cel mai nou plan al PSD împotriva lui Iohannis

Ordonanța de urgență care îl va obliga pe președinte să îi revoce sau să îi numească pe miniștri va prevedea un termen de trei-cinci zile pentru revocare și un termen de cinci-șapte zile pe care șeful statului îl va avea la dispoziție pentru a accepta propunerile premierului pentru numirea unor miniștri, a declarat deputatul PSD Florin Iordache. El a precizat că ordonanța va fi adoptată cel târziu săptămâna viitoare.

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a declarat că, prin acestă ordonanță de urgență PSD vrea ”să oprească bătaia de joc din partea președintelui Klaus Iohannis”. ”În consecință, dorim să venim cu o ordonanță în completarea legii 90 și să prevedem niște termene foarte clare în care președintele, conform deciziei CCR, să aibă niște termene maximale în care trebuie să se prezinte și în ceea ce privește cererea de revocare făcută de premier sau, în caz de demisie, o perioadă rezonabilă de trei-cinci zile. Concomitent, la un alt articol, acolo unde sunt stabilite condiţiile de legalitate pe care trebuie să le îndeplinească un ministru, prevederile despre domiciliu, cetăţenie şi acele condiţii de integritate, preşedintele să fie obligat, după ce consultă mapa profesională, deci condiţiile de legalitate, să numească ministrul respectiv, să zicem într-o perioadă rezonabilă de cinci-șapte zile”, a explicat Florin Iordache.

 

Fără dezbatere parlamentară

Potrivit reprezentantului PSD, varianta adoptării unei ordonanţe de către Guvern este mai bună decât cea a unui proiect de lege în Parlament, pentru că iniţiativa parlamentară ar fi atacată de Opoziţie şi Klaus Iohannis la CCR şi până atunci „trece vara” şi Preşedinţia Consiliului UE.

Olguţa Vasilescu, propusă de PSD în funcţia de ministru al Dezvoltării, a fost prima care a declarat că ar putea fi adoptată ordonanţă de urgenţă care să-i dea termen preşedintelui pentru numirea miniştrilor propuşi de către premier. Olguţa Vasilescu a declarat că legislaţia este deficitară pe acest subiect. ”Va fi ordonanţă de urgenţă că dumnealui trebuie să respecte un termen. Dacă nu acceptă acel termen, vom merge la Curtea Constituţională”, a explicat Olguţa Vasilescu, rămasă în afara Guvernului după ce a renunțat la Ministerul Muncii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică seara, după şedinţele partidului, că PSD va mai aştepta puţin pentru a vedea dacă preşedintele Klaus Iohannis spune de ce nu doreşte să-i numească pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor şi pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, iar în funcţie de răspunsul pe care îl va da şeful statului se va sfătui cu colegii din coaliţie, cu premierul şi cu ministrul Justiţiei pentru a vedea care este cea mai bună cale de urmat.

 

Evoluția scandalului

Practic, după 70 de zile, niciunul dintre cele două ministere nu are un ministru titular. Acum, la cele două ministere sunt conduse de doi interimari, care se ocupă de câte două ministere: Finanțele și Dezvoltarea (Eugen Teodorovici) respectiv Fondurile Europene și Transporturile (Rovana Plumb).

Inițial, premierul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui revocarea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer. Însă, în 20 noiembrie, preşedintele Iohannis a evitat revocarea titularilor de la cele două ministere – Lucian Şova şi Paul Stănescu – respingând implicit şi numirile Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer. În 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Ulterior, Şova și-a dat demisia de la Transporturi pe 22 noiembrie,  iar Paul Stănescu şi-a anunțat demisia de la Dezvoltare pe 26 noiembrie. Chiar dacă Legea de funcționare a Guvernului prevede că demisionarii mai pot face parte din Executiv încă 15 zile, prezența lor în fruntea ministerelor s-a prelungit.

În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale (CCR) iar potrivit deciziei CCR șeful statului trebuie să emită ”de îndată” decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri. Potrivit CCR, președintele poate respinge, o singură dată, o propunere pe motive de oportunitate, iar respingerile ulterioare pot fi doar pe motive de legalitate.

 

Ce documente a solicitat președintele

Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, abia pe 3 ianuarie, decretele privind vacantarea posturilor de miniştri de la Ministerul Dezvoltării şi de la Ministerul Transporturilor. Pe 9 ianuarie,  Iohannis a trimis la Guvern un refuz pentru cele două propuneri, afirmând că nu îndeplinesc condițiile legale.

Preşedintele Iohannis i-a transmis premierului o scrisoare în care explica de ce a refuzat numirile, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă. Şeful statului susţine, în scrisoarea din 15 ianuarie,  că documentaţia e incompletă, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane.

Pe data de 21 ianuarie premierul Viorica Dăncilă i-a trimis o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.

 Guvernul a anunțat că a trimis la Cotroceni documentele solicitate de președinte.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă